Tidligere våpeninspektør om VG-bilder av lekkende Syria-kjemikalier: Svært interessant

Som leder for FNs våpeninspektører i Syria har svenske Åke Sellström selv sett Bashar al-Assads kjemiske våpen på nært hold. Han betegner VGs bilder av lekkende Syria-kjemikalier som svært interessante.

 • Stian Eisenträger
 • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over fire år gammel

VG kunne i går fortelle den ukjente historien om dramatikken som utspilte seg da den norsk-danske marinestyrken hentet ut 1300 tonn av president Bashar al-Assads kjemiske stridsmidler fra krigsherjede Syria i fjor vår.

De eksklusive bildene i VGs reportasje viser blant annet hvordan livsfarlige kjemikalier lekker ut fra containerne om bord i det norske lasteskipet «Taiko».

Den tidligere våpeninspektøren for FN i Syria og Irak, svenske Åke Sellström, leste VG-reportasjen med interesse.

– Det er interessant å se at beholderne med de kjemiske emnene var i så dårlig forfatning. Det er første gang jeg har sett det. Det kan bety at kjemikaliene ikke var særlig anvendbare for Syria, mener den erfarne våpeninspektøren.

Slo alarm

Allerede da den første containeren med kjemikalier ble levert til det norske lasteskipet «Taiko» i havnebyen Latakia 27. januar i fjor, forsto de norske soldatene at ikke alt var som det skulle, forteller kilder til VG.

Beholderne med kjemikalier bar preg av å ha blitt lastet opp i all hast i en krigssone før de ble fraktet til kaien.

– Hvordan disse emnene var pakket, hadde jeg ingen anelse om. Men jeg er ikke overrasket, sier Sellström, som tidligere var sjef for det svenske Forsvarets forskningsinstitutt (FOI) sin avdeling for masseødeleggelsesvåpen.

Artikkelen fortsetter under bildet

VÅPENINSPEKTØREN: Åke Sellström, som i 2013 var leder for FNs våpeninspektører i Syria. Han berømmer den norske styrkens innsats med å hente ut Assads kjemikalier. Foto: Stian Eisenträger , VG

Den tidligere våpeninspektøren har i VG fortalt om sitt livsfarlige oppdrag i Syria, om hvordan han og teamet ble beskutt, og om frykten for at terrorister skulle få tak i de kjemiske våpnene – en frykt også det norske mannskapet delte.

– Jeg er helt sikker på at IS ikke ville hatt kvaler med å bruke våpnene. Det kunne like gjerne skjedd i Europa som i Syria, sa kommandørkaptein Per Rostad, sjef for det norske Syria-bidraget til VG i går.

Sellström er full av lovord om innsatsen til Rostad og resten av den norsk-danske Syria-styrken.

– Etter hva jeg forstår har man gjort et meget godt arbeid og har all anledning til å være fornøyde med sin innsats, sier den tidligere våpeninspektøren.

Artikkelen fortsetter under videoen

Underveis i det over seks måneder lange oppdraget, ble det tydeligere og tydeligere hvor dårlig kjemikaliene hadde blitt sikret i felt før de ble levert til nordmennene.

– Hele april, mai og juni måtte vi daglig ta oss av lekkasjer fra containerne. I tillegg var det gasser som lekket ut, sier kommandørkaptein John Gunnar Refsnes, som i 133 døgn fulgte kjemikalielasten om bord på «Taiko».

Noen av kjemikaliene var så ustabile at mannskapet måtte til land for å sikres og lastes om. Men ingen land ville ta imot det norske skipet med den usikre kjemikalielasten.

Dermed havnet den norske styrken i den absurde situasjonen at de måtte frakte dødskjemikaliene tilbake til landet de fjernet dem fra, og laste dem om på kaien i Syria.

FÅR SYRIA-HJELP: Her får mannskapet på "Taiko" hjelp av kjemiske eksperter fra det syriske regimet til å laste om og sikre kjemiske stridsmidler på kaien i Latakia. Ingen andre land ville ta i mot det norske skipet med ustabile kjemikalier i lasten, dermed måtte mannskapet ta med stridsmidlene tilbake til landet de skulle fjernes fra. Foto: Privat ,

– I artikkelen kommer det tydelig frem hvor vanskelig det er å informere saklig om de kjemikaliene som ble transportert, sier Sellström.

Det betød nok en tur til land i Syria, der mannskapet var så redde for angrep at fortøyningene på «Taiko» ble rigget med eksplosiver for å komme seg så raskt som mulig bort fra havnen dersom noe skjedde.

– Det fantes også en trussel om at noen skulle forsøke å få tak i kjemikaliene. Jeg er derfor ikke overrasket at det ikke fantes noen havn som ville ta imot fartøyet for omlasting. Dette bidrar forståelig nok til at oppgaven har vært enda vanskeligere og at den norske prestasjonen har vært meget bra, sier Sellström til VG.

– Mest fornuftige bruken av militærmakt jeg har opplevd

Overfor VG beskriver styrkesjef Per Rostad Operasjon Recsyr som «den mest fornuftige bruken av militærmakt han har opplevd».

– Jeg har vært med på militære operasjoner over hele verden. Noen har ikke spilt noen særlig rolle. Men akkurat denne er spesiell. Hvis det er én ting jeg skal se tilbake på i hele min yrkesaktive karriere, er det dette. Vi fjernet masseødeleggelsesvåpen som trolig ville blitt brukt. Det betyr at vi reddet liv, sier han.

VG mener: Ikke bare Norges forsvar, men hele Norge som nasjon har all mulig grunn til å være stolt av alle som utførte en innsats på lasteskipet «Taiko», KNM «Helge Ingstad» og KV «Andenes»

Les også

 1. VG eksklusivt: På innsiden av Norges Syria-oppdrag

  Her lekker livsfarlige kjemikalier ut fra containerne med Syrias kjemiske stridsmidler – om bord på det norske…
 2. Sivile får norsk militær medalje

  Det sivile mannskapet på lasteskipet M/V «Taiko» tildeles nå militære medaljer etter at de fraktet over tusen tonn…
 3. Norsk fregatt skjøt mot islamister

  Norske soldater skjøt sjokkgranat mot radikale islamister da de satte kursen mot et skip fullastet med kjemiske våpen.
 4. Siste last med kjemiske våpen fraktet ut av Syria

  Den siste lasten med kjemiske stridsmidler som var planlagt fjernet fra Syria, ble mandag fraktet ut av landet, opplyser…
 5. Norsk skip med syriske kjemikalier på vei til Finland

  Det norske lasteskipet Taiko startet fredag ferden mot Finland og USA med kjemiske stridsmidler for destruering.
 6. Norske Syria-soldater i bombe-drama

  Mens norske soldater lå til kai i Latakia, gikk det av flere bomber inne i den syriske havnebyen.
 7. OPCW: - Syria har levert en tredel av kjemivåpnene

  Syria har utlevert cirka en tredel av landets kjemivåpen og kjemiske stridsmidler, inkludert sennepsgass, til…
 8. Hentet ut sennepsgass fra Syria

  Den norsk-danske marinestyrken RECSYR hentet onsdag ut sennepsgass fra Syria.
 9. Ny last med kjemiske stridsmidler ute av Syria

  En ny last med kjemiske stridsmidler er blitt fraktet ut av Syria. I tillegg er noen kjemikalier ødelagt inne i landet.
 10. Her henter Norge Syria-kjemikaliene

  Disse historiske bildene viser det norske lasteskipet «Taiko» - og norske soldater - i Syria.
 11. Slik vokter Norge dødskjemikaliene

  MIDDELHAVET (VG) Fra brovingen på det norske lasteskipet har de bevæpnede soldatene full kontroll på alle som nærmer seg.

Mer om

 1. Syria
 2. Forsvaret
 3. Krig
 4. FN
 5. USA
 6. Sverige
 7. Våpen

Flere artikler

 1. VG eksklusivt: På innsiden av Norges Syria-oppdrag

 2. Pluss content

  Dramaet på giftskipet

 3. Norge bidro med å fjerne kjemiske våpen fra Syria i 2014: – Jeg er tom for ord

 4. VG mener: Norske helter

 5. Forsvarsdepartementet mente Syria-oppdrag ikke var farlig nok - kuttet soldatenes lønn

Fra andre aviser

 1. Norges Syria-oppdrag «krevende og dramatisk»

  Aftenposten
 2. Norges Syria-oppdrag «krevende og dramatisk»

  Fædrelandsvennen
 3. Bergensoffiser hedres for henting av kjemiske våpen fra Syria

  Bergens Tidende
 4. Den glemte krigen

  Fædrelandsvennen
 5. Svarer på russisk opptrapping: Marinen jobber for å komme i stridsmodus

  Aftenposten
 6. USA ber Norge styrke kampen mot IS

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder