PÅ JAKT ETTER OVERLEVENDE: Flere brannmenn står i ruinene etter en stor bygning, der blant annet et stort antall eldre kvinner ferierte. Skjebnen til flere av dem er ukjent. Foto: NORA THORP BJØRNSTAD

Brannmenn leter desperat etter overlevende etter jordskjelvet i Italia: - Er det noen her inne?

AMATRICE (VG) Gravemaskinene slutter å grave. Redningsmannskapene hysjer på menneskene rundt seg. «Er det noen her inne?» roper en brannmann inn i en bygning som er lagt i ruiner.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ødeleggelsen er total i landsbyen Amatrice, en av de hardest rammede stedene etter onsdagens voldsomme jordskjelv i Italia.

Et stort antall brannmenn og redningshunder står samlet ved en ruinert bygning i sentrum av landsbyen. Naboer forteller at majoriteten av beboerne er eldre kvinner, som har forlatt varmen i Roma for det mer behagelige klimaet i Amatrice.
Mannskapene vet hvor mange personer som befinner seg på innsiden, men ikke om de er i live eller omkommet.

Plutselig hysjer brannmennene på journalistene og beboerne som har samlet seg utenfor bygningen. Bråket fra redningsmannskapene og gravemaskinene opphører. En merkelig stillhet brer seg rundt i landsbyen. Flere redningshunder har markert ved bygningen.

– Er det noen her? Er det noen her? roper en brannmann inn i mørket.
De får ikke noe svar, men det hektiske redningsarbeidet fortsetter.

Onsdag kveld opplyser Italias statsminister Matteo Renzi at tallet på omkomne så langt er 120, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Flere hundre er skadet.

Les også: Her blir kvinnen reddet fra ruinene

Andre steder i Amatrice går prester rundt for å trøste innbyggerne i den lille landsbyen.

Naboer som overlevde skjelvet har samlet seg flere steder. Etter skjelvet kastet de seg i bilen og dro til Amatrice for å hjelpe.
En blodig mann med bandasje over hodet og flere hunder i bånd passerer VGs journalist. På de åpne plassene i Amatrice samler folk seg for å vente på nyheter om sine kjære, som fortsatt ikke er funnet.
Noen ganger kunngjør redningsmannskaper at de har funnet et barn, en kvinne eller en eldre mann.
Like før klokken 20 onsdag kveld blir landsbyen rammet av et nytt etterskjelv som får bakken til å riste.


Røde Kors og andre hjelpeorganisasjoner har jobbet på stedet i flere timer. Like utenfor landsbyen er man i gang med å sette opp en teltleir for landsbyens beboere. Hundrevis har mistet sine hjem og går en usikker fremtid i møte.

Like før klokken 21 melder landets helseminister, Beatrice Lorenzin, at det er svært mange barn blant de 120 som så langt er funnet omkommet. Ifølge AP spesifiserte hun ikke nøyaktig hvor mange barn det er snakk om.
Hun legger til at redningsarbeidet fungerer godt.

– Dette er dessverre et fenomen vi har blitt godt vant med, sier hun til AP.

Dødstallene er forventet å stige, et ukjent antall personer er savnet og et stort antall personer er fraktet til lokale sykehus.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder