COMMANDER-IN-FERIE: President Donald Trump går ned trappen fra presidentflyet Air Force One før han stiger inn i presidentlimousinen «The Beast (Beistet, red.anm.)» på Palm Beach internasjonale lufthavn i Florida fredag denne uken. Foto: Michael Ares AP

Trumps luksusreiser sprenger budsjettene

WASHINGTON D.C. (VG) Donald Trumps hyppige avbrekk fra presidentjobben i Det hvite hus og førstefamiliens mange reiser påfører amerikanske skattebetalere en saftig ekstraregning.

 • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over tre år gammel

Etter at han ble tatt i ed som USAs 45. president har Donald Trump brukt over halvparten av helgene på sitt luksuspalass Mar-a-Lago, som ligger på Palm Beach i solskinnsstaten Florida.

Mannen bak skandalene: Russiske Sergej (66) er USAs farligste diplomat

Mar-a-Lago er et hotell og resort for medlemmer av Mar-a-Lago Club. Prisen for å bli medlem er 200.000 dollar, med påfølgende 14.000 dollar i årsavgift.

Saftig regning

Senest nå i helgen tilbrakte president og hele hans store følge tre dager på Mar-a-Lago. Og det var også herfra at Trump i halv fire-tiden natt til lørdag tvitret ut anklagene om at tidligere president Barack Obama hadde beordret telefonavlytting av Trump-tårnet i New York.

Trumps hyppige weekendturer til Florida vekker oppsikt spesielt på grunn av de høye kostnadene som følger med når USAs president er på reiser. Ifølge Washington Post kostet de tre første Florida-turene rundt 10 millioner dollar. Med helgens fjerde Florida-tur har prislappen dermed trolig passert svimlende 110 millioner norske kroner.

MIDT BLANT GJESTENE: Trump og hans kone Melania tok imot Japans statsminister Shinzo Abe og hans kone Akie for middag, golfing og møter på Mar-a-Lago 10. februar. Her spiser de middag, midt mellom de vanlige gjestene på luksusresorten. Foto: Carlos Barria Reuters

Det er særlig sikkerhetsregimet rundt presidenten som driver opp kostnadene, i tillegg til bruken av presidentflyet Air Force One – som ifølge avisen koster rundt 200.000 dollar per time det er i drift – kommer utgifter til presidentens livvakttjeneste Secret Service, overtidstimer for lokalt politi, ekstra politi- og militærpersonell til sikkerhetskontroller, innleie av biler til Trumps følge og den amerikanske kystvakten må ha ekstra overvåkning av sjøområder utenfor Mar-a-Lago.

Raljerte på Twitter: Derfor vil Trump granske Obama

Camp David

Den voldsomme pengebruken står i grell kontrast til Trumps egen kritikk av president Obamas feriereiser til Hawaii.

Offentlige tall fra den amerikanske riksrevisjonen (GAO) viser at en firedagers golftur for Barack Obama i 2013, der han spilte golf med legenden Tiger Woods, kostet skattebetalerne ca. 30 millioner kroner.

«President Barack Obamas ferie koster skattebetalerne millioner av dollar – utrolig!» skrev Trump i en av sine mange Twitter-meldinger i 2012.

776 millioner kroner var den totale reisekostnaden for Barack Obama, visepresident Joe Biden og deres familier i deres åtte år i Det hvite hus, ifølge The Guardian.

Trumps kritikere stiller også spørsmålstegn ved hvorfor presidenten ikke benytter seg av Camp David, som er en militærforlegning i Maryland brukt av de fleste tidligere presidenter som et rekreasjonssted.

Camp David er utstyrt til å kunne fungere som presidentens kontor og har alle nødvendige sikkerhetsforanstaltninger allerede på plass.

I et intervju med den tyske avisen Bild rett før Trump inntok Det hvite hus ga han kanskje noe av svaret på det selv:

– Camp David er veldig rustikk. Det er fint, du ville like det. Vet du hvor lenge du ville likt det? I omtrent 30 minutter, sa Trump.

Les også: – Det er ikke irrasjonelle utbrudd han kommer med, det er gjennomtenkt

CAMP DAVID: I 2012 samlet daværende president Barack Obama de daværende lederne for de såkalte G8-landene på Camp David. Fra venstre: Russlands statsminister Dmitrij Medvedev, Japans statsminister Yoshihiko Noda, Canadas statsminister Stephen Harper, Frankrikes president François Hollande, Obama selv, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Storbritannias statsminister David Cameron og Italias statsminister Mario Monti. Foto: Jason Reed Reuters

– Et logistisk mareritt

Men det er ikke bare presidentens vaner alene som har fått kostnadene til å skyte i været. I motsetning til Obama-familien, som alle bodde i Det hvite hus, har Trump-familien valgt å bosette seg på tre steder:

• Donald Trump selv i Det hvite hus.

• Datteren Ivanka Trump og svigersønnen og Trumps rådgiver Jared Kushner har bosatt seg i et hus nordvest i Washington D.C.

• Førstedame Melania Trump og sønnen Barron bor i Trump-tårnet i New York.

Nye opplysninger: Trumps svigersønn i ukjent Russland-møte

Dermed må Secret Service opprettholde komplett døgnbemanning og sikkerhetstjeneste på alle disse stedene. I tillegg kommer Trumps sønner Eric og Donald Trump jr., som har overtatt den daglige driften av alle Trump-selskapene og nå reiser jorden rundt for å drive selskapet.

– De antok selvsagt at det ville bli stressende, men den harde virkeligheten situasjonen har blitt overveldende. Det er et logistisk mareritt, og det er en overhengende fare for at agenter vil bli utbrent. Det er det siste du vil ha, sier Jonathan Wackrow, som i 14 år har jobbet som Secret Service-agent blant annet for Obama-familien, men som nå er pensjonert.

Les også

 1. Russiske Sergej (66) er mannen bak Trump-skandalene

  WASHINGTON D.C. (VG) Med Donald Trump som president har Russlands ambassadør Sergej Kisljak brått blitt den farligste…
 2. Trumps svigersønn hadde ukjent møte med Russlands ambassadør

  USAs tidligere sikkerhetsrådgiver og Trumps svigersønn møtte Russlands ambassadør i Trump Tower i desember, opplyser Det…
 3. New York Times: Obama-administrasjonen spredte informasjon om Russland-hacking

  I frykt for at informasjon skulle gå tapt, skal Obama-administrasjonen ha hastet med å spre informasjon om et mulig…
 4. Trump i tale til Kongressen: – La oss forene krefter

  WASHINGTON D.C. (VG) President Donald Trump inntok en helt ny tone i sin første tale til Kongressen i USA og ba det…

Mer om

 1. Melania Trump

Flere artikler

 1. Sprenger budsjettene med luksusreiser

 2. Pluss content

  Her henter Trump krefter i helgene

 3. Trump spiller like mye som proffene: – Han lever jo livet til en pensjonist

 4. Flere brudd på helsekrav i Trumps feriepalass

 5. Flykter fra Mar-a-Lago: 20 organisasjoner har avlyst på
  Trumps Florida-resort

Fra andre aviser

 1. Trump pepret Obama med spydigheter om ferie og golf. Nå er han her hver helg.

  Aftenposten
 2. Secret Service må skaffe turbo-golfbiler når Trump drar på ferie

  Aftenposten
 3. 12 nye skuddsikre biler til Trump

  Aftenposten
 4. Se bildene fra Trumps innsettelse

  Bergens Tidende
 5. Obamas stab la ut spor mot Trump

  Bergens Tidende
 6. Skal ha gitt 1,8 milliarder til Palestina rett før han gikk av

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder