Stopper ny fabrikk etter SMS-protest

(VG Nett) Kinesere stanset utbyggingen av en kjemikaliefabrikk etter over en million bekymrede tekstmeldinger.

  • Mari Asland
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

I den kinesiske havnebyen Xiamen har innbyggerne sendt over en million SMS-meldinger i protest mot en planlagt kjemikaliefabrikk. Nå stanser politikerne byggingen.

Sammenlignet med en atombombe

- Bystyret har hørt de meningene som har kommet frem og har bestemt, etter nøye omtanke, at prosjektet må re-evalueres, sier viseborgemesteren i Xiamen, Ding Guoyan, skriver det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

I tillegg til de bekymrede tekstmeldingene, hvor fabrikken ble sammenlignet med en atombombe, protesterte 105 medlemmer av en mektig politisk komité mot fabrikken på parlamentets samling i mars.

- Kan påvirke nervesystemet

Den planlagte fabrikken lager paraxylen, som inngår i produksjonen av mykplast og polyester, og trengs i stadig større mengder ettersom Kina bygger ut industri.

Stoffet kan irritere slimhinnene, og kronisk kontakt med paraxylen kan påvirke nervesystemet og være livsfarlig, ifølge AP.

Ifølge planene skulle fabrikken produsert 800.000 tonn paraxylen hvert år.

- Var i tråd med kinesisk lov

Fabrikken skulle legges 16 kilometer sentrum i byen Xiamen, som har cirka 1.5 millioner innbyggere.

- Vår vurdering og godkjennelse av paraxylen-prosjektet var helt i tråd med kinesiske lover og regelverk, insisterer viseborgemester Guoyan, ifølge Xinhua.

Likevel er altså utbyggingen stanset, og viseborgermesteren skal ha fortalt pressen at bystyret nå har bedt et spesialistbyrå om å vurdere miljøkonsekvensene av fabrikken på nytt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder