LANGER UT PÅ TWITTER: USAs president Donald Trump. Foto: SAUL LOEB / AFP

Trump: Har avlyst hemmelig Taliban-møte etter bilbombe

USAs president Donald Trump tordner mot Taliban, og sier at fredsforhandlingene som har pågått i månedsvis nå er brutt.

I flere Twitter-meldinger natt til søndag norsk tid fordømmer presidenten Taliban for en bilbombe i den afghanske hovedstaden Kabul, hvor en amerikansk soldat og elleve sivile ble drept tidligere denne uken.

Han sier dette også er bakgrunnen for at han nå har avlyst det han omtaler som hemmelige møter med Taliban-ledere og Afghanistans president. Han sier han skulle møte dem hver for seg på landstedet Camp David utenfor Washington D.C. søndag lokal tid.

– Jeg kansellerte møtet umiddelbart, og avbrøt fredsforhandlingene. Hva slags folk dreper så mange for tilsynelatende å styrke sin forhandlingsposisjon? tordner presidenten, og fortsetter:

– De gjorde ikke det, de gjorde det bare verre. Hvis ikke de kan bli enige om våpenhvile under disse veldig viktige fredssamtalene, og til og med drepe tolv uskyldige mennesker, så har de trolig ikke makten til å forhandle frem en meningsfull avtale uansett. Hvor mange flere tiår er de villige til å slåss?

ÅSTEDET: Til sammen tolv personer, deriblant en amerikansk soldat, ble drept i en bilbombe i Kabul torsdag. Foto: OMAR SOBHANI / Reuters

Noen timer tidligere kom nyheten om at besøket fra Afghanistans president Ashraf Ghani var utsatt. I Washington skulle han etter planen drøfte de pågående forhandlingene mellom USA og Taliban.

Brudgommen etter angrepet i Kabul: «Jeg vil aldri noensinne bli glad igjen»

Afghanistans regjering er bekymret for forhandlingene, der USAs fremste mål er å få Taliban til å godta at afghansk territorium ikke skal brukes til terrorangrep mot Vesten. Regjeringen i Kabul er holdt utenfor, og Taliban nekter å snakke med dem.

SKULLE TIL USA: Afghanistans president Ashraf Ghani. Foto: Reuters

Besøket ble avlyst etter at USAs sjefforhandler Zalmay Khalilzad uventet returnerte til Qatar der samtaler med Taliban har funnet sted i flere måneder.

Tidligere denne uken sa han at avtalen var så godt som klar, og at den nå bare manglet underskriften til president Donald Trump.

Men etter det har det vært to svært alvorlige bilbombeangrep i Kabul, som Taliban har tatt på seg skylden for. I et av angrepene ble den 34 år gamle amerikansk soldaten Barreto Ortiz drept.

Les mer: Flere bilbomber i Kabul siste uken

DREPT: Den amerikanske soldaten Barreto Ortiz (34). Foto: U.S. Army

I prinsippet innebærer avtalen at USA skal trekke tilbake en del av soldatene de har i Afghanistan.

Både den afghanske regjeringen og flere tidligere amerikanske ambassadører i Kabul har innvendinger mot avtalen og har lagt press på Khalilzad. Da sjefforhandleren var i Kabul denne uken, viste han avtaleteksten til Afghanistans president Ashraf Ghani, men nektet å gi ham en kopi.

Ifølge deler av avtalen som er offentliggjort, skulle Pentagon trekke ut rundt 5000 av sine omtrent 13.000 soldater fra fem baser i Afghanistan i løpet begynnelsen av 2020.

Afghanistans regjering mener at avtalen innebærer at den amerikanske tilbaketrekkingen blir for brå, og at det ikke stilles krav til Taliban om redusere volden. Frykten er at en amerikansk tilbaketrekking skal føre til enda mer borgerkrig, på samme måte som da Sovjetunionen brått trakk seg ut på 90-tallet.

Fikk du med deg? «Den amerikanske talibanen» løslatt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder