UTLEVERES NEPPE: Det ligger ikke an til at Andrej Lugovoj utleveres til Storbritannia. Foto: AP

- Får neppe Lugovoj utlevert

(VG Nett) Det er høyst usikkert om Russland vil utlevere eks-KGB-agenten Aleksej Lugovoj, som er siktet i forbindelse med drapet på Aleksandr Litvinenko.

Mari Asland
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Det sier Russlandrådgiver Aage Borchgrevink i Helsingforskomiteen til VG Nett.

- Det er i hvert fall et langt stykke til en eventuell utlevering, mener Borchgrevink.
Han tror det kjølige klimaet mellom Russland og Storbritannia og andre vestlige land gjør det lite trolig at Lugovoj noen gang blir stilt for en britisk domstol.

Aleksej Lugovoj ble i dag søkt utlevert til Storbritannia. Britiske påtalemyndigheter ønsker å tiltale ham for drapet på Aleksandr Litvinenko. Litvinenko døde i London i fjor, etter å ha blitt forgiftet av det radioaktive stoffet polonuim-210.

Beckett krever samarbeid

En representant for de russiske påtalemyndighetene avviste muligheten for utlevering overfor det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti i dag.

- Ifølge den russiske grunnloven utleverer vi ikke russiske statsborgere, videreformidler Reuters fra RIA Novosti.

Den britiske utenriksministeren Margaret Beckett sier at hun har krevd fullt samarbeid, ifølge Sky News. Budskapet skal ha blitt fremført til den russiske ambassadøren tidligere i dag.

Litvinenkos enke skal treffe den russiske ambassadøren i London i dag, og takket britisk politi og påtalemyndigheter for innsatsen i etterforskningen av drapet på ektemannen.

- Jeg er utålmodig etter å se rettferdigheten seire og at herr Lugovoj blir utlevert og stilt for en britisk rett, sa hun i en uttalelse.

- Putin har gjort dette drapet mulig

Beskyldte Putin: Alexander Litvinenko beskyldte Putin for sin død. Han levde i eksil i England der han døde. Foto: AP

Lugovoj er en tidligere KGB-agent. Aage Borchgrevink vil likevel ikke spekulere i hvorvidt det er sannsynlig at mordet er bestilt fra høyeste nivå i Moskva.

Han mener likevel russiske myndigheter, med president Vladimir Putin i spissen, uansett har et moralsk ansvar for drapet.

- Han har skapt en autoritær stat, gått til angrep på pressefriheten og marginalisert motstanden. Russland minner nå mye om en politistat. Putin har skapt et Russland der kritikere av regimet blir drept, som Litvinenko og Anna Politkovskaja i fjor, sier Borchgrevink til VG Nett.

Han tror det spente forholdet mellom Storbritannia og Russland vil bli enda vanskeligere etter utleveringsbegjæringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder