– Fred, demokrati og menneskerettigheter er grunnleggende verdier som de nordiske land deler med USA, sier statsminister Erna Solberg. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Solberg ser fram til å møte Obama

Statsminister Erna Solberg (H) besøker USAs president Barack Obama sammen med andre nordiske ledere i mai. – Møtet vil befeste de sterke båndene mellom våre to land, sier hun.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Blant temaene for det amerikansk-nordiske toppmøtet i Det hvite hus 13. mai er terrorisme, voldelig ekstremisme, miljø- og klimautfordringene samt kjernefysiske sikkerhetsspørsmål, opplyste Det hvite hus fredag.

Les også: 15-åring saksøker Obama

Solberg får selskap i Washington av statsministrene fra Danmark, Finland, Island og Sverige. Sist gang president Obama møtte nordiske statsledere var under statsbesøket i Sverige i september 2013.

Møtet fredag vil etterfølges av en middag samme kveld hvor presidenten og førstedame Michelle Obama vil være vertskap, opplyser Statsministerens kontor.

Deler verdier

– Jeg ser fram til å møte president Obama sammen med mine nordiske kolleger i Det hvite hus. Møtet vil befeste de sterke båndene mellom våre to land, og mellom USA og Norden. Fred, demokrati og menneskerettigheter er grunnleggende verdier som de nordiske land deler med USA, sier statsminister Erna Solberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

President Barack Obama, her under FNs klimakonferanse i Paris i 2015, tar imot besøk av de nordiske statsministerne. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Hun trekker fram at Norge og USA samarbeider nært på mange områder, inkludert i viktige internasjonale fora som FN og NATO. I tillegg eier Statens Pensjonsfond utland – omtalt som oljefondet – aksjer i over 2.000 amerikanske selskaper, og de mer enn fem millioner norskamerikanerne i USA knytter landene tett sammen, understreker statsministeren.

Obama: Overbevist om at Trump ikke blir president

Styrker samarbeidet

– Fra norsk side har vi i lang tid vært pådriver for et styrket nordisk samarbeid, også internasjonalt. Møtet med president Obama vil gi oss en god anledning til å utdype dette samarbeidet med USA. Det er en gjensidig interesse på norsk og amerikansk side for å styrke samarbeidet mellom våre to land ytterligere, sier Erna Solberg.

Toppmøtet blir en mulighet til å fortsette USAs samarbeid med de nordiske landene på en rekke felt, heter det i en melding fra Det hvite hus. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder