VARSLET: Li Wenliang var en av åtte leger som varslet andre leger om coronaviruset i desember. Foto: Privat

Sykehus: Corona-varsler død etter iherdige forsøk på redning

En kinesisk lege som forsøkte å varsle kolleger om det nye coronaviruset, ble torsdag kveld erklært død.

  • Ines Margot Zander
  • Jørn E. Kaalstad

Artikkelen er over 150 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Sent torsdag kveld norsk tid, 02.58 natt til fredag kinesisk tid døde Li Wenliang, melder South China Morning Post. De viser til til en ny melding fra sykehuset:

«I kampen mot lungebetennelse-epidemien som kommer av den nye coronavirus-infeksjonen, ble vårt sykehus’ øyelege Li Wenliang dessverre smittet. Han døde på tross av iherdige forsøk på å redde ham. Vi sørger dypt over hans bortgang», heter det i en offisiell kommentar fra sykehuset.

Også nyhetsbyrået Associated Press skriver om dødsfallet klokken 21.43 torsdag kveld.

Tidligere torsdag hersket det forvirring rundt legens tilstand, etter at den kinesiske avisen Global Times ved 16-tiden meldte at Li Wenliang var død. Noen timer senere meldte sykehuset Li var innlagt på, at han likevel ikke var død. Avisen, som siterte sykehuset Wuhan Central Hospital, meldte på Twitter at Li hadde hatt hjertestans og at tilstanden var kritisk. Sent torsdag kveld kom altså dødsbudskapet fra det samme sykehuset.

Li var en av åtte leger som var de første til å varsle andre leger om coronaviruset – men som ble motarbeidet av lokalt politi.

#Breaking: Chinese doctor Li Wenliang, one of the eight whistleblowers who tried to warn other medics of the… https://t.co/CyMbtTEnjs

Etter at 34 år gamle Li behandlet syv pasienter med det nye coronaviruset, sendte han advarsler i en privat meldingsgruppe med tidligere klassekamerater, der han oppfordret dem til å advare familien.

Nye smittetall

Li skal i etterkant ha blitt kalt inn til myndighetene og refset for å «spre rykter», ifølge The Guardian.

Les også: Hemmelighold i Kina ved starten av corona-utbruddet: – En farlig strategi

Li ble innlagt 12. januar etter å ha blitt smittet av sin pasient og han fikk bekreftet diagnosen 1. februar.

WHO bekrefter dødsfallet til Li Foto: TWITTER

les også

Slår virus-alarm før OL: – Jeg er dypt bekymret

WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus kom i dag med oppdaterte tall på coronavirus-epidemien:

Det er nå 28.060 personer smittet med viruset i Kina. 564 personer er til nå bekreftet døde. Utenfor Kina er det til nå registrert 225 smittetilfeller og fortsatt bare ett dødsfall, ifølge WHO-direktøren.

Han ber nå om økonomisk støtte fra land, institusjoner og privatpersoner for å bekjempe epidemien. Han sier viruset har spredt seg raskt.

les også

Tusenvis av cruisepassasjerer i karantene etter virusutbrudd

– Eldre mest utsatt

– Det er vanskelig å skjønne at for bare to måneder siden var dette viruset ukjent for oss. Vi har nå lært masse om viruset og at blir overført fra person til person.

– Vi vet at de som er mest utsatt for å bli smittet er eldre mennesker og folk som har underliggende sykdommer, sier han.

Ghebreyesus sier at siden de nå kjenner DNA-sekvensen til viruset, så er de nå i stand til utføre tester for å skaffe en vaksine.

– Men det er masse vi ikke vet om viruset. Vi kjenner ikke kilden til utbruddet og vi forstår ennå ikke helt hvordan det smitter eller hvor alvorlig det er. Vi trenger svar på disse spørsmålene, sier han.

Nyfødte babyer smittet

To nyfødte babyer i Wuhan-provinsen er smittet, ifølge CNN som siterer den kinesiske TV-stasjonen CCTV.

Den yngste babyen skal ha vært bare 30 timer gammel da hun ble smittet. Moren er også smittet og CCTV spekulerer i om at babyene ble smittet av mammaen gjennom livmoren.

Oppdatert rettelse: VG var blant mediene som siterte den første meldingen om at legen Li Wenliang var død. Sykehuset kom senere med en melding om legen var kritisk syk, men fortsatt i live. VG rettet saken 06.02.20 klokken 18.35. Senere samme kveld kom en ny melding om at sykehuset bekrefter dødsfallet.

Mer om

  1. Coronaviruset
  2. Kina
  3. Rettet

Flere artikler

  1. Ble tvunget til å tie - nå hylles varsler-legen

  2. WHO benekter å ha blitt bedt om å dekke over corona-faren av Kina

  3. Hemmelighold i Kina ved starten av corona-utbruddet: – En farlig strategi

  4. Bygget corona-sykehus på ti dager

  5. Over 200 rammet av mystisk virus i Kina: WHO kaller inn til hastemøte

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder