KARANTENEKRAV: Ifølge nye tall fra ECDC kan det se ut til at flere populære feriedestinasjoner vil gå fra grønt til oransje/rødt eller oransje/rødt til mørkerødt. Fasiten får vi fredag. Foto: Mona Langset

Nye tall: Kan bli karantenekrav fra flere ferieland

Flere ferieøyer som i dag er grønne, kan få karantenekrav fra mandag. Og for reisende fra Spania og Kreta ligger det an til karantenehotell.

Av 

Pernille Solheim

 og 

Publisert:

Fredag kunngjør regjeringen hvilke endringer i reisekartet og karantenekrav som skal gjelde fra mandag, men tallgrunnlaget fra Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) er klart nå.

Det viser at flere populære feriedestinasjoner kan gå fra grønt til oransje/rødt eller oransje/rødt til mørkerødt.

 • Kan bli mørkerøde: Både Spania og Kreta er nå oppe på mørkerødt smittenivå, som i så fall betyr at reisende derfra må ta karantenen på hotell. Det må også reisende fra Nederland.
 • Kan bli oransje/røde: Sardinia, Korsika, Sicilia og Nordlige egeiske øyer i Hellas er over på oransje/rødt smittenivå. Sveits og Estland er også over på oransje. Reisende fra oransje og røde land må i karantene, men kan ta den hjemme.
 • Hele Danmark: Syddanmark er den eneste delen av Danmark som per i dag er på grønt nivå. Nå ligger også Syddanmark an til å bli oransje, ifølge tall VG har hentet inn fra danske myndigheter. Det betyr at det nå kan bli begrenset innreise til Norge, med krav om negativ test før avreise og innreisekarantene ved ankomst, fra hele Danmark.

I kartet under kan du se hvordan reiserådene kan bli neste uke:

 • Er det unntak for fullvaksinerte? Ja, fullvaksinerte og folk som har gjennomgått covid de siste seks månedene (og kan dokumentere det i gyldig norsk eller europeisk coronasertifikat) er unntatt reisekarantene. Reglene om grønne, røde, oransje og mørkerøde land gjelder altså for uvaksinerte og folk med én dose. Det er flere unntak, blant annet for folk med én dose og karantenehotell. Hva som gjelder for deg finner du på helsenorge.no.

Värmland fortsatt rødt

Også den svenske hovedstadsregionen Stockholms län ligger an til å bli oransje ifølge VGs oversikt basert på smitte de 14 siste dagene.

Det gjelder også Liechtenstein og de finske regionene Birkaland og Kajanaland.

Selv om Värmland ifølge VGs oversikt har kommet ned på grønt smittenivå, blir det ingen åpning av Värmland på mandag. Grunnen er at det kun er i partallsuker at regjeringen vurderer om de skal åpne opp.

I oddetallsuker ser de bare på om noen har gått over grensen – altså om noen gule områder eller land burde bli røde eller noen røde land bør bli mørkerøde og få hotellkarantene-krav.

Fargene baserer seg på antall registrerte smitte per 100.000 innbyggere de siste to uker og snittet av prosent positive prøver i samme periode.

ORANSJE: I dag er Syddanmark den eneste danske regionen som fortsatt er på grønt nivå. Men fra mandag av blir det trolig karantenekrav fra hele Danmark. Foto: Malene Emilie Rustad

Se i VGs coronaspesial for reiseråd om hvilke råd som til enhver tid gjelder og hvilke land man slipper karantenehotell fra.

I kartet under kan du se de gjeldende reiserådene:

Publisert:

Mer om

Reiseråd

Coronaviruset

Norge

Karantene

Smittevern

Danmark

Flere artikler

 1. Nye reiseråd: Karantenekrav fra Lesvos, Khios og flere andre feriesteder

 2. Ferske tall: Kan bli karantenekrav fra Italia

 3. Nye reiseregler: Italia får karantenekrav - Värmland blir grønt

 4. Nye reiseregler: Kypros og Storbritannia får krav om karantenehotell

 5. Se VGs reisekart: Hit kan du reise fra mandag

Fra andre aviser

 1. Nye reiseråd: Karantenekrav fra Lesvos, Khios og flere andre feriesteder

  Bergens Tidende
 2. Regjeringen innfører strengere restriksjoner og karantenekrav for flere land fra mandag

  Aftenposten
 3. Nye reiseregler: Kypros og Storbritannia får krav om karantenehotell

  Bergens Tidende
 4. Nye reiseregler fra mandag – flere misforstår innreisereglene

  Bergens Tidende
 5. Endrer reiseråd til flere ferieland

  Aftenposten
 6. Frankrike og Hellas gir karantene fra mandag

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no