OMSTRIDT: Sjiamuslimske krigere fra «Popular Mobilization front» i Baiji i Irak. Foto: Afp Foto: Ahmad Al-rubaye , Afp

Brutale overgrep av sjia-militser: Derfor er kampen mot IS i Irak så vanskelig

En ny irakisk by er gjenerobret. Men de sjiamuslimske militsgruppene som står på Norges og andre vestlige lands side i kampen mot IS i Irak, begår brutale overgrep mot sivilbefolkningen i landet.

Artikkelen er over fire år gammel

Sent i august i år ble det publisert en video på internett, som med all tydelighet viser hvilke vanskeligheter Irak er i:

En kjent kriger i en sjiamuslimsk milits står foran et utbrent lik. Liket er hengt opp i en oljeinstallasjon etter føttene. Mannen i videoen hevder den døde er en IS-kriger.

Han tar så fram en lang sabel og skjærer av en stor bit av den brente kroppens lår.

– IS, dette vil bli deres bane, vi skal kutte dere som shawarma (grillet kjøtt), sier krigeren.

Mannen, som i Irak går under navnet «Dødsengelen», tilhører en sjiamilits som samarbeider med den irakiske hæren på slagmarken i Irak. Norge og andre vestlige land støtter den irakiske hæren, med opptrening og utstyr.

Les også: Dette kan bli Norges bidrag i kampen mot IS

Fra Tikrit til Ramadi

IS taper stadig terreng i landet de stammer fra: Mandag erklærte irakiske styrker at de nå har full kontroll over provinshovedstaden Ramadi i Anbar-provinsen, ikke langt fra Bagdad. (Kamper pågår fortsatt i byen)

Den tilsynelatende frigjøringen av byen er en stor seier for irakiske myndigheter – som kjemper for at landet ikke skal gå fullstendig i oppløsning.

Men krigen mot IS i Irak har minst én svært kompliserende faktor: Store deler av den sunnimuslimske befolkningen frykter den sjiamuslimske militsen som kriger mot IS.

Årsaken til denne frykten er blant annet fortellingen om hva som skjedde da IS mistet kontrollen om den irakiske byen Tikrit i vår.

Nå fryktes det at noe av det samme kan skje i nye byer som IS taper, som Ramadi.

Seieren over IS i Tikrit ble i utgangspunktet beskrevet som en god nyhet, og ble feiret som et steg i riktig retning.

Men hvem var det Tirkrit, fødebyen til Saddam Hussein, egentlig endte i hendene på?

Dette mener folket: Bør Norge delta i kampen mot IS?

Massive overgrep mot sunni-befolkningen

Helt avgjørende i kampen om byen var sjiamuslimske militsgrupper, mange av dem langt utenfor kontroll av den irakiske hæren. Flere av gruppene er direkte støttet av den sjiamuslimske stormakten Iran.

I en rapport som ble publisert i høst gikk Human Rights Watch gjennom hva som skjedde i Tikrit, og omkringliggende småbyer etter at IS flyktet:

* Militsgrupper brant ned flere hundre sivile hus uten noen spesiell militær forklaring.

* To militsgrupper bortførte over 200 sunniinnbyggere, og minst 160 av dem var ikke gjort rede for over et halvt år senere.

* Hus og butikker ble i stor grad ødelagt lenge etter at IS hadde trukket seg ut. Mange butikker i Tikrit ble også plyndret.

* Militsene skal også ha henrettet IS-krigere som overga seg, i kaldt blod, uten noen form for dom.

BRUTAL HEVN: Sjia-krigere drar kroppen til en død IS-kriger etter seg i Tikrit, etter at IS flyktet fra byen i april. Kroppen skal først ha blitt dratt etter en bil. Foto: Stringr/iraq , Reuters

Fra april: IS rømmer fra Tikrit:- Folket frykter de som tar over

Militsene opererer under samlenavnet «Popular Mobilization Forces» og får ifølge HRW lønn og våpen fra regjeringen. I april ble mobiliseringsstyrkene anerkjent som en sikkerhetsstyrke under statsministeren i Irak.

– Voldelige militssoldater og deres ledere som begår slike handlinger uten straff, ødelegger for kampanjen mot IS og setter sivile liv i større fare, sier Midtøsten-direktør i Human Rights Watch, Joe Stork, i rapporten.

– Hevn og kollektiv straff bør ikke være en del av strategien for å bekjempe IS, sier han.

Les også: «IS er ikke en gruppe vi kan forhandle med»

RYKKER FREM: Irakiske sikkerhetsstyrker viser frem våpnene sine i kampen om Ramadi. IS skal nå ha tapt kampen om provinshovedstaden. Foto: Ahmad Al-rubaye , Afp

Sier de utelater militsene i Ramadi

I kampen om den viktige byen Ramadi, som nå ser ut til å gå mot slutten, har irakiske myndigheter tilsynelatende tatt grep om militsproblemet:

Sjiamilitsene under «Mobiliseringsfronten» har ifølge myndighetene blitt utelatt fra kampene helt bevisst. Statsminister Haider al-Abadi håper å unngå de sekteriske overgrepene som ble dokumentert i Tikrit.

Om militsene virkelig har trukket seg tilbake er imidlertid omstridt. Newsweek skrev før jul at militsene er dypt involvert i Ramadi-operasjonen, men at de bruker uniformene til den irakiske hæren for å unngå kontrovers.

Spørsmålet er nå hvordan det vil gå med Ramadi, etter at IS har flyktet.

Da IS flyktet fra Tikrit i april i år sa en innbygger til VG noe som beskriver mange irakiske sunnimuslimers frykt:

– Folk i Tikrit har få valg. Enten er de gisler, holdt innesperret i sin egen by av IS. Eller så kan de bli torturert og drept av sjiamilitsene som nå entrer byen på jakt etter hevn. Jeg er så lei meg.

AGGRESIVT: Et medlem av irakiske sikkerhetsstyrker banker en person mistenkt for å tilhøre IS i Tikrit i april. Foto: Alaa Al-marjani , Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder