FACETIME: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan talte til folket på CNN Turk via en Face-Time-samtale fra sin telefon sent i går kveld. Foto: Burak Kara/Getty Images

Erdogan: – Vi vil ikke gi etter

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fordømmer det han kaller kuppforsøk. Han sier han ikke vil gi etter for det han kaller et mindretall i militæret.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Erdogan kom med uttalelsen via en mobilsamtale med CNN Turk etter at militæret sier de har tatt makten i landet. Han ba samtidig folk gå ut i gatene for å protestere mot kuppmakerne, en oppfordring som ble fulgt i både Istanbul og Ankara.

Bakgrunn: Militæret i Tyrkia: – Vi har fullstendig tatt over administrasjonen i landet

– Gå ut i gatene

– Jeg tror virkelig ikke at de kommer til å lykkes, sier presidenten om kuppmakerne, og ber folket om å ikke respektere portforbudet som militæret har erklært.

– Jeg oppfordrer det tyrkiske folket til å samle seg på offentlige plasser. Jeg har aldri trodd at det finnes en makt som er sterkere enn folkemakten, Erdogan. Han hevder at et lite mindretall innen militæret står bak kuppforsøket.

Les også: UD: Fraråder alle reiser

– Vi vil ikke gi etter for dem. Det er jeg som er øverstkommanderende, sier Erdogan og lover å slå ned «okkupasjonen». Han sier ledelsen i det tyrkiske forsvaret ikke støtter kuppet.

Nyhetsbyrået DPA melder at folk i flere bydeler i Istanbul er gått ut i gatene for å støtte Erdogan mot kuppmakerne og at de roper «Allah akbar». Også i Ankara har folk unnlatt å følge portforbudet, og en stor menneskemengde har møtt opp for å støtte den sittende regjeringen og presidenten.

Les også: Norske Erdogan: – Spent på hva dette fører med seg

– På ferie

Det tyrkiske presidentkontoret vil ikke si hvor Erdogan befinner seg, men sier han er på et sikkert sted. Flere medier melder at presidenten var på sommerferie med familien i Bodrum sør i landet da kuppforsøket startet.

BBC melder at det var i Marmaris – rett sør for Bodrum – presidenten befant seg da kuppet begynte. Kringkasteren har publisert et bilde som angivelig viser Erdogan i Marmaris natt til lørdag.

En EU-kilde som nyhetsbyrået Reuters har snakket med mener kuppforsøket virker velorganisert.

– Det ligner et velorganisert kupp fra sentrale personer i militæret, ikke bare et par oberster, sier imidlertid en EU-kilde til nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Tyrkerne løper til minibankene etter kuppforsøk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder