Mange meldt omkommet på indonesisk øy

PANIKK: Internasjonale nyhetssendinger viste skrekkslagne folk som forlot sine hjem i Banda Aceh i panikk etter det kraftige jordskjelvet. Foto: EPA

Tsunami-frykt etter kraftig jordskjelv

(VG Nett) Slik lød tekstmeldingen fra den norske hjelpearbeideren: «Kraftig jordskjelv, fem min, vanskelig å stå. Vi er på vei til tryggere område, men det er fullt i gatene.»

Artikkelen er over 15 år gammel

US Geological Survey

Hundrevis av bygninger ble ødelagt på den indonesiske øya Nias som følge av skjelvet, og flere titalls mennesker skal ha omkommet. Mange personer kan fortsatt ligge fastklemt i de sammenraste bygningene, melder SkyNews.

To minutter

Skjelvet varte i rundt to minutter - mye lenger enn de andre etterskjelvene etter katastrofen i romjulen.

Skjelvet 2. juledag målte 9,0 og var det kraftigste på 40 år. Tsunamien skjelvet utløste rammet 11 land og tok minst 174.000 menneskeliv. 106.000 er fortsatt savnet.

Eksperter advarte om at det kraftige skjelvet kunne føre til en stor og ødeleggende tsunami, og ba myndighetene i regionen iverksette strakstiltak.

Alle kystområder som befinner seg innen 1.000 kilometers rekkevidde fra skjelvets episenter, burde evakueres, ifølge et varslingssenter for tsunamier i Stillehavet.

Myndighetene i Sri Lanka, Thailand, Indonesia og India utstedte et varsel om at en flodbølge kunne nå kystområdene i løpet av få timer.

Ved 21-tiden i kveld meldte nyhetsbyrået AP at faren for en tsunami trolig er over i Thailand. Det samme gjelder trolig også Indonesia. Myndighetene på Sri Lanka ville vente ytterligere en time før de erklærer faren for over.En amerikansk eksperte mente i kveld at skjelvet kunne føre til at flodbølger rammet Mauritius og områder på Afrikas østkyst.

Dersom en tsunami skulle ramme disse områdene vil det ta lenger tid før den treffer enn om en bølge skulle bevege seg mot Indonesia og/eller Thailand.

Utenlandssjef i Norges Røde Kors, Halvard Fossum Lauritzen, mente faren for en tsunami var over i Indonesia ved 20.40-tiden i kveld, melder NTB.

Panikk i Banda Aceh

I Banda Aceh, en av byene som ble hardest rammet av tsunamien, skapte jordskjelvet og tsunamivarselet panikk. Det er rapportert om omfattende strømbrudd på Sumatra.

Folk skal ha løpt ut av husene sine og opp i fjellsidene for å slippe unna en eventuell ny dødsbølge, melder AP. Mange satte seg i bilene sine for å flykte, og TV-bilder viste køer av mennesker på vei vekk fra hjemmene sine.

VG Nett-leseren Jon Inge Teiglands mor driver hjelpearbeid i Indonesia, i byen Meulaboh, som ble svært hardt rammet av tsunamien. I en epost til VG Nett skriver Teigland følgende:

"Min mor sendte meg to tekstmeldinger etter dette skjelvet.
Den første kom kl 18:33. Der skrev hun:

Kraftig jordskjelv, fem min, vanskelig å stå. Vi er på vei til tryggere område, men det er fullt i gatene.

Den andre kom kl 18:47. Der skrev hun:
Vi er i trygt område."
Jordskjelvets episenter ser ut til å være mellom to øyer nær land utenfor kysten av Sumatra, ikke langt fra Aceh.

Merket skjelvet

Nordmannen Bjarte Olsen (31) kjente skjelvet i sin leilighet i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur.

- Det startet omtrent klokken 18.10 norsk tid. Jeg satt og jobbet, så begynte det å riste, og ting som henger på veggene beveget seg, sier Olsen til VG Nett.

Han forteller at skjelvet varte i et par minutter, og at han gikk ut av bygningen og ned på bakken.

- Jeg ble egentlig ikke bekymret, men så folk som kom ut i bare underbuksa, og som nok kan ha vært litt mer bekymret enn meg, forteller han.

Meldinger på chatte-kanaler

Kort etter skjelvet kom de første meldingene på chatte-kanaler på TV, før en lokal TV-stasjon meldte om skjelvet.

- Nå er nyheten overalt, og vi følger med på BBC World og andre store kanaler, forteller han.

Kuala Lumpur ligger skjermet av indonesiske Sumatra, og området merket lite til tsunamien 2. juledag i fjor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder