KREVER AVKLARING: Spanias statsminister Mariano Rajoy ber den katalanske ledelsen om en avklaring hvorvidt Catalonia har erklært seg uavhengige eller ikke. Har de det, kan det få store konsekvenser. Foto: Sergio Perez Reuters

Catalonia får fem dagers frist

Spanias statsminister Mariano Rajoy gir Catalonias ledere fem dagers frist til å klargjøre om regionen har erklært seg uavhengig eller ikke.

  • NTB

Artikkelen er over to år gammel

Den politiske situasjonen i Spania etter folkeavstemningen om Catalonias uavhengighet er fortsatt uklar.

Tirsdag kveld kunngjorde regionpresident Charles Puidgemont at han akter å erklære uavhengighet, men utsetter den formelle erklæringen for å muliggjøre dialog med styresmaktene i Madrid.

Statsminister Mariano Rajoy har gjort det klart at selvstyret i Catalonia kan bli opphevet hvis regionen erklærer at den løsriver seg fra Spania. Selvstyret vil i så fall bli fjernet i tråd med paragraf 155 i den spanske grunnloven.

Bakgrunn: Spanias statsminister åpner for å frata Catalonia selvstyret de har i dag.

Kan ombestemme seg

Statsminister Rajoy er ikke interessert i dialog eller megling slik situasjonen er nå.

– Ingen dialog er mulig mellom en demokratisk lov og ulydighet eller ulovligheter, sa statsministeren tidligere onsdag.

Det er viktig at regionens president Carles Puigdemont svarer rett på spørsmålet om Catalonias uavhengighet innen en frist på fem dager, understreker han.

– Han trenger bare å si at han ikke erklærte uavhengighet, sa statsministeren i en tale til den spanske nasjonalforsamlingen onsdag.

Hvis Puigdemont innen mandag bekrefter at han faktisk har erklært uavhengighet, får han enda noen dager til å tenke seg om. Hvis han ikke ombestemmer seg innen 19. oktober, vil regionens selvstyre bli opphevet, ifølge en kilde i den spanske regjeringen.

Spania-forsker: Tror ikke på uavhengighetserklæring.

– Symbolsk handling

Etter Puigdemonts tale tirsdag undertegnet han og andre katalanske ledere noe de omtalte som en uavhengighetserklæring. Men en talsmann for den katalanske regionale regjeringen uttalte etterpå at dette var en «symbolsk handling».

– Det var en symbolsk handling der vi alle skrev under på at vi er fast besluttet på å erklære uavhengighet, sa talsperson Jordi Turull.

Den spanske utenriksministeren Alfonso Dastis mener at den katalanske lederen Carles Puigdemont driver med bedrageri, og at han fører Catalonia ut i sosial og økonomisk uro.

Turull advarer på sin side den spanske regjeringen mot å bruke artikkel 155 og sette til side de katalanske myndighetene.

– Det betyr at de ikke har vilje til dialog, og at Catalonia vil bli tvunget til å gå videre med planene om uavhengighet.

Tar til gatene: Tusenvis krever slutt på konflikten i Catalonia.

Lavt frammøte

Den ulovlige folkeavstemningen i Catalonia 1. oktober endte med et stort flertall for uavhengighet. Men valgdeltakelsen var på under 50 prosent, både fordi nei-siden boikottet avstemningen og fordi spanske myndigheter gjorde alt de kunne for å hindre avviklingen.

Folkeavstemningen: 90 prosent sier ja til et uavhengig Catalonia, men mange boikottet avstemningen.

Ledere i en rekke EU-land har også advart mot løsrivelse og har bedt om at den spanske grunnloven respekteres.

Blant andre Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel mener at en ensidig uavhengighetserklæring vil være «uansvarlig».

– Europas styrke ligger i enhet og freden som kom med den europeiske enheten. Man kan bare få en vellykket løsning gjennom samtaler som har utgangspunkt i den spanske grunnloven, het det i den skriftlige uttalelsen fra Gabriel onsdag.

Også Frankrike har stått på Madrids side i konflikten.

Men både nasjonalt og internasjonalt er det sterkt press på partene for å finne fram til en politisk løsning på konflikten gjennom dialog.

Les også: Den spanske kongen med krass kritikk av myndighetene i Catalonia.

Mer om

  1. Spania

Flere artikler

  1. Catalonia ber om to måneder til

  2. Catalonia fratatt all selvstendighet: Venter flere demonstrasjoner lørdag

  3. Det spanske senatet: Tar over styringen i Catalonia

  4. Spania truer med å oppheve Catalonias selvstyre

  5. Spanias regjering vil frata Catalonia all selvstendighet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder