Trump om spesialetterforsker Mueller: – Jeg er fortapt

«Dette er slutten på min tid som president», sa Donald Trump da han fikk vite at Robert Mueller skulle etterforske mulig samarbeid med Russland.

Torsdag ettermiddag norsk tid ble en sladdet versjon av den fulle rapporten til spesialetterforsker Robert Mueller offentliggjort.

Rapporten konkluderer med at det ikke er grunnlag for å si at Trump eller noen av hans valgkampmedarbeidere bevisst samarbeidet med russiske myndigheter for å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016.

Likevel kommer det frem mye informasjon om kontakt mellom Trumps medarbeidere og russere. Den lister også opp flere tilfeller av at Trump forsøkte å påvirke etterforskningen. I rapporten kommer det blant annet frem at Trump reagerte sterkt da han fikk vite at Mueller var oppnevnt til å etterforske saken:

Ifølge notater skrevet av stabssjef Jody Hunt, da daværende justisminister Jeff Sessions fortalte presidenten at en spesialetterforsker hadde blitt oppnevnt, skal presidenten ha falt tilbake i stolen og uttalt, «herregud. Dette er grusomt. Dette er slutten på mitt presidentskap. Jeg er fortapt», står det skrevet i rapporten.

Ifølge rapporten ble presidenten sint på daværende justisminister Jeff Sessions, fordi han erklærte seg inhabil i saken.

«Alle sier til meg at slike uavhengige etterforskere ødelegger presidentskapet ditt. De kan holde på i årevis, og jeg vil ikke være i stand til å gjøre noe», skal Trump ha sagt til Sessions.

Mueller hadde i oppdrag å etterforske om Russland forsøkte å påvirke presidentvalget i USA i 2016 og hvorvidt Trumps valgkampmedarbeidere samarbeidet med Russland om dette.

På en pressekonferanse torsdag, et par timer før rapporten ble offentliggjort, innrømte justisminister William Barr at rapporten fant ti tilfeller av mulige forsøk på å hindre etterforskningen.

Disse tilfellene skal ifølge nyhetsbyrået AP inkludere at Trump sparket FBI-direktør James Comey, og forsøk på å påvirke vitner til å ikke samarbeide med etterforskningen.

Ville fjerne Mueller

Ifølge rapporten skal Trump også ha bedt daværende advokat i Det hvite hus, Don McGahn, om å ringe fungerende visejustisminister Rod Rosenstein for å få Mueller avsatt. Trump skal ha oppgitt at Mueller ikke kunne lede etterforskningen grunnet interessekonflikter – noe McGahn motsatte seg. McGhan opplyste om at han heller ville gå av enn å trigge noe han regnet som en potensiell «Saturday Night»-massakre av Watergate-størrelse.

Trump skal også ha fortalt Mueller at han ikke husket flere av de viktige hendelsene som er nevnt i rapporten. Deriblant et møte på Trump Tower i 2016 mellom Trumps valgkampanjehjelpere og en russisk advokat som tilbød sin hjelp til valgkampanjen.

Presidenten skal heller ikke ha husket at han ble fortalt at Vladimir Putin ville hjelpe hans valgkampanje, eller skade Hillary Clintons valgkamp, eller at noen andre utenlandske ledere ønsket å hjelpe hans kandidatur.

Ingen konspirasjon

Rapporten beskriver en rekke forsøk fra Russland å forsøke å påvirke resultatet av presidentvalget.

Rapporten viser til at Russland forsøkte å påvirke valget på flere måter, blant annet gjennom å ta kontakt med Trumps valgkampmedarbeidere. Russland forsøkte også å påvirke valget ved å spre falske nyheter og kommentarer i kommentarfelt og på sosiale medier.

I tillegg skal den militære russiske etterretningsorganisasjonen GRU ha vært involvert i å hacke seg inn i e-postserverne til Det demokratiske partiet.

Når det gjelder mulig samarbeid mellom Trumps valgkampmedarbeidere og russiske tjenestemenn, konkluderer Mueller med at det ikke var noe koordinert forsøk fra Trumps leir på å samarbeide med russerne.

I rapporten står det:

«Til sammen avdekket etterforskningen flere forbindelser mellom Trumps valgkampmedarbeidere og personer knyttet til den russiske regjeringen. Dette inkluderer russiske tilbud om å bistå i valgkampen. I noen tilfeller var valgkampmedarbeidere mottagelige for tilbudene, mens de i andre tilfeller styrte unna. I siste instans fant ikke etterforskningen at valgkampmedarbeiderne koordinerte eller konspirerte med den russiske regjeringen i dens forsøk på å påvirke valget.»

Barr: – Ingen bevis på samarbeid

På justisministerens pressekonferanse sa Barr at Mueller ikke fant noe bevis på samarbeid mellom Trump-valgkampen og Russland.

– Takket være etterforskningen vet vi at russerne ikke samarbeidet med Trump eller Trump-kampanjen, eller andre amerikanere for den saks skyld. Det burde alle amerikanere være glad for å ha fått bekreftet, sa Barr.

les også

Mener Mueller-rapporten kan bli verre for Trump enn først antatt

Han understreket flere ganger at Det hvite hus samarbeidet fullt ut med etterforskningen. Han forsvarte også presidentens verbale angrep på etterforskningen.

– Det finnes utfyllende bevis på at presidenten var frustrert og sint, fordi han oppriktig mente at etterforskningen undergravde arbeidet hans, drevet av hans politiske motstandere og forsterket av ulovlige lekkasjer, sa justisministeren.

I rapporten skriver Mueller at han ikke kan konkludere med at presidenten forsøkte å hindre etterforskningen.

«Bevisene vi har om presidentens handlinger og intensjoner er kompliserte, og ville måtte løses om vi gjorde rettslige vurderinger. Samtidig mente vi at hvis vi, etter en nøye gjennomgang av faktaene, var sikre på at presidenten ikke forsøkte å hindre etterforskningen, ville vi si det. Basert på faktaene og relevant juridisk praksis, kunne vi ikke komme til den slutningen», står det i rapporten.

JUSTISMINISTER: William Barr under pressekonferansen om Mueller-rapporten. Foto: Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN

Krever usladdet rapport

En delvis sladdet versjon av Muellers rapport ble overlevert til Kongressen etter pressekonferansen. Ifølge Barr fikk også ledere fra begge partier lese rapporten nesten helt uten sladding.

Flere demokratiske politikere krever at Barr offentliggjør hele rapporten usladdet.

«Det amerikanske folket fortjener sannheten. Ikke PR fra en som Trump har utnevnt. Offentliggjør hele Muellers rapport nå», skriver senator Cory Booker på Twitter.

«Kongressen burde få hele rapporten, usladdet. Det amerikanske folket har krav på faktaene, uten spin», skriver senator Kirsten Gillibrand.

Begge har meldt seg på i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat i 2020.

USAs justisdepartement lovet torsdag kveld at flere medlemmer av kongressen vil få tilgang til å lese en ny versjon av rapporten med færre sladdinger i løpet av de neste ukene, skriver AP.

Trump: – Game over

En time etter Barrs pressekonferanse, før rapporten ble offentliggjort, møtte president Trump krigsveteraner i Det hvite hus. Der nevnte han også Mueller-rapporten, og sa følgende:

– Jeg har hatt en bra dag i dag. Den ble kalt «ingen samarbeid – ingen hindring», sa Trump, og siktet til at han verket har samarbeidet med russerne eller hindret Mueller-etterforskningen.

– Dette bør aldri skje mot en annen president, fortsatte han.

Rett etter Barrs pressekonferanse la Trump følgende melding ut på Twitter:

Russland svarer

«Dette betyr ikke noe for oss», uttalte Dmitrij Peskov, pressetalsmann for det russiske utenriksdepartementet på spørsmål om han var bekymret for at Muellers rapport skal offentliggjøres, skriver The Guardian.

«Vi har mange andre viktige, interessante, fruktbare og konstruktive ting å gjøre. Det er de vi vil fokusere på», sa Peskov.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder