VG besøker byen der den 23 år gamle terroristen bodde

Naboer om Tunisia-terroristen: Han var en vanlig student

KAIROUAN (VG) I denne byen bodde terroristen som drepte 38 mennesker i Tunisia. Hans naboer beskriver 23-åringen som en helt vanlig student.

 • Erlend Ofte Arntsen
 • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over fire år gammel

VG I TUNISIA: Fra venstre: Emilie Hald Thorp (foto), Nora Thorp Bjørnstad (reporter VGTV), Erlend Ofte Arntsen (journalist) og Helge Mikalsen (foto) Foto:,

– Hele byen er i sjokk. Det han har gjort er forbudt i Islam, sier Mohammed Majebri, en nabo som VG har snakket med.

Den kortvokste mannen i blå skjorte forklarer at han pleide å gå i moskeen med 23 år gamle Seifeddine Rezgui – mannen som sto bak drapet på 38 mennesker på en strand i Tunisia på fredag.

Tok følge til bønnen

De bodde ved siden av hverandre i en liten gate og pleide å ta følge til bønnen. Etter å ha tenkt seg om sier Majebri at det var umulig å se på Rezgui hva han var i ferd med å gjøre.

– Han var en vanlig student som aldri gikk i spesielle klær, som afghanske klesdrakter og lignende. Han hadde langt hår, men det var det, sier naboen bastant.

LES OGSÅ: Her er den mistenkte terroristen

KJENTE TERRORISTEN: Mohammed Majebri forteller VG om hvordan han pleide å gå i moskeen med Tunisia-terroristen. Foto:Helge Mikalsen,VG

En by med et voksende problem

Så langt er svært lite kjent om 23-åringen som sto bak et av det verste terrorangrepet mot turister i nyere tunisisk historie. Rezgui er født og oppvokst i byen Gaafour og flyttet til Kairouan i fjor for å ta en mastergrad i bygg ingeniør.

UNG STUDENT: Lite informasjon har kommet ut om den 23 år gamle studenten, bortsett fra at han var ukjent for sikkerhetsstyrkene og at han kom fra byen Kairouan. Foto:Uncredited,Ap

Byen Kairouan ligger like ved Sahara-ørkenen, ca. 160 kilometer sør for hovedstaden Tunis. Byen regnes blant Islams hellige byer og er et pilegrimsmål for muslimer.

Men den siste tiden har byen slitt men et stadig voksende antall islamister. Fram til for to år siden var byen blant annet samlingspunkt for Ansar al-Sharia – en radikal islamistgruppe med opphav i Libya.

ANGRIPEREN PÅ STRANDEN: Bildet viser terroristen under angrepet på stranden i Sousse. Foto: Sky News/APTN,

Etter at gruppen ble ulovliggjort i Tunisia i 2012 sies det at mange av gruppens medlemmer forble i byen. Ifølge avisen The Telegraph har flere av dem senere meldt seg inn i IS. Mange har reist for å kjempe i land som Syria, men flere har også blitt i byen.

HISTORIENE TIL DE DØDE: Dette vet vi så langt

PASSER PÅ: I byen Kairouan er det nå mange fra sikkerhetspolitiet som vokter i gatene. Foto:Helge Mikalsen,VG

Bodde sammen med andre studenter

Kort tid etter at VG kom til Kairouan ble to personer kjørt bort av sikkerhetspoliti, etter å ha fått sine ID-kort sjekket. VGs journalist på stedet forteller at mennene var kledd på en slik måte at de ble oppfattet som islamister av politiet.

Ifølge naboer VG har snakket bodde Rezgui sammen med tre andre studenter. Leiligheten ligger skjult bak en hvit jerndør, og da VG besøkte stedet var det ingen hjemme. Ifølge naboer likte 23-åringen og danse og gikk ofte til bønn i moskeen i byen.

Onkel: – Han brukte hårgelé og likte å danse

Også onkelen bekrefter at nevøen likte å danse. Han forteller til avisen The Telegraph at han var en helt vanlig gutt.

– Han brukte hårgelé og likte å danse breakdans. Han pleide å være med på dansekonkurranser i Tunis, sier onkelen.

– Han hadde ikke skjegg en gang. Vi har ekstremister her i hjembyen, men jeg har aldri sett ham sammen med dem.

DØDELIG FREDAG: Slik rammet terroren

INGEN HJEMME: Den hvite jerndøren er veien inn til leiligheten der terroristen som drepte turister på en strand i Tunisia bodde sammen med andre studenter. Nå er leiligheten forlatt. Foto:Helge Mikalsen,VG

Både han, moren og faren til 23-åringen har vært inne til avhør hos politiet i Tunis. Ifølge myndigheter vet de lite om hvordan sønnen ble radikalisert.

Skjønte at han hadde forandret seg

En annen nabo VG har snakket med sier at han også oppfattet Rezigui som en helt vanlig student. Også han pleide å gå til bønn med 23-åringen iblant.

Etter å ha tenkt seg om husker han at terroristen ble borte fra bønnen en lengre periode for en tid tilbake. Da han kom tilbake kunne man i ettertid skjønne at 23-åringen hadde forandret seg, mener naboen.

– Folk som gjør slike ting pleier å late som ingenting for å gå under radaren. Men slik jeg forstår det er selv de som bodde sammen med ham overrasket over det som har skjedd, sier han til VG.

LES OGSÅ:Norske Filip (11) ble vitne til terroren: – Vi hørte pang, pang, pang

OPPSTYR: Rundt leiligheten til 23 år gamle Seifeddine Rezgui har det nå samlet seg mange mediefolk og andre nysgjerrige tilskuere. Foto:Helge Mikalsen,VG

IS HAR TATT PÅ SEG ANSVARET: 23-åringen bak angrepet beskrives av sin onkel som en helt vanlig ung mann. Terrorgruppen IS har tatt på seg ansvaret for angrepet. Foto: Sky News/APTN,

Mer om

 1. Tunisia
 2. Terrorisme

Flere artikler

 1. Tunisiske myndigheter: Gjerningsmannen fikk hjelp

 2. Tunisiere dannet «menneskelig skjold»: – Hadde ingenting å
  si om man ble drept eller ikke

 3. Tunisia-terroristens far: - Jeg ble rystet

 4. Tunisia-drapsmann skal ha fått terrortrening i Libya

 5. Her er den mistenkte Tunisia-terroristen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder