Trump driver valgkamp under riksrettsdebatten: – Arrogant

Over midnatt beslutter Representantenes hus etter alt å dømme å stille presidenten for riksrett. Da er Donald Trump (73) på valgrally i Michigan. – Arrogant, sier USA-ekspert.

 • Sven Arne Buggeland
 • Thomas Nilsson (foto)

Dagen i dag er historisk for USAs 45. president:

Representantenes hus i Kongressen samles klokken 15 norsk tid. De neste seks timene skal republikanere og demokrater debattere riksrett mot president Donald Trump.

Avstemningen om hvorvidt tiltale skal reises, er ventet å finne sted etter midnatt norsk tid, ifølge Politico. Da befinner presidenten seg i Battle Creek, Michigan.

Der er Donald Trump på valgmøte, klar til nye utfall mot demokratene. Presidenten har nemlig sagt at han ikke vil følge riksrettsdebatten, som han kaller bløff og heksejakt.

– Det er arrogant av ham, men det er absolutt hensikten, sier USA-ekspert og tidligere forskningsdirektør ved Nobelinstituttet Asle Toje.

Trump: - Har ikke gjort noe galt

Han mener Trump vil vise at han er opptatt av en delstat der Hillary Clinton led nederlag og vil minne Michigan om hva han har gjort for velgerne deres.

– Trump vil vise at han er opptatt av å levere på sitt politiske prosjekt, samtidig som han distanserer seg fra hva demokratene driver med i Washington DC, sier Toje.

På Twitter skrev presidenten i dag tidlig amerikansk tid:

– Kan dere tro at jeg i dag vil bli stilt for riksrett av den radikale venstresiden og de tafatte demokratene – jeg som ikke har gjort noen ting galt.

I en tirade oversendt demokratenes flertallsleder Nancy Pelosi i går protesterer Trump mot å bli stilt for riksrett og kaller prosessen et «kuppforsøk» fra demokratene.

Demokratene har 233 representanter i «huset», mot republikanernes 197. Avstemningen ventes å følge partilinjene – et flertall vil stemme for riksrett.

– Det er ventet at riksrettsanklagene går igjennom avstemningen i dag, sier førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes høyskole.

Hun legger til at det blir spennende å se hvor mange demokrater som ikke tør stemme for riksrett, av hensyn til eget gjenvalg.

Tredje president for riksrett

– Det er ikke like mye spenning knyttet til den republikanske siden, som har stått last og brast med Trump siden han ble president, sier Restad.

Etter alt å dømme blir Donald Trump den tredje amerikanske presidenten i historien som stilles for riksrett, etter Andrew Johnson i 1868 og Bill Clinton i 1998.

Fikk du med deg denne? Norsk USA-ekspert: Riksrett en politisk tabbe

Riksrett settes i senatet, som er det andre kammeret i Kongressen. Høyesterettsjustitiarius John Roberts leder forhandlingene, de 100 senatorene utgjør juryen.

Kongressrepresentanter utpekt av demokratenes flertallsleder Nancy Pelosi vil legge frem tiltalen og fungere som aktorer under riksrettssaken.

Justiskomiteen stilte seg bak tiltalepunktene fredag 13. desember:

Trump foreslås tiltalt for maktmisbruk, ved at han skal ha utnyttet presidentembetet til å oppnå personlige fordeler. Han blir etter alt å dømme også tiltalt for å motarbeide Kongressens riksrettsgransking.

Riksrett i senatet over nyttår

Demokratene mener at Trump holdt tilbake militær bistand til Ukraina for å presse den tidligere sovjetstaten til å etterforske hans rival Joe Biden og sønnen Hunter.

Riksretten settes i senatet over nyttår. Demokratene ønsker å føre vitner som presidenten har nektet å la forklare seg for Kongressen. Republikanerne vil ha saken unna.

– Spørsmålet er om republikanerne våger å la det gå uke etter uke, for å holde demokratiske senatorer låst i Washington DC mens de burde drive valgkamp, sier Toje.

ANFØRER: Demokratenes flertallsleder Nancy Pelosi fører an i riksrettsprosessen mot Donald Trump. Foto: Thomas Nilsson / VG

Ingen president er fratatt embetet

For at Trump skal felles og bli fjernet fra Det hvite hus, trengs to tredjedels flertall. Det oppnår neppe demokratene, for i Senatet har republikanerne flertall.

– Demokratene håper nok et mirakel inntreffer, som viser at de gjorde rett da de innledet riksrettshøringer. Men det ser ut til å være et forlorent håp, sier Asle Toje.

Donald Trump kan vente å bli frikjent. Ingen president er hittil fradømt embetet i USA. Men Trump kan bli den første som kjemper for gjenvalg, etter å ha blitt stilt for riksrett.

Les også

 1. Ekspert om riksrett: Politisk stunt og strategisk tabbe

  Forsker Asle Toje mener riksrettsprosessen mot Donald Trump er en strategisk blunder fra demokratenes side.
 2. Riksrettsgrunnlag gjort kjent: Trump truer sikkerhet og demokrati

  Rapporten som danner grunnlag for riksrettstiltalen mot Donald Trump, er offentliggjort.
 3. 700 akademikere i brev: Still Trump for riksrett

  Presidenten utgjør en «fare for grunnloven» mener akademikerne, og bønnfaller Representantenes hus om å stemme for…
 4. Smell for Donald Trump i ny måling: – Tallene for å fjerne ham er høye

  En ny måling gjort for konservative Fox News viser at halvparten av alle stemmeberettigede i USA ønsker å stille ham for…

Mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Riksrett
 3. Donald Trump
 4. Nancy Pelosi
 5. Ukraina
 6. Joe Biden
 7. Det hvite hus

Flere artikler

 1. Stillingskrig etter avstemming – truer med trenering

 2. Historisk avstemning i Kongressen: Trump stilles for riksrett

 3. Riksrettssak rett rundt hjørnet

 4. Riksrettssakens aktorat offentliggjort

 5. Trump om Pelosi: – Hun hater alle som stemte på meg

Fra andre aviser

 1. President Donald Trump stilles for riksrett

  Bergens Tidende
 2. Ingen tegn til at riksrettssaken sendes til Senatet før jul

  Bergens Tidende
 3. Klart for riksrettssak mot Trump – men han vil neppe møte

  Bergens Tidende
 4. Historisk: Trump blir tiltalt, men reddes av Senatet over nyttår

  Bergens Tidende
 5. Hard ordkrig før riksrettsavstemning

  Bergens Tidende
 6. Kongressen offentliggjør riksrett-rapport

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder