PROTESTERER: En eldre dame roper ut sine protester mens hun marsjerer gjennom Jalal Abad. Foto: Reuters

Tok over politistasjon i Kirgisistan

(VG Nett) Over 50 menn tok over politistasjonen i Osh sør i Kirgisistan tirsdag mens demonstrasjoner fortsatte.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL


En stor menneskemengde møtte opp i byen Osh sør i Kirgisistan tirsdag. De krever at president Askar Akayev går av. Mandag tok demonstrantene over alle offisielle bygninger og flyplassen i landet, noe som skapte dramatiske scener.

TRAMPER: Demonstranter tramper og river i stykker et portrett av Kirgisistans president Askar Akayev i Osh. Foto: AP

Også i dag har sinte kirgisistanere funnnet veien til gatene for å demonstrere mot den nye nasjonalforsamlingen og måten valget ble gjennomført på. Det er høy spenning i byen.

Ifølge Reuters marsjerte 50 menn inn i en allerede plyndret politistasjon for å sette sammen en egen patrulje. Politiet rømte i redsel.
Gruppens leder Bazambai Solpuyev, sier de noen steder har fått satt opp samarbeidende sikkerhetspatruljer med lokalt politi. Det bekrefter talsmannen til den tidligere sovjetrepublikkens innenriksminister.

Taler til folket

I et forsøk på å få kontroll over den spente situasjonen, skal president Askar Akajev tale til nasjonen tirsdag.

-Ved lunsjtid vil presidenten henvende seg til folket med tanke på situasjonen sør i Kirgisistan. Han vil gi sine vurderinger og fremme forslag til hvordan krisen kan løses, sier en talsmann for Akajev til nyhetsbyrået AFP.

Akajev, som har sittet som president i 15 år, kaller demonstrantene en gjeng kriminelle.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax mener han demonstrasjonene er et kupp iverksatt av kriminelle. Det sa han tirsdag gjennom sin talsmann Abdil Segizbayev. Han la til at opposisjonen ikke lenger konrollerer situsajonen.

Bensinbomber
På mandag, skremte titusenvis av demonstranter, bevæpnet med bensinbomber og stokker, politiet ut av Osh. Tidligere på dagen hadde de tatt kontroll over Jalal Abad i nærheten.

Budskapene er klare. Presidenten må gå av, valgeresultatet er uriktig og problemene med fattigdom og ledighet, speiselt sør i landet, må løses.

Ikke et fritt valg

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) mener valget til ny nasjonalforsamling ikke oppfylte internasjonale krav til frie valg.

Ifølge foreløpige tall, annonsert tidligere, fikk bare seks opposisjonskandidater plass i den 75 medlemmer store nasjonalforsamlingen, skriver nyhetsbyrået AP.

Vestlige observatører mener valget var preget av kjøp av stemmer og press på mediene. Enkelte kandidater skal ha blitt diskvalifisert uten gode grunner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder