SMELTER: I juni 2006 slapp Norsk Polarinstitutt nyheten om at de nå kan dokumentere at isbreene de har fulgt de siste 30 år på Svalbard nå minker atskillig raskere enn tidligere. Dette bildet viser Waggonwaybreen i Magdalenefjorden på Svalbard. Foto: SCANPIX

- Gamle virus kan våkne til liv når isen smelter

(VG Nett) - Når klimaet endres og polarisen smelter kan virus som har vært innkapslet i tusenvis av år spres. Dette kan forårsake epidemier av sykdommer som dagens mennesker ikke er immune mot, sier isbreforsker på Svalbard.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Andy Hodson - Staff - Geography - The University of SheffieldEuropean Centre for Disease Prevention and ControlFolkehelseinstituttet


Ved kanten av innlandsisen på Svalbard kryr det av liv. Svenske TV4-nyhetene dro til øygruppen i nord for å snakke med isbreforskere som forsker på mikroorganismene som gjemmer seg i isen.

- Det som ser ut som grus i smeltevannet er egentlig ansamlinger av bakterier og alger, forteller isbreforskeren Andy Hodson til TV4.

LES OGSÅ:- Fare for nye globale epidemier

Våkner til liv

LONGYEARBYEN: I 1998 pågikk det et forskningsprosjekt på Svalbard for å finne viruset som forårsaket spanskesyken. Professor Rod Daniels fra Storbritannias nasjonale medisinske forskningsråd sjekker her luftforsyningen til drakten som både han og professor Charles R. Smith fra Toronto benyttet da de tok prøver av ofrene for spanskesyke på Svalbard. Foto: SCANPIX

Inne i isen finnes spor fra en milliard år siden. Ettersom liv har gjenoppstått fra isen tidligere, kan det finnes mikroorganismer der som er helt ukjente for mennesker som lever i dag.

- Det er tusenvis av år gamle mikroorganismer som sakte vokser i isen og som blir aktive igjen når isen smelter. Det kan komme til å bli tilfeller av gamle bakterier og virus som da sprer seg, sier isbreforskeren Andy Hodson til TV4-nyhetene.

Farlige virus, som for eksempel influensavirus, skulle kunne overleve en slik prosess - noe som i så fall vil kunne føre til store problemer for oss i dag. Dagens mennesker kan risikere å ikke være motstandsdyktige mot urgamle sykdommer som kan tenkes å dukke opp.

- Liten smittefare

Det gjenstår mye forskning før man med sikkerhet kan vite hvilke virus som kan dukke opp når isbreene smelter. Men epidemiolog og vitenskapelig leder Johan Giesecke ved EUs smittevernmyndighet bekrefter overfor TV4-nyhetene at nedfrossede virus kan være ekstremt farlige.

- Det verste scenarioet er spanskesyke-viruset - at virus fra de som døde av det for snart 100 år siden skulle spres, sier Giesecke til TV4, men legger til:

- Faren for at man skulle smittes av slike virus er relativt liten.

Endrede livsvilkår

Jørgen Lassen er overlege ved Folkehelseinstituttets smitteverndivisjon. Han sier vi ikke trenger å bekymre oss for opptinte mikroorganismer fra fortiden.

- Mikroorganismer kan overleve svært, svært lenge nedfryst - derfor bruker man nedfrysing som oppbevaringsmetode i laboratoriene. Virus kan overleve lenge i permafrosten. Man kan da si at de ligger i en slags dvale. Når vi kommer til at breene smelter, vil imidlertid opptiningsprosessen ta knekken på dem, sier overlegen til VG Nett.

- Noen direkte fare er det ikke, men dette er en interessant problemstilling. Klimaendringene kommer nok ikke til å vekke til live urgamle virus fra isbreene, men de kommer til å gi endrede livsvilkår for de virusene som allerede finnes ute i verden i dag, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder