Bydel i Brussel pekes ut som jihadist-rede

BRUSSEL/OSLO (VG) Ikke noe land i Europa har flere fremmedkrigere pr. innbygger enn Belgia.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Antallet radikale islamister er ekstremt, sier den kanadiske terroreksperten Phil Gurski til VG.

– Ingen land i verden har flere fremmedkrigere pr. capita i Irak og Syria enn Belgia, fastslår han.

Belgiske myndigheter mistenker at det er så mange som 800 jihadister i Belgia. 450 av disse bor i Brussel. Og 85 bare i bydelen Molenbeek. Minst seks av terroristene bak angrepet mot Paris i november skal ha hatt tilknytning til området.

Les også: Dette vet vi om terrorangrepene.

– Det er et stort antall, men hit til Molenbeek kommer mange muslimer, mange fra Marokko. Det er en av grunnene til at vi har så mange mennesker som er i kontakt med radikalisme og jihadisme, sier Molenbeeks ordfører, Francoise Schepmans, i en CBS-dokumentar som ble laget før bombene.

Fire politibetjenter

Politisjef i bydelen, Johan Berckmans, påpeker flere konkrete problemer med anti-terrorarbeidet i Molenbeek. Blant annet avslører han at kun fire politibetjenter jobber spesifikt med å etterforske radikalisering.

ARNESTED: Bydelen Molenbeek i Brussel regnes som arnested både for rekruttering av IS-krigere og for planlegging av terroren både i Paris i november og nå i Brussel. Foto: Fredrik Solstad VG

– I Brussel har vi to språk, fransk og nederlandsk, men vi ser at det kommer mange immigranter fra Marokko, som snakker arabisk. Jeg tror vi har for få arabisktalende i politistyrken.

Les også: Eksperter mener pågripelsen av Abdeslam kan ha utløst terror

PÅGREPET: Salah Abdeslam (26) regnes som en hovedmann bak Paris-angrepene. Han ble tatt i bydelen Molenbeek i Brussel sist helg. Foto: Uncredited Ap

Etter terrorangrepene mot Paris den 13. november har bevisstheten om hvor stor trussel radikal islamisme er i Brussel, vært svært høy. Etterforskninga i kjølvannet av november-angrepene ledet til bydelen Molenbeek utenfor Brussel, som er nettopp der Paris-terroristen Salah Abdeslam endelig ble pågrepet torsdag kveld, under en massiv politiaksjon. Bydelen pekes på som et belgisk sentrum for radikalisering.

Ved første øyekast kan Molenbeek se ut som hvilken-som-helst annen belgiske arbeiderklassebydel. Molenbeek har vært plaget av mye fattigdom, og gatekriminalitet er vanlig.

Desillusjonerte muslimer

Muslimer utgjør 25 til 30 prosent av befolkningen. Mange av dem har knapt med utdanning og sliter økonomisk. Det er slikt som kan gjøre folk desperate og desillusjonerte.

Mange unge menn har altså dratt til Syria for å kjempe for IS. Phil Gurski utelukker ikke at det er hjemvendte fremmedkrigere som står bak aksjonene.

– Burde belgisk politi ha klart å stoppe dette?

– De gjør så godt de kan, men har nok begrensede ressurser. De var et høyt sikkerhetsnivå i Belgia før dette, likevel klarte de å ramme. Hvis de skulle ha full kontroll, måtte det være en politistat som det var i DDR. Det er rett og slett for mange å følge med, svarer Phil Gurski, som har mer enn 30 års erfaring i kanadisk etterretning og nå driver selskapet Borealis Threat and Risk Consulting.

Glad for å bli tatt: – Jeg orket ikke mer

Onsdag ble det kjent at El Berkaoui-brødrene er knyttet til Salah Abdeslam, som ble pågrepet av politiet fredag i forrige uke for Paris-angrepet. Etter å ha vært Europas mest ettersøkte mann i fire måneder klarte politiet endelig å sirkle ham inn.

– Jeg ville likevel være overrasket om det var et direkte resultat av arrestasjonen av Salah Abdeslam. Hvis det er tilfelle, så viser det hvor ekstremt raskt terroristene kan reagere. Mer trolig er vel at de hadde en plan, og at denne ble fremskyndet av arrestasjonen.

– Kan skje overalt

– Kunne dette ha skjedd andre steder i Europa også?

– Selv om det er ekstremt mange radikaliserte i Belgia, så kunne dette skje overalt i vesten. Også fra Norge har det dratt fremmedkrigere, som kan komme hjem og gjøre sånne ting.

Nordmann var på flyplassen: – Noen skrek «bombe», og da løp hele flyplassen

Gurski peker likevel på at Belgia er spesielt.

Forsker Eva Magdalena Stambøl ved NUPI sier at det ikke er mulig å vokte alle mulige steder der terrorhandlinger kan finne sted – uansett hvor høy sikkerhetsberedskapen er.

– Vanskelig å avverge

– Flyplasser og metrostasjoner er offentlige steder hvor folk ferdes, og det vanskelig kan tenkes at det innføres total sikkerhetskontroll på slike steder. Det er vanskelig å avverge terrorangrep rett før de begås, da må de nesten avverges gjennom etterretning. Sikkerhetskontroll må alltid veies opp mot graden av frihet man ønsker i et samfunn.

Medhjelper bak terroren: Belgiske myndigheter etterlyser Laachaoui (24)

Stambøl mener at det kan bli nødvendig med nye metoder i kampen mot terrorismen:

– Kampen mot terror i Europa har gjort at man i økende grad har gått bort fra tradisjonelle, re-aktive politimetoder og strafferett - mot et fokus på etterretning og overvåkning og pro-aktive metoder for å avdekke mulige fremtidige terrorangrep. Slik sett har terror vært en driver som har endret det indre sikkerhetsbildet i Europa, og vi vil nok se enda mer av dette i tiden som kommer.

– Vi vil sannsynligvis se enda større press for økte fullmakter for overvåkning og etterretningsdeling mellom politi og sikkerhetspersonell i Europa, og det kan gå utover grunnleggende rettigheter og friheter, sier Eva Magdalena Stambøl.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder