Coronaviruset: Trump erklærer nasjonal krisetilstand i USA

NEW YORK (VG) Erklæringen frigjør opptil 50 milliarder dollar i bistand for å bekjempe spredningen av coronaviruset, opplyser USAs president Donald Trump.

 • Maria Mikkelsen

Artikkelen er over 117 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Trump holdt en pressekonferanse om coronaviruset utenfor Det hvite hus fredag ettermiddag.

– Vi jobber hardt og har gjort store fremskritt. Sammenlignet med andre deler av verden, er det utrolig, innledet han.

Erklæringen om en nasjonal krisetilstand frigjør føderale midler på opptil 50 milliarder dollar. Trump gir samtidig det amerikanske helsedepartementet fullmakter til å gjøre unntak fra krav som kan gi sykehusene større fleksibilitet.

– Ingen ressurser vil bli spart, sier Trump.

Renter på studielån vil frafalle. Trump opplyser også at han har bedt Energidepartementet om å kjøpe inn store mengder råolje til USAs oljereserver. Børsene på Wall Street gjorde et kraftig hopp etter talen.

HÅNDHILSEN: Donald Trump droppet rådet fra offentlige myndigheter og håndhilste på Doug McMillon, president og direktør i Walmart. Foto: Alex Brandon / AP

Vil teste flere

Presidenten kunngjør også et samarbeid med private laboratorier og vaksineutviklere som han sier vil føre til at USA kan tilby fem millioner tester innen en måned.

les også

Tom Hanks (63) corona-isolert: Ta vare på hverandre

Det vil i så fall være en enorm utvikling fra dagens situasjon, som er preget av en svært begrenset kapasitet. Onsdag denne uken hadde 11.079 prøver blitt testet. Til sammenligning har 230.000 prøver blitt testet i Sør-Korea, ifølge CNN.

– Vi vil at de som trenger en test, skal få testet seg raskt og komfortabelt. Men vi vil ikke at de skal ta testen hvis vi mener at de ikke skal ta den, sier Trump.

Presidenten bekreftet at han ikke har testet seg, til tross for at han har vært i nærheten av folk som har fått påvist viruset.

Brasils president Jair Bolsonaro, som møtte Trump og visepresident Mike Pence på Mar-a-Lago i Florida i helgen, avviste fredag opplysninger om at han har t

les også

Leger mener Norge skulle ha handlet raskere

Misvisende uttalelser

Trump i lang tid tonet ned farene ved coronaviruset, blant annet ved å sammenligne det med vanlig influensa.

For kun en uke siden uttalte han at en dødsrate på tre-fire prosent ikke stemte og at den i realiteten, ifølge hans egen magefølelse, var under én prosent. Ved minst 28 tilfeller har Trump og teamet hans har gitt feilaktige eller misvisende uttalelser om coronaviruset, ifølge CNN.

Onsdag denne uken innførte han et innreiseforbud fra Europa i 30 dager, med unntak av Storbritannia. Det var noe av årsaken til at Utenriksdepartementet i Norge fredag frarådet reiser til USA, med mindre de er strengt nødvendige.

1875 smittede

Det første smittetilfellet i USA ble bekreftet i delstaten Washington 21. januar. Fredag er 1875 personer smittet i 47 delstater, ifølge New York Times’ database. Washington, New York og California er hardest rammet.

Den største gruppen smittede, 113 personer, knyttes til et utbrudd i New Rochelle i New York.

Epidemien har ført til at større konserter og idrettsarrangementer avlyses over hele USA. Enkelte delstater har også stengt skoler og innført restriksjoner mot større samlinger av folk.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. USA
 3. Donald Trump

Flere artikler

 1. Trump erklærer nasjonal krisetilstand i USA

 2. Corona-kontraster i USA: – Her har vi ikke noe virus

 3. Trump skjerper corona-tiltak: Fornøyd med egen innsats

 4. Trump vil ta i bruk lov fra Korea-krigen

 5. Demonstrasjoner i USA: «Gi Fauci sparken»

Fra andre aviser

 1. Trump erklærer nasjonal krisetilstand

  Aftenposten
 2. Trump frigjør føderale midler i kampen mot korona

  Bergens Tidende
 3. Koronaen kan bli Trumps Waterloo

  Bergens Tidende
 4. Trump utvider sin myndighet

  Aftenposten
 5. Donald Trump stanser støtten til WHO: – Forsøk på å lede oppmerksomheten bort fra egne feil

  Bergens Tidende
 6. Alle unntatt president Trump må nå bruke munnbind i Det hvite hus

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder