Juli var den varmeste måneden som er målt
Globalt var juli den varmeste måneden siden man begynte å måle. Norge vil få varmere hetebølger og mer styrtregn, sier klimaforsker.
For mange nordmenn var juli en deilig sommermåned. Varmen kunne holdes i sjakk med iskrem og svømmeturer. Sørover i Europa var det vanskeligere å nyte været. Flere steder kom temperaturene opp i over 40 grader.
Slår alarm: Hetebølge gir smelterekord på Grønland
Hvis du hadde inntrykk av at juli var spesielt varm, har du rett. Ifølge Copernicus Climate Change Service (CCCS), et EU-organ som overvåker klimaet i Europa og verden, var juli den varmeste måneden som er målt.
Juli var 0,56 grader varmere enn gjennomsnittet i perioden 1981–2010.
«Det er nesten 1,2 grader Celsius mer enn det førindustrielle nivået, slik det er definert av FNs klimapanel (IPCC)», skriver Copernicus i en pressemelding.
Copernicus baserer sin månedlige temperaturindeks på flere millioner målinger fra værballonger, satellitter, bøyer og andre målestasjoner. Dataene vil bli sammenlignet med målinger fra andre institusjoner når de blir tilgjengelige.
Klimaforsker: – Vil se hyppigere jordras i årene som kommer
– Omskriver klimahistorien
FNs meteorologer advarer om at varmen i juli er et tegn på at man må handle for å stoppe klimaendringene.
– Juli har omskrevet klimahistorien, med flere dusin nye rekordtemperaturer, både på nasjonalt og globalt nivå. Dette er ikke science fiction. Det klimaendringens virkelighet. Det skjer nå, og det vil bli verre i fremtiden, hvis vi ikke handler raskt, sier Petteri Taalas, generalsekretær i Verdens meteorologiorganisasjon (WMO), ifølge avisen The Washington Post.
Les også: Ny varmerekord på toppen av innlandsisen på Grønland
Den forrige rekorden for varmeste måned var juli 2016.
– Vi forventer ikke at hvert år skal være et rekordår, men at det skjer så ofte er et tydelig signal på at klimaet blir varmere, sier klimaforsker Zeke Hausfather til Washington Post.
Varmere hetebølger og mer styrtregn
Tore Furevik, direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning, er ikke overrasket over temperaturrekorden. Juni i år var den varmeste junimåneden man har målt, og juli er vanligvis årets varmeste måned.
– Vi har sett i år at den globale temperaturen er på vei opp igjen, etter å ha sunket litt i 2017–2018. Jeg forventer nye rekorder i årene som kommer, sier Furevik.
Forskeren antar at 2019 vil bli varmere enn de to foregående årene, men litt kjøligere enn rekordåret 2016. Global oppvarming vil øke gjennomsnittstemperaturen i Norge, men ifølge Furevik vil maksimumstemperaturene øke mer. Det vil gi varmere hetebølger.
– På sikt vil global oppvarming føre til varmere somre og flere styrtregnepisoder. Det siste har vi sett eksempler på i sommer, sier Furevik.
Les også
Klimaforsker: – Vil se hyppigere jordras i årene som kommer
Klimaforsker Borgar Aamaas ved CICERO ser jordrasene i Jølster i sammenheng med klimaendringene.SV ut mot regjeringen: – Klimakrisen er en nasjonal nødssituasjon
I sommer har varmerekorder stått for fall etter at hetebølgen la seg over Europa og Norge.
Flere artikler
Farlig svette: Hetebølge gir smelterekord på Grønland
Ekstremvarmen i Europa: – Skremmende å se hvor fort det går
Ny britisk varmerekord i forrige uke
Nye varmerekorder i hele Europa: Torsdag ble den varmeste dagen i Paris på over 70 år
FN-rapport: Havnivået stiger 2,5 ganger så raskt som på 1900-tallet
Fra andre aviser
EUs klimabyrå: Juli var den varmeste måneden som noensinne er registrert
AftenpostenTemperaturen har aldri spriket så mye i Bergen
Bergens TidendeMeteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne
AftenpostenNy global varmerekord i september
AftenpostenJuli var tidenes varmeste måned. Slik preget den kloden.
AftenpostenForskere: Europas hetebølge i juni skyldtes trolig klimaendringer
Bergens Tidende