Slik var det trøblete forholdet mellom Cuba og USA

Spenninger, verbale utfall og utallige drapsforsøk har preget forholdet mellom Cuba og USA gjennom et drøyt 50 års langt uvennskap som nå går mot sin slutt.

 • Ingvild Sagmoen
 • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fem år gammel

Onsdag annonserte Cubas president Raul Castro og USAs president Obama at de nå vil åpne ambassader og normalisere forholdet mellom landene etter 53 år som uvenner.

Den lange isfronten startet med en krise omkring oljeraffinerier på Cuba. Da var det Rauls bror, Fidel Castro, som styrte landet. Cuba ønsket å importere olje fra Sovjetunionen, som de ville prosessere på amerikanske raffinerier på cubansk jord.

– USA nektet, Cuba nasjonaliserte raffineriene, og USA svarte med å innføre en embargo, eller blokade som Castro kalte det. Dermed ble også diplomatiske forbindelser fort brutt, forteller Vegard Bye, statsviter, forsker og forfatter av boken «Dette er Cuba – alt annet er løgn!».

I 1961 regisserte og ledet CIA den mislykkede invasjonen i Grisebukta, som ble utført av eksilcubanere.

–Det kalte Fidel Castro det første nederlaget for USA-imperialismen i Amerika, sier Bye.

Derfra utviklet fiendskapet seg.

Minst 100 drapsforsøk

–Det har vært en ordkrig mellom Castro og de amerikanske presidentene, som har vært sterkt påvirket av alle drapsforsøk på Castro, sier Bye, og legger til at CIA iverksatte minst 100 direkte drapsforsøk på den cubanske statslederen.

–Blant annet prøvde de å forgifte sigaren hans, og det ble forsøkt å bruke en penn som sprøyte, forteller Cuba-eksperten.

TALTE: Fidel Castro på FNs generalforsamling i New York i 1960. Foto:Tommy Weber,AFP

Da Fidel Castro for første gang skulle delta på FNs generalforsamling i New York i 1960, ble han nektet å bo på Hotell Waldorf Astoria.

– Da tok han med seg helsedelegasjonen sin og pressefolk og reiste til Harlem, som var et fattig strøk, og tok inn på et billig hotell, i protest mot amerikanske forsøk på å holde ham utenfor, forteller Bye.

Sarkastiske utspill

Cuba og USA har gjennom årene kommet med en rekke verbale utspill mot hverandre. I 2007 uttalte USAs daværende president George W. Bush følgende under en tale til marinekadetter på Rhode Island:

– En dag vil nok Gud fjerne Fidel Castro.

– Nå forstår jeg hvorfor jeg både har overlevd Bushs planer og tidligere presidenter som har gitt ordre om at jeg skulle likvideres. Det var selvsagt Gud som beskyttet meg, var 80-år gamle Castros sarkastiske svar.

Andre Castro-sitater, sammenfattet av The Sydney Morning Herald:

– Hadde ikke Kennedy vært millionær, analfabet og ignorant hadde han åpenbart forstått at du ikke kan gjøre oppgjør mot bønder (sagt på FNs generalforsamling i 1960).

–Kapitalisme har hverken kapasiteten eller moralen eller etikken til å løse problemene med fattigdom (sagt i forbindelse med Kommunismens fall i 1991).

– Du kan ikke ytre ordet demokrati, fordi, blant mange grunner, alle i verden vet at din vei til jobben som amerikansk president var en svindel (Om George Bush etter invasjonen av Irak i 2004).

Mer om

 1. Cuba
 2. USA

Flere artikler

 1. Fidel Castro (90) er død

 2. Pluss content

  Fidel Castro: Slik var de mislykkede drapsforsøkene

 3. Kommentar: På høy tid å bryte isolasjonen

 4. Obama og Castro talte i kveld: Isfronten mellom USA og Cuba er brutt

 5. Obama på Cuba: Blokaden vil bli avblåst

 6. Fidel Castro: En leder større enn seg selv

Fra andre aviser

 1. Castro irritert da han ble spurt om politiske fanger

  Aftenposten
 2. Lang vei til normalisering mellom USA og Cuba

  Bergens Tidende
 3. Castro med offentlig opptreden på 90-årsdagen

  Aftenposten
 4. Obama: Vi er alle amerikanere

  Aftenposten
 5. Castro-tiden over på Cuba

  Bergens Tidende
 6. Fidel Castro krever erstatning fra USA

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder