FORTSATT KAMPER: Brannmenn jobber med å slukke en brann i en bombet boligblokk hvor de pro-russiske opprørerne Somalia hører til, den 10. oktober 2015. Våpenhvilen (Minsk-avtalen) som først ble undertegnet i februar, har blitt brutt jevnlig.

FORTSATT KAMPER: Brannmenn jobber med å slukke en brann i en bombet boligblokk hvor de pro-russiske opprørerne Somalia hører til, den 10. oktober 2015. Våpenhvilen (Minsk-avtalen) som først ble undertegnet i februar, har blitt brutt jevnlig. Foto: Alexander Ermochenko , Reuters

Fredsavtalen i Ukraina forlenges

Fredsavtalen for Ukraina forlenges til neste år, har Russland,
Ukraina, Frankrike og Tyskland, partene bak den såkalte Minsk-avtalen, besluttet.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Avtalen har bidratt til at våpenhvilen i Øst- Ukraina i det store og det hele har blitt overholdt siden september. Avtalen skulle utløpe ved utgangen av 2015, det vil si innen fredag denne uken.

Enigheten om å forlenge avtalen kom under en telefonsamtale mellom de fire landene onsdag, heter det i en uttalelse fra Moskva.

Husker du? Vill slåsskamp i parlamentet

Det er ikke kjent hvor lenge fredsavtalen forlenges. I meldingen heter det bare at «Minsk-fredsavtalen for Ukraina forlenges inn i 2016».

Lederne for de fire landene er enige om behovet for at våpenhvilen fortsetter, og støtter en mer aktiv dialog i regi av Kontaktgruppen for Ukraina, som arbeider for snarlig å få på plass et lovverk som åpner for regionale valg i opprørskontrollerte områder i Øst- Ukraina.

Kronikk: Den frosne konflikten i øst

Samtidig beskylder partene i konflikten i Øst-Ukraina for å stadig bryte våpenhvilen. Senest rett før jul beskyldte ukrainske myndigheter og pro-russiske opprørere hverandre for å bryte våpenhvilen som skulle vare over jul og nyttår - og det bare timer etter at den kom på plass, melder AFP.

Krigen i Øst-Ukraina har kostet over 8.000 menneskeliv og drevet rundt 1 million mennesker på flukt, siden konflikten brøt ut da Russland annekterte Krim-halvøya i mars 2014.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder