PRESSEKONFERANSE: Kinas utenriksminister Wang Yi på en digital pressekonferanse søndag 24. mai. Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP

Kina: På randen av ny kald krig med USA

– Vi er blitt oppmerksom på at enkelte politiske krefter i USA skyver våre to land mot randen av en ny kald krig, sier utenriksminister Wang Yi. Han åpner samtidig opp for en internasjonal corona-gransking.

 • NTB
 • Ole Løkkevik
 • Jantra Hollum

Artikkelen er over 78 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Langvarig spenning mellom de to landene på områder som handel og menneskerettigheter er nå ytterligere skjerpet på grunn av coronakrisen.

Forslaget om Kinas nye sikkerhetslover for Hongkong har hevet temperaturen ytterligere. Den nye loven vil blant annet forby forræderi og undergraving av staten.

På en pressekonferanse søndag ville Wang Yi ikke si hvilke krefter i USA som «skyver våre to land mot randen av en ny kald krig». President Donald Trump har den siste tiden imidlertid beskyldt Kina for å være skyld i at coronaviruset spredte seg rundt om i verden.

Totalt har over 340.000 personer mistet livet relatert til coronaviruset i verden, og over 5,3 millioner er registrert smittet, viser VGs oversikt.

– Foruten ødeleggelsen som er forårsaket av coronaviruset, er det også et politisk virus som sprer seg i USA, sa Wang og uttrykte senere:

– Jeg ber USA om å stoppe med å kaste bort tid og slutte å kaste bort dyrebare liv.

– Bekymringsfullt og farlig

Henning Kristoffersen, spesialrådgiver i The Governance Group og Kina-ekspert, ser på uttalelsene fra Kinas utenriksminister med bekymring.

– Det siste verden trenger nå er en eskalering i handelskrigen og økt spenning mellom USA og Kina. Omtrent alle land sliter nå på grunn av pandemien, og hvis situasjonen tilspisser seg er det veldig uheldig for verdensøkonomien, sier Kristoffersen.

BEKYMRET: Kina-ekspert Henning Kristoffersen synes uttalelsene fra Kinas utenriksminister er foruroligende. Foto: Marte Vike Arnesen

Han oppfatter en mulig kald krig mellom de to landene som helt reelt.

– Jeg tolker disse uttalelsene som at Kina nå er forberedt på en frakobling og økt isolering. Det gjør det vanskelig for land som små land som Norge, dersom vi får en bipolar verden der vi i tvinges til å velge mellom USA og Kina.

Han trekker frem at Kina og USA har vært rivaler over lang tid, og at coronakrisen har forsterket konflikten.

– Det er fryktelig synd. Man kunne håpet at de to stormaktene nettopp i en slik global krise hadde lagt bort stridsøksen og stått sammen mot en felles ytre fiende. Men det stikk motsatte har nå skjedd: Trump legger skylden på Kina og tilliten er på et lavpunkt. Det er absolutt bekymringsfullt og farlig.

les også

Demonstranter møtt med tåregass i Hongkong

BI-professor og Kina-ekspert Jan Ketil Arnulf poengterer at det er viktig å se disse uttalelsene i en sammenheng utenfor coronakrisen.

– Pandemien er en brikke i et spill som har pågått over lengre tid med den økende konflikten mellom de to landene. Uttalelsene i seg selv er foruroligende, den tyder på en erkjennelse fra Kina om at situasjonen er potensielt alvorlig, sier Arnulf.

Åpen for corona-gransking

Utenriksministeren opplyste også under pressekonferansen at Kina nå godtar en internasjonal gransking for å finne ut hvor coronaviruset oppsto. Granskingen må imidlertid være fri for politisk innblanding, sa Wang.

Det er et forsøk på å få en internasjonal avspenning rundt situasjonen, ifølge Arnulf.

– Kinas utenriksminister forsøker å tegne et bilde av risikoen hvis man ikke greier å finne en felles respons på pandemien. Alle land har hatt et økonomisk sammenbrudd. Kina ønsker nå å komme i gang igjen, uten å tape politisk på det, sier han.

Utenriksminister Wang fordømte samtidig amerikanske politikere for å stå bak rykter om virusets opprinnelse og for å stigmatisere Kina.

Han sa også at om noen saksøker Kina for coronaviruset, vil det ikke være basert på faktiske forhold.

Både USA og Australia har de siste ukene krevd gransking, og tirsdag vedtok Verdens helseorganisasjon (WHO) å be om en gjennomgang av den internasjonale håndteringen av viruset.

Wang sa på pressekonferansen at Kina er et offer for den globale pandemien på lik linje med andre land og har tilbudt hjelp til andre land som trenger det.

Les også

 1. Internasjonal koalisjon ber om uavhengig utredning av responsen på coronapandemien

  En koalisjon av 120 stater under ledelse av EU og Australia vil be om en uavhengig gransking av coronapandemien når WHO…

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Kina
 3. USA
 4. Hongkong

Flere artikler

 1. Russland tar WHO i forsvar etter Trump-kritikk

 2. Donald Trump stanser støtten til WHO: – Forsøk på å lede oppmerksomheten bort fra egne feil

 3. Trump: USA bryter med WHO

 4. Legeforening om Trumps WHO-kutt: – En farlig beslutning

 5. Trump-rådgiver hevder corona skyldes «Guds vrede» over homofili og miljøvern

Fra andre aviser

 1. Kina: På randen av ny kald krig med USA

  Bergens Tidende
 2. Minister: Kina er på randen av en ny kald krig med USA

  Bergens Tidende
 3. Donald Trump stanser støtten til WHO: – Forsøk på å lede oppmerksomheten bort fra egne feil

  Bergens Tidende
 4. Iran bønnfalt Norge om hjelp uten hell – mener landet er offer for «medisinsk terrorisme»

  Bergens Tidende
 5. Eksperter: Slik blir verden etter coronaviruset

  Bergens Tidende
 6. Russland tar WHO i forsvar etter Trump-kritikk

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder