BASEN: I denne leiren i Irak har Norge for tiden omlag 70 soldater. Bildet er tatt høsten 2018. Foto: Harald Henden

70 norske soldater i Irak: Økt beredskap

Omlag 70 norske soldater er stasjonert på en base sørvest i Irak. Beredskapen ble trappet opp etter angrepet på USAs ambassade i Bagdad nyttårsaften.

Det er ingen endring i sikkerhetstiltakene rundt basen med de norske soldatene, etter at USA angrep og drepte den iranske generalen Qasem Soleimani i Iraks hovedstad Bagdad natt til fredag.

– Aktiviteten fortsetter som normalt, men med noe høyere beredskap siden nyttårsaften, sier Brynjar Stordal, major og pressevakt ved FOH, Forsvarets operative hovedkvarter, til VG fredag formiddag.

Den norske styrken er den del av den internasjonale koalisjonen mot IS, som USA leder.

De 70 norske forsvars-ansatte jobber med trening og opplæring av irakiske sikkerhetsstyrker, fra en base i Anbar-regionen, sørvest i Irak.

les også

Forsvarsministeren i Irak: Derfor trengs norske soldater

– Våre soldater er lokalisert sammen styrker fra andre nasjoner i koalisjonen. Den lokale beredskapen ble hevet etter angrepet på den amerikanske ambassaden. Det har ikke nært noen ytterligere endring etter hendelsene i Irak de siste timene, sier Stordal.
USAs ambassade i Bagdad anmodet fredag morgen norsk tid amerikanske borgere om å forlate Irak umiddelbart etter angrepet på Soleimani.

– Amerikanske borgere bør forlate landet med fly om det er mulig, eller krysse grensen til andre stater via bakken, heter det i meldingen fra ambassaden.
Det amerikanske utenriksdepartementet frarådet alle reiser til Irak også før fredagens angrep mot den mektige iranske generalen og flere irakiske militstopper i Bagdad. Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei har varslet en «kraftig hevn» etter angrepet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder