SYRIA NESTE?: Norske spesialsoldater under øvelse «hjemme» i Rena leir. Nå skal de til Jordan, og kanskje Syria. Men har debatten vært god nok? Nei, mener SV og SP. Foto: Torbjørn Kjosvold Forsvaret

Politikere sa ja til norsk Syria-krig – uten å vite hvem soldatene skal trene

Sp og SV: Vil ha bredere og åpnere debatt om norsk utenrikspolitikk

Søreide: Viktig med bred oppslutning

Flertallet av norske politikere sa ja til at norske soldater skal trene opp syriske opprørsgrupper og åpnet for å sende spesialstyrker inn i Syria. Men de vet ikke hvem soldatene
skal krige sammen med.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Som VG skrev mandag, dobler Norge sitt bidrag til Operasjon Inherent Resolve og kampen mot IS: Norske spesialstyrker skal brukes til å trene opp sunnimuslimske opprørsgrupper fra Syria i Jordan.

Det er solid flertall på Stortinget for beslutningen – som også åpner for at de norske spesialsoldatene kan settes inn i kamp mot IS inne på syrisk territorium.

Men beslutningen ble tatt uten at noen vet hvilke opprørsgrupper de norske soldatene skal trene opp – eller krige skulder ved skulder med i en av verdens mest uoversiktlige krigssoner.

- Her er det flere svar som mangler: Hvem støtter Norge egentlig i Syria? Hvem anser vi som legitime myndigheter? Hvem er det vi skal trene opp? Kan vi risikere at de vi trener opp i dag, kan bli våre fiender i morgen? Vi har stilt regjeringen spørsmålene, men får ikke svar, sier forsvarspolitisk talskvinne Liv Signe Navarsete i Senterpartiet (Sp).

Det samme sier SV-leder Audun Lysbakken.

- Det er oppsiktsvekkende at Stortinget kan gi grønt lys for et slikt bidrag før grunnleggende spørsmål er besvart, sier han.

Frykter reprise-debatt - vil åpne diskusjoner

VIL HA ÅPNERE UTENRIKSDEBATTER: Liv Signe Navarsete i Senterpartiet. Foto: Jan Kåre Ness NTB scanpix

Både SV og Sp frykter en reprise av det som har skjedd gang på de siste årene:

At den brede debatten om å sende norske soldater i krig først blir tatt etter at soldatene for lengst er på plass og kampene er i gang.

- Jeg har lenge ment at beslutninger som å sende norske soldater i krig fortjener åpnere debatter. Selvfølgelig skal gradert informasjon holdes hemmelig. Men både soldatene og befolkningen fortjener bredere og mer ordentlige debatter i så store saker, sier Navarsete.

VG har fremlagt kritikken om manglende debatt om utenrikspolitikk og militære bidrag til internasjonale operasjoner for forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Hennes svar: Regjeringen fulgte vanlig prosedyre.

- Regjeringen ser det som viktig at det er bred oppslutning om norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk og at det er parlamentarisk støtte for beslutninger om norske styrkebidrag til utenlandsoperasjoner. Vi har konsultert Stortinget på vanlig måte i denne saken, og vil fortsette å holde Stortinget informert, sier Eriksen Søreide til VG.

Kan dra inn i Syria

De norske soldatene kan være på plass på treningssenteret i Jordan allerede før sommeren.

Flere kilder VG har snakket med – både i og utenfor Forsvaret – tolker beslutningen fra regjeringen på samme måte:

KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Eskil Wie Furunes VG

Norske soldater kan når som helst sendes inn i Syria, så lenge Stortinget rutinemessig blir informert.

- Ja, det kan jo synes slik. Og det er også en av grunnene til at jeg mener at det kan stilles spørsmålstegn ved prosessene i så store og viktige beslutninger som dette, sier Navarsete.

- Må vite målet

- Både for soldatene på bakken, deres ledere og for oss som tar beslutninger om å sende soldater ut på farefulle oppdrag, er det viktig å ha klart for seg hva målet er. Hva skal vi oppnå med dette bidraget? Hvordan skal vi oppnå det? Og hvordan kan vi vite hvordan vi skal nå målene når vi ikke en gang vet hvem vi skal trene opp?

Også innad i Forsvaret er det én ting som bekymrer: Hva som vil skje med opprørerne etter at opplæringen er ferdig, og de er tilbake på slagmarken i Syria.

- Våre allierte i Irak er blitt beskyldt for omfattende menneskerettighetsbrudd, sist i forbindelse med beleiringen av Fallujah. Situasjonen er ikke bedre i Syria, tvert imot. Hvordan sikrer vi oss mot at vi ikke trener opp styrker som senere begår overgrep mot sivile? sier Lysbakken.

- Jeg tviler ikke et øyeblikk på innstillingen og kompetansen til de norske soldatene. Det er flinke folk, men de norske styrkene skal inn i en ekstremt vanskelig og uoversiktlig situasjon, uten en tydelig plan for hvordan man skal lykkes, sier han.

NORGES ALLIERTE BELEIRER IS-BY: På innsiden sulter innbyggerne i hjel

Forsvarsministeren: Grundig prosess

Overfor VG svarer forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier forsvarsministeren slik på kritikken om at Norge sender soldater til en operasjon der vi ikke vet hvem vi skal trene opp:

- Regjeringen har gjort en grundig vurdering før vi konkluderte med dette bidraget. De lokale gruppene som skal trenes vil gå gjennom en grundig vurdering både på gruppe- og individnivå. Både koalisjonen og vi vil legge stor vekt på å skaffe oss et godt situasjonsbilde.

- Kampen mot IS er en vanskelig konflikt med et komplisert aktørbilde. I en slik situasjon vil det være mange usikkerhetsfaktorer, og svarene er sjelden svart-hvite. Men jeg vil understreke at det å ikke bidra er ikke et alternativ.

Hun mener målet er å stanse IS.

- Situasjonen er alvorlig. Det internasjonale samfunnet må stå samlet om innsatsen. ISILs terrorisering av sivilbefolkningen må stanses, og deres terroraksjoner må stanses. Norge må ta sin del, sier forsvarsministeren til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder