Børge Brende: – Fordømmer på det sterkeste det grusomme terrorangrepet

Terrorangrepet i Franrike har rystet en hel verden. Nå
viser verdensledere sin støtte til det franske folket.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Under feiringen av frihet, likhet og brorskap kjørte en lastebil inn i folkemengdene på strandpromenaden i Nice. Over 80 mennesker mistet livet, og flere er kritisk skadd.

Bakgrunn : Angrep rammet Frankrikes nasjonaldag

Frankrikes statsminister François Hollande har vært i krisemøter gjennom natten for å forsøke å få en oversikt over situasjonen. Natt til fredag talte han til folket, og fortalte at det terrorpregede angrepet hadde et mål om å drepe, knuse og massakrere.

Nå viser verdensledere og politikere verden over sin støtte til Frankrike og det franske folket.

Norges utenriksminister Børge Brende er blant dem som fordømmer angrepet. Etter angrepet sent torsdag kveld har han vært i kontakt med Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault.

– Jeg fordømmer på det sterkeste det grusomme terrorangrepet i Nice som igjen har rammet uskyldig sivile i Frankrike. Tankene mine går til de som er rammet og pårørende. Jeg har snakket med den franske utenriksministeren og kondolert ham. Mine tanker går til de som er rammet, deres familier og pårørende. Det siste terrorangrepet viser igjen viktigheten av at vi står sammen mot terror og voldelig ekstremisme, sier utenriksminister Børge Brende til VG.

Sender kondolanser

Også Norges statsminister Erna Solberg går ut på Twitter for å vise sin støtte.
– Mine dypeste kondolanser går til offerene i Nice og deres familier. Vi står sammen med Frankrike for å få en slutt på disse terrorhandlingene.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er forferdet og lei seg over terrorangrepet.

– Nato står i sterk solidaritet med det franske folket, skriver Norges tidligere statsminister på sin Twitter-konto.

Støtter Frankrike

USAs president Barack Obama betegner angrepet som et terrorangrep. På vegne av hele USA stiller han seg i solidaritet til Frankrike.

–Våre tanker og bønner er med familiene og de som har mistet sine kjære, skriver Obama i en pressemelding.

Obama understreker at han støtter det franske folk fult ut. Han kaller Frankrike USAs eldste allierte.

– I dag blir vi minnet om hvor viktig demokratiet er. Og hvordan Frankrike har inspirert en hel verden. Vi vet at den franske republikken vil består lenge etter at tragedien og tapet av liv som vi har opplevd i dag, har lagt seg.

Trump og Clinton raskt ute

Også USAs republikanske presidentkandidat, Donald Trump, fordømmer angrepet.

– Mine bønner og kondolanser går til ofrene og familiene i den forferdelige tragedien i Nice. Vi er med dere på alle mulige måter.

Demokratenes presidentkandidat Hilary Clinton har lagt ut en uttalelse på Twitter om at alle amerikanere står sammen med Frankrike nå.

– Dette er et fryktelig angrep, skriver hun og legger til:

– Nok en gang ser det ut til at terror har rammet en av våre nærmeste allierte i Europa. Den angrep familier som feiret sitt lands historie og kultur. Alle amerikanere står sammen med Frankrike i sterk solidaritet, og vi sier: Vi lar oss ikke skremme, skriver hun.

– Vi vil aldri la terrorister undergrave de demokratiske verdiene som er grunnlaget for måten vi lever på.

De 15 medlemmene i FNs sikkerhetsråd sier i en felles uttalelse at de på det sterkeste «fordømmer det feige og barbariske terrorangrepet som har funnet sted i Frankrike», og uttrykker sin dypeste sympati og kondolanse med ofrenes familier og med franske myndigheter.

Sett denne? Her kjører lastebilen inn i folkemengden

– Vi vil kjempe mot terrorisme

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker har twitret et bilde fra Asia-Europa Business Forum, der deltakerne har ett minutts stillhet for ofrene. Juncker skriver at han er sterkt berørt av hendelsene i Nice.

– Vi vil kjempe mot terrorisme i og utenfor EU. Det eneste som er like sterkt som vår målrettethet, er vårt samhold, skriver han.

Også Canada er sterkt berørt av angrepene i Nice, skriver Canadas statsminister Justin Trudeau på Twitter.

– Vi føler med ofrene, og vår solidaritet går til det franske folket, skriver han.

Også flere norske politikere viser sin støtte på Twitter:

Tweets with replies by Thorhild Widvey (@ThorhildWidvey) | Twitter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder