«ALLE SAMMEN MOT HØYREEKSTREM TERRORISME»: Tusenvis av mennesker var torsdag samlet i Berlin til en vake for ofrene som ble drept i terrorangrepet. Foto: CHRISTIAN MANGE / X03862

Tredje høyreekstreme angrep på kort tid: – Slår ekstra hardt i Tyskland

Tyskland-ekspert Kate Hansen Bundt mener en polarisert innvandringsdebatt har deler av skylden for terrorangrepet i den tyske byen Hanau onsdag.

 • Oda Ording

«Det trekker seg et blodspor av høyreekstremisme gjennom vårt land», sa innenriksminister Horst Seehofer etter skytemassakren.

Han betegnet samtidig sikkerhetstrusselen fra høyreekstremisme, antisemittisme og rasisme som svært høy.

Ni personer, alle med utenlandsk opprinnelse, ble drept da gjerningsmannen gikk inn på to vannpipe-barer og begynte å skyte rundt seg. Like etter tok han sitt eget liv.

Seehofer beskrev fredag terrorangrepet som rasistisk motivert; den mistenkte gjerningsmannen Tobias Rathjen (43) la noen dager før hendelsen ut en timelang video på YouTube, der han ga uttrykk for høyreekstreme og sterkt rasistiske holdninger.

Han etterlot seg også et 24 siders langt notat, som inneholder konspirasjonsteorier og tar til orde for folkemord på «flere raser og kulturer blant oss».

– Et råere ordskifte

Kate Hansen Bundt, Tyskland-kjenner og generalsekretær i Atlanterhavskomitéen, mener en sterkt polarisert politisk debatt har betydning for at landet nå opplever sitt tredje terrorangrep på kort tid.

– Med Alternativ for Tysklands (AfD) inntog i Forbundsdagen (nasjonalforsamlingen, journ.anm.) i 2017 har man fått et råere ordskifte og en mer polarisert høyre-venstre-diskusjon også i Tyskland – spesielt med tanke på innvandring og bagatellisering av Nazi-Tysklands overgrep, sier Bundt.

Hun mener flyktningkrisen i 2015 står sentralt i forklaringen av hvorfor partiet under valget i 2017 ble et protestparti for mange utover «menigheten», og fikk en oppslutning på 12,6 prosent.

– Partiet vokste seg stort på flyktningkrisen og ble kuppet av anti-immigrasjon/antiislamske krefter, akkurat da flyktningstrømmen var på sin største høsten 2015, utdyper Bundt.

Les også: Gjerningsmannen skal ifølge en tysk avis ha levert et 19 sider langt dokument til riksadvokaten i november i fjor.

les også

Angrepet i Hanau: Dette vet vi om den antatte gjerningsmannen

MINTES DE DREPTE: Blomster og lys ble lagt ut på et provisorisk minnesmerke i Hanau. Bildet er tatt fredag. Foto: ARMANDO BABANI / EPA

AfD-politiker: – En ekte rasist

Reaksjonene til AfDs 99 representanter i nasjonalforsamlingen er blant annet omtalt av tyske Die Welt.

Ifølge avisen mener nesten samtlige av politikerne enten at angrepet kan kobles til andre partiers liberale innvandringspolitikk, eller de avfeier det som en upolitisk gjerning utført av en gal mann.

Unntaket er representanten Jan Nolte, den eneste av AfDs folkevalgte som tok i bruk ordet høyreekstremisme for å beskrive angrepet.

– Denne fyren, som hadde forskrudde fantasier om tilintetgjørelse av folkegrupper, var en ekte rasist, skriver han blant annet i et innlegg på Facebook.

FREDAGSBØNN: I Bait-ul-Wahid-moskeen i Hanau fredag. Foto: ARMANDO BABANI / EPA

les også

Terrorangrepet i Tyskland: Overvåkningsvideo skal vise den antatte gjerningsmannen

– Tydelig at han var forvirret

Bundt i Atlanterhavskomitéen påpeker at flyktningkrisen og det politiske klimaet ikke alene kan forklare økningen i høyreekstreme angrep.

– Man skal ikke si at ugjerningen ikke er politisk motivert; innvandringsmotstand, rasisme, følelsen av at nykommeren er mindre verdt enn meg. Men samtidig er det veldig tydelig at han var forvirret og hadde vrangforestillinger, sier hun.

Tendensen er heller ikke unik for Tyskland, påpeker Bundt, som mener hendelsen også må settes inn i en internasjonal kontekst.

Hun viser til at høyrepopulisme, høyreekstremisme og innvandringsfiendtlige krefter har fått sterk oppslutning i mange europeiske land og i USA.

– Men det slår ekstra hardt i Tyskland med sin historie, og ikke minst fordi man den siste tiden har hatt store problemer med å danne regjering i den østtyske delstaten Thüringen.

– Det skyldes nettopp at høyrepopulistiske har fått så stor oppslutning i frie valg. Angela Merkels kristendemokratiske parti CDU nekter å samarbeide med fløypartiene til høyre og venstre, og får slik problemer med å forme demokratiske koalisjoner, forklarer Bundt.

Les også

 1. Tysk avis: Mistenkte var i kontakt med sikkerhetstjenesten

  Mannen (43) som er mistenkt for å ha drept ni mennesker i byen Hanau skal ha tatt kontakt med den tyske…
 2. Frykter etterlignere etter terroren i Tyskland – endrer ikke norsk trusselbilde

  Etter angrepet i Tyskland har tyske myndigheter tatt grep for å hindre personer som vil etterape terroristen.
 3. Giften som leder til terror

  Terror i Tyskland er de siste årene blitt utført av både høyreekstreme og ytterliggående islamister.
 4. Høyreekstreme terrorister ville kopiere moskéangrep i Tyskland

  Medlemmer av den høyreekstreme gruppen «Den harde kjerne» planla massive terrorangrep mot moskeer, og ville drepe…

Mer om

 1. Tyskland
 2. Rasisme
 3. Høyreekstremisme
 4. Terror
 5. Terrorisme
 6. CDU
 7. Immigrasjon

Flere artikler

 1. Tyskland: Angrepet i Hanau var et rasistisk terrorangrep

 2. Frykter etterlignere etter terroren i Tyskland - endrer ikke norsk trusselbilde

 3. Tyske medier: Hanau-angriper var ikke høyreekstrem

 4. Tre dager etter terrorangrepet i Tyskland: Nye skudd mot vannpipebar

 5. Giften som leder til terror

Fra andre aviser

 1. Tysklands høyreekstreme er farligere enn før. Tobias R. (43) drepte ti og skadet flere.

  Aftenposten
 2. Trusselen fra høyreekstreme blir stadig sterkere i Tyskland

  Bergens Tidende
 3. Hanau-terroristen sank dypt ned i mørk og paranoid konspirasjonskultur. Den må vi vite mer om.

  Aftenposten
 4. 11 døde etter masseskyting i tysk by

  Aftenposten
 5. Merkel om Hanau-angrepet: – Rasisme er en gift

  Bergens Tidende
 6. Tyskland minnes ofrene for masseskyting

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no