Sikkerhetssperringer har blitt satt opp nær Maelbeek t-banestasjon i Brussel. Foto: Emmanuel Dunand Afp

Belgias statsminister om angrepene: – Det vi fryktet, har skjedd

– Vi skal stå samlet, sier Belgias statsminister Charles Michel.

  • Irene Rønold
  • Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Belgias statsminister Charles Michel kaller tirsdagens terrorangrep i Brussel for «voldelige og feige».

– I denne mørke tiden for vårt land ber jeg alle om å bevare roen, og være

solidariske. Vi står overfor en vanskelig prøve. Vi skal stå samlet, sier Belgias statsminister Charles Michel under en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Bakgrunn: Dette vet vi om angrepene

Kaotisk situasjon

Det er snakk om minst to ulike angrep - ett på byens internasjonale flyplass og ett eller flere mot t-banen i sentrum av den belgiske storbyen. Ifølge den belgiske statsadvokaten skal angrepet mot flyplassen være et selvmordsangrep.

Det er fortsatt uklart hvor mange som er rammet av angrepene. Belgiske Het Nieuwsblad siterer politikilder på at 30 personer har mistet livet som følge av eksplosjonene på t-banen, mens en talsperson for transportmyndighetene, Guy Sablon, bekrefter at 15 mennesker er døde og 55 skadet i det samme angrepet.

Michel forsikret om at ekstra sikkerhetstiltak var iverksatt, og at situasjonen blir fulgt minutt for minutt.

– Vi vet at svært mange er såret, men det er vanskelig å gi noen eksakte tall på hvor mange drepte og såret det er på nåværende tidspunkt, sa statsminister Michel under pressekonferansen.

Kommentar: Europa angripes

– Vi har et nødnummer på plass, som folk kan bruke dersom de har spørsmål om sine nærmeste. Men jeg presiserer at ofrene fortsatt er i ferd med å evakueres, og det er vanskelig å svare presist på spørsmål om identiteten til dem det gjelder, fortsatte han.

Statsministeren har ikke informasjon som setter dagens angrep i forbindelse med arrestasjonen av Salah Abdesalam.

– Vi har ikke noe informasjon om det, sier han.

Er du i området? Kontakt VGs journalister her

Fordømmer angrepet

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, fordømmer i en pressemelding angrepene i Brussel, hvor han selv bor.

– De menneskelige konsekvensene er tragiske. Mine tanker går til de som har mistet sine kjære, til alle de berørte og med hele det belgiske folk. Vi står sammen med vårt Belgia på denne mørke dagen, skriver han og fortsetter:

– Dette er en feig angrep. Et angrep på våre verdier og våre åpne samfunn. Terrorisme vil ikke vinne mot demokratiet og ta fra oss vår frihet.

Han sier de har besluttet å øke sikkerhetsnivået ved NATO-hovedkvarteret.

Les også: Flyplass angrepet: – blod over alt

Også Erna Solberg fordømmer angrepene.

– Terrorangrepene i Brussel er grusomme. Norge fordømmer angrepene på det sterkeste, og mine tanker går nå til ofrene og deres pårørende, skriver hun på Twitter.

– Jeg uttrykker min fulle solidaritet med det belgiske folk. Hele Europa har blitt rammet, skriver Franrikes president Francois Hollande på Twitter.

Borgermester i Paris Anne Hidalgo sier Eiffeltårnet vil bli lyst opp i fargene til det belgiske flagget i kveld, om et tegn på solidaritet.

VG DIREKTE: Få siste nytt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder