HEDRET OFRENE: Flere tusen personer møtte natt til fredag norsk tid opp på en baseball-arena i San Bernardino, for å hedre ofrene etter angrepet på Inland Regional Center. Foto: Thomas Nilsson , VG

Dette er ofrene etter skytedramet i San Bernardino

SAN BERNARDINO / OSLO (VG) De var høyt elsket av sine nærmeste. Flesteparten jobbet med å hjelpe andre mennesker. Her er historiene til ofrene fra San Bernardino-angrepet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Natt til fredag norsk tid ble det arrangert en minneseremoni for ofrene etter masseskytingen på Inland Regional Center på en baseball-arena i San Bernardino.

Flere tusen mennesker var til stede, svært mange av dem hadde med seg levende lys.

Da navnene på de 14 drepte ble lest opp, ble lyset over stadionet slukket slik at kun talglysene lyste opp i mørket.

Natt til fredag offentliggjorde rettsmedisineren i byen navnene på ofrene. Familier, venner og kolleger har også begynt å dele minner om de avdøde, både til pressen og på sosiale medier.

Levde den «amerikanske drømmen»: Slik var den mistenkte skytedesperadoen

Yvette Velasco (27)

«ELSKET AV ALLE»: Yvette Velasco. Foto: , Ap

Velasco kom fra Fontana, og var en av de yngste ofrene for masseskytingen. Familien hennes skriver i en uttalelse at de er sønderknuste.

«Yvette var en intelligent, motivert og vakker ung kvinne, som var full av livsgnist og elsket av alle som kjente henne. Vi er sønderknuste av det som skjedde, og vi prøver fortsatt å bearbeide dette marerittet. Vi ber dere om å respektere privatlivet til familien slik at vi får sørge over tapet vårt.»

«Yvette etterlater seg foreldrene Robert og Marie Velasco, samt sine tre søstre: Adriana, Erica og Genevieve. Vær så snill, be for familien vår og de andre familiene som har mistet noen de er glad i som følge av denne forferdelige tragedien,» heter det i uttalelsen.

Bakgrunn: Forlot juleselskap - kom tilbake og skapte blodbad

ELSKET SKREKKFILMER: Daniel Kaufman. Foto: Mike Blake , Reuters

Daniel Kaufman (42)

Drev Inland Regional Centers egen kaffebar, der han også jobbet med voksne utviklingshemmede.

Kaufman elsket skrekkfilmer, nektet å skaffe seg førerkort fordi han elsket å bli kjørt av kjæresten, hadde mange tatoveringer og gikk alltid med regnbuefargede øreringer, for å vise sin støtte til de homofiles sak.

Han og kjæresten Ryan Reyes sendte flere meldinger til hverandre onsdag morgen. I 10.30-tiden fikk Reyes en melding fra søsteren, som lurte på om han hadde hørt noe fra Daniel.

«Ring meg så fort som mulig», skrev Reyes til kjæresten, men fikk aldri noe svar tilbake.

Reyes fikk først beskjed om at Daniel hadde overlevd etter først å ha blitt skutt, men torsdag ble det bekreftet at 42-åringen døde i angrepet.

– Alle i vår familie er knust. Daniel var en god person som vi alle elsket, sier Kaufmans onkel Gregory Johnson til NBC News.

Avisforsiden alle snakker om: «Gud fikser ikke dette»

RELIGIØS: Dette bildet viser Nicholas Thalasinos og kona Jennifer. Nicholas ble drept under masseskytingen i California onsdag. Foto: , Ap

Nicholas Thalasinos (52)

Jødiske Thalasinos hadde jobbet som inspektør i San Bernardinos helseetat i en årrekke. Hans kone Jennifer beskriver ektemannen som en dypt religiøs mann.

– Han fant tilbake til troen for noen år siden og som et resultat av det ble også min gudstro forsterket, så nå jeg vet at han har kommet til et bedre sted, sier kona til Los Angeles Times.

52-åringen jobbet ifølge kona sammen med gjerningsmannen Syed Farook, og legger til at ektemannen aldri oppfattet kollegaen som ekstrem. Thalasinos var svært kritisk til islamistisk terrorisme, opplyser hun.

– Jeg er sikker på at han døde mens han kjempet og beskyttet andre.

Michael Raymond Wetzel (37)

I et intervju med LA Times forteller familievennen Arlene Arenas at seksbarnsfaren Wetzel elsket barn. På fritiden trente han hennes og sin egen fem år gamle datters fotballag.

– Han var superhøy og de små jentene trodde han var en kjempe. De fulgte etter ham mens han latet som at han var et monster. Jentene hylte og hang etter beina hans, forteller Arenas.

Før kona Renee fikk høre at mannen var drept, la hun ut en dramatisk etterlysning på sin egen Facebook-profil:

«Mannen min var i et møte der det har vært skyting. Jeg har ikke klart å få tak i ham. Vær så snill, be for at han har det bra».

– Han var min beste venn og en utrolig far som var elsket av alle. Jeg kjenner ingen som er bedre enn ham. Han elsket jobben og familien sin veldig høyt.

Saken fortsetter under bildet.

SEKSBARNSFAR: En innsamlingsaksjon har allere samlet inn nesten 200.000 dollar til familien til avdøde Michael Wentzel (øverst til venstre). Foto: PRIVAT ,

Tin Nguyen (31)

Som åtteåring flyktet Tin, moren og besteforeldrene fra Vietnam til USA, opplyser familien i en uttalelse. Moren forteller at hun jobbet knallhardt for at datteren skulle få et bedre liv enn det hun selv forlot i hjemlandet.

31-åringen utdannet seg som helsearbeider og hadde jobbet som inspektør i fylket i fire år før onsdagens angrep.

VILLE GIFTE SEG: Tin Nguyen. Foto: Privat ,

Ifølge familien hadde Tin planer om å forlove seg med kjæresten San Trinh neste år og gifte seg i 2017. Dagen før masseskytingen, feiret Tin kjærestens bursdag ute på en restaurant.

«Det er umulig å forestille seg for omtenksom hun var. Hun hadde et stort hjerte», skriver kusinen Emily Nguyen i den samme uttalelsen.

Damian Meins (58)

Meins var pensjonist, og hadde tidligere jobbet for helseetaten i San Bernardino. I tillegg var han omsorgskoordinator ved skolen St. Catherine of Alexandria i Riverside, hvor han hjalp barn med å lage kunstprosjekt til jul, og religiøse veggmalerier.

Walter Hackett ble kjent med Meins for over 40 år siden, mens de gikk på samme katolske videregående skole i Riverside. Den katolske læren om å hjelpe andre og å være aktiv i lokalsamfunnet, var viktig for Meins, forteller Hackett.

– Damian var en kjempefin fyr. Morsom, smart og høy. Smilet var aldri langt unna, og veldig vennlig og utadvent, sier han til CBS News.

Han giftet seg med kjæresten sin fra videregående, som nå jobber som rektor ved en katolsk skole. Han hadde to døtre, hvor en av dem er lærer.

En forelder har skrevet på sosiale medier at hun med glede husker ham som han som kledde seg ut i nissekostyme på skolebilder.

På Facebook-profilen til Meins, som nå er blitt gjort om til en minneside, kan man se Meins sammen med kona og døtrene stå smilende foran Golden Gate Bridge i San Francisco.

Fikk sms fra kona: «Noen skyter på jobben min. Jeg elsker deg.»

Sierra Clayborn (27)

HEDRET PARIS-OFRENE: Sierra Clayborn. Foto: PRIVAT ,

27-åringen hadde nylig blitt ansatt som inspektør i San Bernardinos helseetat. Hennes Facebook-profilbilde har fortsatt det røde, hvite og blå fargefilteret som hedrer ofrene etter terrorangrepene i Paris.

– Jeg elsker deg mer enn du noensinne visste. Du ble tatt bort for tidlig. Mitt hjerte er knust, skriver søsteren Tamishia i en facebookmelding torsdag.

Hennes utleier Mary Hale forteller til NBC News at Clayborn bodde sammen med kjæresten.

– Hun var et så vakkert menneske, sier Hale gråtende.

Robert Adams (40)

Adams jobbet med å godkjenne bassenger og kjøkken for byens helseetat.

40-åringens arbeidsgiver beskriver sin avdøde kollega som «en hengiven far» til sin 20 måneder gamle baby Savannah. Ifølge familievennen Jenni Kosse elsket Adams å ta med datteren til parken. Han la også ut nye bilder av datteren på Facebook bortimot hver eneste kveld.

Hun legger til at Adams ble sammen med kona på videregående.

– Når du så dem alle tre samlet, fikk man alltid lyst til å hoppe i mellom dem og si «jeg vil også være med på moroa», sier Kosse til Los Angeles Times.

Saken fortsetter under bildet.

BLE DREPT: En ikke navngitt kvinne hedrer avdøde Robert Adams under en minnestund for San Bernardino-ofrene natt til fredag. Foto: Mark J. Terrill , Ap

Isaac Amanios (60)

Amanios jobbet også i byens helsetat. Han var gift og hadde tre barn.

Et familiemedlem, som ikke ønsker å bli navngitt, beskriver 60-åringen som «en fantastisk far, bror - en fantastisk alt mulig» i et intervju med Los Angeles Times.

Den amerikanske fotballspilleren Nat Berhe, som spiller for New York Giants, twitrer at Amanios var hans fetter. Han beskriver slektningen som «et flott menneske».

Benetta Betbadal (46)

Betbadal jobbet som matinspektør og hadde tre barn på henholdsvis 10, 12 og 15 år sammen med ektemannen Arlen.

Da hun var 18 måtte hun og familien, som alle var kristne, flykte fra ekstreme islamister under revolusjonen i Iran, går det frem i en uttalelse fra 46-åringens familie.

«Det er den ultimate ironien at hennes liv ble tatt av det som ser ut til å være den samme typen ekstremisme som hun flyktet fra for så mange år siden», skriver de videre i uttalelsen.

«Hun elsket jobben, nærmiljøet og landet sitt. Hennes største kjærlighet var likevel ektemannen, barna og resten av familien».

Saken fortsetter under bildet.

LYKKELIG FAMILIE: Her er Bennetta Betbadal avbildet med ektemannen Arlen Vedehyou og parets tre barn. Foto: PRIVAT ,

Harry Bowman (46)

Slektningen Bill Kraft beskriver Bowman som «en intelligent mann» som elsket sine 11 og 15 år gamle døtre.

– På sitt beste er døden vanskelig å takle. Denne typen død er ekstremt vanskelig å godta, spesielt når han har unge barn. Det finnes ingen måte man kan få dem til å forstå dette, sier Kraft til Los Angeles Times.

Juan Espinoza (50)

Espinoza jobbet som inspektør i San Bernardinos helseetat. Han ble skutt på arbeidsgiverens julefest.

50-åringens datter Jerusalem opplyser at Espinoza var gift og at han hadde en datter og en sønn. Familien fikk høre at faren ble drept rundt ett døgn etter hendelsen.

Disse døde også i angrepet:

Shannon Johnson (45)

Aurora Godoy (26)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder