VAKKERT: I disse flotte omgivelsene og innenfor veggene kjemper Covid19-pasienter for livet. På intensivavdelingene er det snart slutt på antall sengeplasser. Foto: Danie van der Merwe

6 millioner smittet i verden - nå treffer corona-bølgen Sør-Afrika

Et sykehus i Cape Town melder at antallet corona-pasienter dobler seg hver femte dag. Og kapasiteten på intensivavdelingene er snart sprengt.

 • Harald Berg Sævereid

Artikkelen er over 113 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Sør-Afrika er det landet i Afrika med flest registrerte Corona-smittede og med flest døde som en følge av viruset, sier nestleder ved den norske ambassaden i Pretoria, Jon-Åge Øyslebø, til VG.

Ifølge VGs corona spesial er det lørdag kveld 643 døde og over 30.000 registrerte smittede av coronaviruset.

SMITTEN SPRES: Sør-Afrika er verst rammet av afrikanske land. I løpet av året tror regjeringen at rundt 50.000 er døde av viruset. Her tar familien avskjed med Benedict Somi Vilakasi, som drev et kaffe-utsalg i Soweto. Han døde av Covid 19, 12. april 2020. Foto: Jerome Delay / AP

Lørdag kveld ved 22-tiden ble forøvrig en annen milepæl passert, da antallet registrerte smittede på verdensbasis oversteg 6 millioner mennesker.

Totalt er 366.000 mennesker registrert døde som følge av sykdommen.

Ifølge nettavisen til storavisen The Sunday Times er kapasiteten ved flere sykehus i regionen rundt den populære feriebyen Cape Town, snart sprengt.

Tallet på Covid19-syke pasienter ved Groote Schuur Hospital her i Cape Town dobler seg hver femte dag. Sykehuset er ikke i stand til å klare å ta vare på pasientene om ikke noe blir gjort, sier en av legene ved sykehuset til nettavisen, Times.live. Hverken denne legen eller andre i staben ønsker å oppgi navnene sine, skriver Times.live.

Ifølge Sør-Afrikas helseminister, dr. Zweli Mkhize, er Cape Town et av de hardest rammede områdene i Sør-Afrika.

– Årsaken til at vi spesifikt navngir visse områder i landet, er fordi vi på denne måten er i stand til å sette inn alle nødvendige tiltak for å hindre viruset i å spre seg ytterligere, sier dr. Mhikize til Times.live.

Smittetopp i august/september

Av de 12 områdene hvor sørafrikanske myndigheter setter spesielle og ekstra stramme tiltak inn, er området rundt hovedstaden Tshwane, tidligere Pretoria, Johannesburg, Nelson Mandela Bay og Cape Winelands. Alle kjente navn og områder for millioner av turister som i de siste 25 årene har besøkt Sør-Afrika.

– Smittetoppen er beregnet til å komme i løpet av august/september. Og innen utgangen av november tror sørafrikanske myndigheter at man vil ha en million registrerte tilfeller av Covid19-smittede. Regjeringen regner med at mellom 40- og 48.000 mennesker vil komme til å dø som en følge av viruset, sier Jon-Åge Øyslebø.

BEDRE TIDER: For halvannet år siden møtte statsminister Erna Solberg Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa. Han fulgte hennes eksempel og «lukket» landet da Covid19-viruset forandret livene til folk. Men smitten sprer seg og det forventet bortimot femti tusen døde i Sør-Afrika. Foto: Helge Mikalsen, VG

Nestlederen ved den norske ambassaden har registrert at president Cyril Ramaphosa har gått fra å ha fått et oppsving i popularitet da han «lukket» Sør-Afrika 27. mars, til i dag å være hardt presset og kritisert fra flere hold for ikke å åpne landet raskt nok.

- Alt fra folk som driver med sigarett- og alkoholsalg til store industribedrifter, flyselskaper og turistnæringen til gateselgere og vinprodusenter har vært rammet økonomisk av myndighetenes omseggripende tiltak for å hindre virusspredning, sier Øyslebø.

Ifølge sør-afrikansk presse så har folk i disse bransjene mistet tålmodigheten med Ramaphosas regjering, og presidentens økte popularitet er satt kraftig tilbake. Det er knyttet både forventninger til, og frykt for hva som kan komme til å skje når den sør-afrikanske samfunnet gradvis åpner igjen.

TØRRLAGT: Siden 27. mars har alt salg av alkohol vært forbudt i Sør-Afrika. 1. juni kan man i begrenset grad kunne drikke noe av den vinen som disse arbeiderne vingården i Constantia, Cape Town, setter etiketter på. Foto: Nardus Engelbrecht / AP

Vanskelige forhold

– Positivt kan det absolutt sies å være at det i perioden fra 27. mars til i dag har vært rundt 80 prosent nedgang i ulike voldshendelser, og en stor nedgang ser vi også når det gjelder trafikkdrepte. Sørafrikanere har i over åtte uker bare kunnet bevege seg utendørs for å handle mat, medisiner eller utføre samfunnskritiske arbeidsoppgaver. Salg av alkohol og sigaretter er forbudt, sier Jon-Åge Øyslebø.

Lenge før Covid 19-bølgen skyllet inn over de vakre strendene og storslagne naturlivet i Sør-Afrika, har store deler av landets 59 millioner innbyggere i lang tid levd under ekstremt vanskelige forhold. VG har tidligere dokumentert at utviklingen i landet har gått i feil retning, den startet allerede under Nelson Mandelas tid som president.

Apartheidregimet forsvant, men det svarte flertallet av befolkningen fikk det ikke særlig bedre da Mandelas parti, ANC, overtok styringen. Korrupsjonen i landet kjenner ingen grenser.

7,7 millioner sørafrikanere lever med Aids-viruset, 80.000 mennesker dør hvert år av lungebetennelse. Forskjellen mellom fattig og rik er enorm. 26 år etter at Nelson Mandela vant valget og ble landets første svarte president, har Sør-Afrika ikke oppfylt forventningene som millioner av svarte hadde til sine politiske ledere i 1994.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Sør-Afrika

Flere artikler

 1. Sør-Afrika forbereder seg på smittebølge: – Vi ser en rask økning

 2. Derfor økte dødstallene i Frankrike dramatisk

 3. WHO frykter 190.000 kan dø av coronaviruset i Afrika det neste året

 4. Covid-19 eksplosjon: – De trodde på påstandene om at vi pakistanere var immune mot viruset

 5. Corona-epidemien i Sør-Afrika: Politi tatt for spritsalg etter alkoholforbud

Fra andre aviser

 1. Sør-Afrika: Stor koronabølge presser sykehusavdelinger til randen

  Bergens Tidende
 2. WHO rapporterer om rekordstor økning i globale koronatilfeller

  Aftenposten
 3. Hvert år førte sykdommen til lammelser hos titusener av afrikanske barn. Nå er den erklært utryddet på kontinentet.

  Aftenposten
 4. Alle trodde viruset kom til Norden fra Alpene. Genfors­kerne avslører hemme­ligheter om epide­mien.

  Fædrelandsvennen
 5. Har du mistet oversikten? Slik er verden etter seks måneder med koronavirus.

  Aftenposten
 6. Presidenten vil slippe opp, men helsearbeiderne står på randen av stupet. Her minnes de sine døde kolleger.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no