Putin om Berg-saken: - Kan bare benåde en mann som er dømt

ST. PETERSBURG (VG) Like før dørene ble lukket før møtet Erna Solberg og Russlands president Vladimir Putin hadde tirsdag, ga den russiske presidenten en kort kommentar om Frode Berg-saken.

– Man kan bare benåde en mann som er dømt, sa Putin, med henvisning til at dommen i saken mot spionsiktede Frode Berg er ventet å falle først den 16. april.

Han svarte på spørsmålet på russisk, og svaret er oversatt av NTB.

Putin ønsket i utgangspunktet ikke å svare på spørsmål, og pressen ble raskt bedt om å forlate rommet etter at NRK og TV2 spurte om Berg. Dørene ble så lukket for det første bilaterale møtet mellom statsminister Erna Solberg og Putin, som foregikk på norsk og russisk, med tolk.

Etter møtet vil ikke Solberg svare på om Frode Berg-saken ble nevnt.

– Uansett hva vi gjør i Frode Berg-saken, så er det å ivareta hans interesser. Og jeg tror ikke det er i hans interesse at vi kommenterer noe særlig på den saken. Som jeg har sagt, jeg forstår veldig godt at dette er veldig vanskelig for hans familie og ham.

Samme dag som Solbergs Putin–møte, har de siste innleggene i rettssaken mot Frode Berg blitt holdt i Moskva. Aktor i saken ber om 14 år i fengsel for den spiontiltalte nordmannen. Hans russiske forsvarer sier tirsdag til VG at de forventer hjelp fra norske myndigheter for å få ham løslatt.

Dette er Frode Berg-saken.

les også

– Frode Berg-saken et «utrolig paradoks»

RETTSSAK: Rettssaken mot spiontiltalte Frode Berg er berammet til å starte onsdag 2. april. Foto: Arthur Bondar, VG

– Forholdet vil fortsatt være krevende

Toppmøtet varte fra rundt klokken 16.30, til like før klokken 17. Det skjer i forbindelse med konferansen Arctic Forum med nordiske statsledere, som Putin er vertskap for. Invitasjonen til konferansen kommer fra russisk side, men det var Solberg som ba om møtet med Putin.

– Ble det amper stemning på noe tidspunkt, og hva var det som i så fall utløste det?

– Nei, det har vært god stemning i hele dag.

– Hvordan ser du for deg at forholdet til Russland blir videre nå?

– Det kommer fortsatt til å være krevende, i den formen at vi har gjensidige sanksjoner mot hverandre. Men så er det altså et stort område for samarbeid likevel. Det er det bilaterale samarbeidet i nord, både Barentssamarbeidet, det vi har på fiskeri, og miljø, sier Solberg.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) legger til:

– Vi snakket om viktigheten av folk-til-folk samarbeidet og at vi ønsker at norske og russiske sivilsamfunnsorganisasjoner fortsatt skal kunnesamarbeide. Det er en vittig prioritet for Norge, og der ser vi jo at det er betydelige utfordringer.

Før møtet tok både Solberg og Putin opp 75-årsjubileumet for frigjøringen av Øst-Finnmark til høsten. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har sagt ja til å delta på markeringen.

– I denne sammenhengen vil jeg fokusere på det vennlige, sa Putin til Solberg før møtet, og nevnte grenselinjene i Barentshavet.

Forrige uke betegnet Solberg møtet overfor VG som en god anledning til å videreføre dialogen Norge har hatt med Russland, også i en krevende tid.

Den norske politikken overfor Russland skal nå justeres til en «ny normal», får VG opplyst fra kilder med kunnskap om norsk Russland-politikk.

les også

Derfor ba Erna Solberg om Putin-møte

Over de siste månedene har kontakten med Russland blitt gradvis gjenopptatt på høyt politisk nivå:

  • 19. oktober i fjor møttes Erna Solberg og statsminister Dmitrij Medvedev i kulissene under det europeisk-asiatiske toppmøtet i Brussel.
  • Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) møtte sin russiske kollega Sergei Lavrov på OSSEs ministermøte i Milano 6. desember.
  • Lavrov har allerede bekreftet at han kommer til 75-års markeringen for frigjøringen av Finnmark, i Kirkenes i oktober.

Møtte Medvedev

Få måneder før Russland annekterte Krim fra Ukraina i 2014, møtte Solberg statsminister Dmitrij Medvedev under OL i den russiske byen Sotsji. De to hadde også et kort møte under Europa-Asia-toppmøtet i Brussel i oktober 2018.

Solberg har uttalt til VG at møtet med Putin er en god oppfølging av møtet med Medvedev.

VGs kilder opplyser at Norge ikke har noen planer nå om å lette på sanksjonene mot Russland, som EU- og NATO-landene samordnet etter Krim-krisen.

Naboskapet med Russland beskrives fortsatt som krevende, men samtidig mener regjeringen likevel at tiden nå er inne til å ha direkte kontakt.

MØTE I 2014: Statsminister Erna Solberg møtte Russlands statsminister Dmitrij Medvedev under OL i den russiske byen Sotsji i 2014. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Nordiske møter

Tirsdag før det bilaterale møtet, deltok statsministeren i et høypanelmøte sammen med Putin, Sveriges statsminister Stefan Löfven, den finske presidenten Sauli Niinistö og Islands president Guðni Th. Jóhannesson.

les også

Erna Solberg i toppmøte med Putin: – Vi har ingen tid å miste

Han skal i løpet av tirsdag og onsdag gjennomføre bilaterale møter med alle de nordiske statslederne i panelet.

SAMMEN PÅ TRIBUNEN: Russlands president Vladimir Putin og statsminister Dmitry Medvedev satt sammen med Erna Solberg på tribunen under OL i Sotsji i februar 2014. Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Norges samarbeid med Russland handler blant annet om fiskeriavtaler og felles forvaltning av torskestammen i Barentshavet, men også avtaler om søk og redning i nordområdene, og annet samarbeid over grensen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder