HVOR STOR ER DIN?: Donald Trump har nektet å offentliggjøre sin selvangivelse. Nå har New York Times avslørt at hans selskaper har dobbelt så mye gjeld som han har oppgitt til den amerikanske valgkommisjonen. Foto: VG

New York Times: Trumps selskaper skylder over fem milliarder kroner

Avsløringer i New York Times slår sprekker i Donald Trumps selvbilde som en suksessfull og gjeldfri forretningsmann.

Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I valgkampen har Donald Trump gitt et bilde av seg selv som forretningsmannen som har tjent milliarder av dollar, og som ikke står i gjeld til noen. Avisen New York Times har gransket presidentkandidatens finansielle labyrint, og funnet en helt annen virkelighet.

Etter en gjennomgang av alle amerikanske selskaper som Trump kontrollerer helt eller delvis, har de funnet nesten dobbelt så mye gjeld som han tidligere har oppgitt. Granskingen viser at selskapene har minst 650 millioner dollar i gjeld - godt over fem milliarder norske kroner.

Det eneste som har vært kjente opplysninger tidligere er tallene Trump selv oppga da han registrerte seg som presidentkandidat til den føderale valgkommisjonen.

Til denne har han oppgitt å ha en formue på 10 milliarder dollar, drøyt 80 milliarder kroner. Finansbladet Forbes har tidligere skrevet at Trump overdriver hvor mye selskapene hans er verdt.

Dette viser altså også New York Times sin gransking av selskaper, som eier hoteller, kontorbygg og golfanlegg over hele USA.

Avisen har også funnet ut at Trump sin formue er svært avhengig av en rekke finansielle støttespillere.

Dette står i motsetning til hva Trump tidligere har oppgitt. Han har hevdet at det var en relativt liten gruppe långivere hans formue sto i gjeld til.

Her viser avisen blant annet til et kontorbygg på Avenue of the Americas på Manhattan.

Bygget, der Trump er deleier, har en gjeld på 950 millioner dollar.

Blant lånegiverne er Bank of China, en av de største bankene i et land som Trump har omtalt som en økonomisk fiende av USA.

I motsetning til Hillary Clinton, som har offentliggjort sin selvangivelse, har Donald Trump nektet å offentliggjøre sin egen selvangivelse, og grunngitt dette med at den fortsatt er til revisjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder