–UNG OG ENERGISK: Frankrikes president Emmanuel Macron har blanding av karisma og politiske evner som imponerer Norges utenriksminister. FOTO: REUTERS

Børge Brende: – Macron gir ny energi til Frankrike

PARIS (VG) Frankrikes president Emmanuel Macron (39) kan endre Europa til det bedre, mener utenriksminister Børge Brende.

 • Nora Thorp Bjørnstad

Artikkelen er over tre år gammel

Frankrikes president Emmanuel Macron har nærmest trollbundet massene siden han lanserte sin politiske bevegelse for bare halvannet år siden. Etter å ha hatt politiske samtaler i Paris i forrige uke, føyer Børge Brende seg inn i rekken av folk som har stor tro på den unge presidenten.

– Jeg ser en helt annen dynamikk og energi i fransk politikk. Han er jo en utrolig energisk, idérik og fremtidsrettet leder, sier en entusiastisk Brende, som har truffet Macron ved flere anledninger.

VG treffer Børge Brende susende gjennom den franske hovedstaden i baksetet på en bil på vei fra møter i Elysee-palasset. I lommen har den norske utenriksministeren et visittkort med ferskt blekk: Macrons sikkerhetsrådgiver har notert mobilnummeret sitt på kortet. Brende er full av optimisme etter møtene med de mektige rundt den franske presidenten.

– Jeg tror Macron har en mulighet til å ikke bare være en god leder for franskmenn, men å bli viktig også for folk utenfor sine landegrenser. Suksess som fransk president vil gi ham muligheten til å ta en større internasjonal rolle, sier Brende til VG.

Leste du denne? Her ble Macron forelska i lærer´n

Støttes av de mektigste i Europa


Da den EU-vennlige sentrumskandidaten Marcon ble utropt til den yngste franske presidenten noensinne, haglet gratulasjonene fra statsledere over hele Europa. Allerede under valgkampen etablerte Republikken på veis kandidat tette bånd med Tysklands mektigste, Angela Merkel, og Macron klarte til og med å holde maska under møtet med han som kanskje er verdens mektigste, Donald Trump, mens de gjennomførte det som har blitt et legendarisk hardt håndtrykk, beskrevet av Macron som «sannhetens øyeblikk».

Les sammenlikningen mellom Trump og Macron: Rake motsetninger

UTENRIKSMINISTERMØTE: Børge Brende møtte Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian i Paris 7. juni. FOTO: UD

Den uredde 39-åringen står for et sterkt europeisk samarbeid og fellesskap, noe som kan tjene alle europeere, mener Brende.

– Nå har det vært veldig problematisk i Europa en tid, men vi ser jo, uavhengig av valget i Frankrike, at økonomien i Europa er i ferd med å ta seg opp etter finanskrisen, arbeidsledigheten går ned og den økonomiske veksten er sterkere. Med klokskap fra Macron sin side, tror jeg, dersom han skaffer seg flertall i nasjonalforsamlingen, at han kan få gjennom reformer som gjør Frankrike mer konkurransedyktig og forhåpentligvis får ned den altfor høye arbeidsledigheten som har bitt seg fast i landet, sier Brende til VG.

Idolisering

Den siste uken, mens det har foregått valg på nasjonalforsamling i Frankrike, har fransk presse satt et navn på idoliseringen av den nyvalgte statslederen: «Macron-mania». Brende humrer godt over popstjernestatusen til politikerkollegaen, men sier det er noe sant i hva pressen skriver, hvertfall.

– Franske aviser har påpekt noe jeg synes er helt riktig: Macron har jo ikke gjort én feil, foreløpig i hvert fall, på det utenrikspolitiske området siden han ble president. Jeg må jo innrømme at hans lille videosnutt, hvor han kontrer Trumps skepsis til Parisavtalen med «Let´s make our planet great again», det var rett ord til rett tid, sier Norges utenriksminister fra baksetet.

Les hva kommentator Ødegård mener om Macron: Et politisk kunststykke

VINNENDE VESEN: Frankrikes Emmanuel Macron ser ut til å skru på sjarmen i møte med førstedame Melania Trump og USA president Donald Trump på G7-toppmøtet i Taormina i mai. FOTO: AFP

Vil jobbe tett med Norge

Utenriksministeren traff også Jean-Yves Le Drian, Frankrikes utenriksminister, under besøket i Paris. I møtet fikk Brende dannet seg et godt inntrykk av «hvordan Macron ønsker å drive ting» - og det Le Drian formidler er gode nyheter også for Norge, skal vi tro Brende. Frankrike er på listen over land Norge nå vil jobbe tettere sammen med sikkerhetspolitisk, og Frankrike under Macron vil spille en viktigere rolle i norsk utenrikspolitikk fremover, sier utenriksministeren til VG.

– Franskmennene sier at de vil jobbe særlig tett sammen med Norge når det gjelder Nord-Afrika, og har bitt seg merke i Norges engasjement for området. Og de ser Norge som en partner i utformingen av EU, fordi de oppfatter oss som en viktig samarbeids - og handelspartner, selv om vi ikke er EU-medlem. Og så har de forsikret meg om at i brexit-prosessen vil vi som EØS-land være fullt ut informert om EUs ulike posisjoner. Det er viktige spørsmål for oss, fordi Storbritannia er et viktig handelsområde for Norge.

VIKTIG SAMARBEID: Norges bånd til Frankrike vil bli sterkere med Macron ved makten, mener Børge Brende. Her fra Brendes besøk i Paris i fjor.Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG

– Færre skyer på himmelen

Børge Brende har tidligere i vår uttrykt bekymring for fremveksten av populistiske partier i Europa, og advart mot at «nasjonalisme, proteksjonisme og populisme er en «toxic cocktail»». I den franske valgkampen gikk Brende ut og advarte mot Macrons motkandidat, den innvandringsskeptiske Marine Le Pen fra patriot-partiet Nasjonal Front. Med usikt mot Eiffeltårnet sier Brende at han er glad for at Le Pen tapte valget.

– Jeg må jo si at man trekker et lettelsens sukk når vi har det nederlandske valget bak oss, hvor Wilders ikke gjorde det så godt som han håpet, og når vi nå har sett Marine Le Pen falle sammen som et korthus i innspurten av den franske valgkampen. Får Macron nå et flertall i nasjonalforsamlingen, vil rommet for Le Pen bli mye smalere, og det er godt nytt for Europa, sier utenriksministeren.

«GIFTIG COCKTAIL» Nasjonal Front Marine Le Pen representerer krefter som er farlig for Europa, mener Børge Brende. FOTO: AFP

– Mener du at populismen og «anti-EU-kreftene i Europa» som du har vært bekymret for, nå er svekket?

– Kanskje i Vest-Europa. Det er færre skyer på himmelen i form av proteksjonistiske og nasjonalistiske bevegelser som vil svekke samarbeidet i Europa, og de institusjonene som vi bygde for å hindre at vi gjentar feilene fra vår historie. Men det er fortsatt skyer på himmelen. En av dem er at det er splittelse innad i EU, mellom Visegrad-landene og lederne i Vest-Europa. Her ser vi noen bekymringsfulle trekk: Noen av landene vil ikke ta sin del når det gjelder migrasjon, og det er uenighet om temaet Russland og Ukraina. Så vi må jobbe fremover med å skape større enighet internt i EU rundt disse spørsmålene, mener Brende.

Les også

 1. Le Figaro: Vi trodde det politiske Frankrike var uforanderlig - Macron har snudd det på hodet

  PARIS (VG) Emmanuel Macron (39) kan forandre Frankrike, men må passe seg for de mange misfornøyde som ikke stemte i…
 2. Seier til Macron – men rekordlav deltagelse

  PARIS (VG) President Emmanuel Macrons parti pulveriserte det meste av motstand, men bare drøyt halvparten av franskmenn…
 3. «Macron-mania» i Frankrike

  PARIS (VG) Når franskmenn i dag har valg på ny nasjonalforsamling forventes den nye, unge presidenten Emmanuel Macron…
 4. Putin: – Snakket egentlig ikke med Flynn

  Russlands president Vladimir Putin sier han bare hadde kort og forbigående kontakt med den tidligere amerikanske…
 5. Macron øyner et valgskred

  Seirene følger Emmanuel Macron og hans nystiftede parti. Søndag ser han ut til å vinne kontroll over parlamentet i et…
 6. Valg i Frankrike: Tror på rent flertall for Macron

  Søndagens valg om ny nasjonalforsamling vil mest sannsynlig ikke handle om Emmanuel Macrons parti kan vinne, men hvor…
 7. «Bromansen» mellom Macron og Trudeau hylles på nettet

  Verden fryder seg over bilder av Emmanuel Macron og Justin Trudeau som går tur på Sicilia.
 8. Macron i Putin-møte: Går sterkt ut mot flere russiske nettsteder

  VERSAILLES (VG) Side om side med Russlands president Vladimir Putin tok Frankrikes president Emmanuel Macron sterk…
 9. Macron i medvind

  Det blir en omfattende utlufting i Frankrikes nasjonalforsamling i juni.
 10. Frankrikes nye regjering er klar

  President Emmanuel Macron har utnevnt Frankrikes nye regjering. Flere kjente navn er med, både fra høyre- og…

Mer om

 1. Børge Brende
 2. Brexit
 3. Emmanuel Macron

Flere artikler

 1. Franske medier: Anstrengt tone mellom Trump og Macron

 2. Forventer Macron-suksess og skuffelse på samme tid

 3. Presidentvalget i Frankrike: – Marine Le Pen er ikke et alternativ

 4. Trump fornærmet franskmenn – nå er han gjest

 5. Frankrikes nye regjering er klar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder