VISER MUSKLER: Nord-Koreas leder Kim Jong Un hilser en militærparade i Pyongyang. Spenningen mellom USA og Nord-Korea er skjerpet de siste ukene. Foto: AP

Nord-Korea anklager USA for drapskomplott mot Kim

Nord-Korea truer med å angripe USA og Sør-Korea etter å ha avdekket det de hevder er planer om å ta livet av landets leder Kim Jong Un.

 • Erlend Skevik

Artikkelen er over tre år gammel

Nord-Koreas departement for nasjonal sikkerhet hevder en terrorgruppe med støtte fra CIA og den sør-koreanske etterretningstjenesten står bak planer om et kjemisk angrep på Nord-Koreas leder, melder nyhetsbyrået AFP.

Dømt etter plakattyveri: Otto (22) fanget i Nord-Korea – ber Trump om hjelp

– Vi vil nådeløst ødelegge terroristene fra CIA og Sør-Koreas etterretningstjeneste som angriper vår leder. Et anti-terrorangrep vil iverksettes mot de amerikanske imperialistene, heter det i en erklæring, publisert via Nord-Koreas nasjonale nyhetsbyrå.

«Ond plan»

I erklæringen anklager Nord-Korea de to landene for å ha klekket ut «en ond plan»

– CIA kan ta livet av folk ved å bruke biokjemiske stoffer som omfatter radioaktive substanser og giftige nanopartikler. Dette er den beste måten å gjøre det på og krever ikke direkte tilgang til offeret. De dødelige resultatene vil vises etter seks eller tolv måneder, heter det i uttalelsen

Vekker bekymring: Trump hyller totalitære ledere

Regimet til Nord-Koreas Kim Jong Un har den siste tiden gjennomført en rekke rakettester og fremført trusler mot både USA og Sør-Korea. En talsmann for myndighetene i Nord-Korea varslet denne uken at landet vil fortsette sine atomtester for å møte USAs «aggresjon og hysteri».

Truer med angrep

Uttalelsene er enda en opptrapping i en pågående ordkrig mellom Nord-Korea og USA. Nylig president Donald Trump, at en «stor, stor konflikt» med Nord-Korea ikke kan utelukkes. Trump har gjort det klart at han ikke vil nøle med å gå til militært angrep på Nord-Korea dersom ikke landet slutter å true USA.

100 dager - 100 høydepunkter: Slik er Donalds liv i Det hvite hus

USA og Sør-Korea gjennomførte søndag som planlagt en massiv militærøvelse i området. Totalt deltar rundt 30.000 soldater i øvelsen.

Pyongyang har truet med å angripe et amerikansk hangarskip, som deltar. Gjennom statlige medier truet regimet søndag også å angripe en atomdrevet amerikansk ubåt som er sendt til området.

Sanksjoner

Den amerikanske konkressen vedtok torsdag å utvide sanksjonene mot Nord-Korea. Sanksjonene er foreslått som ledd i å legge press på det isolerte landet for å få det til å skrote videre planer om utvikling av atomvåpen og langtrekkende ballistiske missiler.

Nye trusler: Nord-Korea vil trappe opp atomprogrammet til «det maksimale»

Ifølge forslaget skal USA innen 90 dager avgjøre om de anser Nord-Korea for å støtte terrorisme. Havner landet i den kategorien, vil det utløse enda flere sanksjoner.

Samtidig har Trump-administrasjonen varslet at de ønsker å få til en dialog med regimet i Nord-Korea for å få en løsning på den betente situasjonen mellom de to landene. Trump har bekreftet at han er villig til å møte Nord-Koreas leder under de «riktige omstendighetene».

Mer om

 1. Nord-Korea
 2. USA

Flere artikler

 1. Nord-Korea anklager USA for drapskomplott mot Kim

 2. Nord-Korea vil trappe opp atomprogrammet til «det maksimale»

 3. Full ordkrig: Nord-Korea truer med angrep mot amerikansk øy

 4. Kim vil vente med eventuelt Guam-angrep

 5. Trump: Vi er klare til å avfyre mot Nord-Korea

Fra andre aviser

 1. Nord-Korea truer på nytt om prøveoppskyting av missiler

  Bergens Tidende
 2. Sverre Lodgaard: – Kim er risikovillig, Trump uforutsigbar

  Bergens Tidende
 3. Uenighet om nytt jordskjelv i Nord-Korea

  Bergens Tidende
 4. Nord-Korea: Setter fart på atomvåpenprogrammet 

  Bergens Tidende
 5. FNs sikkerhetsråd fordømmer Nord-Korea

  Bergens Tidende
 6. USA ber Kina og Russland reagere etter ny nordkoreansk rakettest

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder