TERRORÅSTEDET: Bilde viser åstedet for terroren i Ankara. Innfelt president Erdogan, som sier «Tyrkia vil kjempe til terroren er utslettet». Foto: AFP/REUTERS

Erdogan truer med «utslettelse» som hevn etter Ankara-terror

ISTANBUL (VG) Tyrkia er i høyspenn og frykter nye terrorangrep. Samtidig varsler president Recep Tayyip Erdogan at han skal «utslette» alle terrorister.

Artikkelen er over fire år gammel

Både i storbyen Istanbul og hovedstaden Ankara har det gått ut flere terrorvarsler i dagene etter bilbomben som drepte 37 mennesker i Ankara på søndag. På nettet florerer det av advarsler mot å være på offentlige steder der mange mennesker samles, og fredag er flere offentlige kontorer stengt, eller har økt sikkerhet.

Den tyske skolen i Istanbul sentrum har vært stengt, etter en spesifikk trussel mot tyske interesser. Skolen ligger rett ved hovedgaten Istiklal, der det de siste dagene har vært et meget stort antall tungt bevæpnet politi – både grunnet terrorfaren, men også fordi det er blitt varslet protester mot regjeringen.

VG får bekreftet av kilder i diplomatiet at det også foreligger advarsler om et mulig terrorangrep på kommende søndag. Slike varsler får stor oppmerksomhet her, etter det ble kjent at den amerikanske ambassaden hadde fått en advarsel i forkant av selvmordsangrepet.

Søndag 20. mars er det en såkalt «vårfeiring» (Nevruz) her i Tyrkia, og advarslene går ut på at denne feiringen kan bli et terrormål. Den offisielle feiringen er i år lagt til mandag 21. mars, og staten har tatt ansvar for flere av arrangementene nettopp på grunn av terrorfaren.

Kvinnelig selvmordsbomber

Torsdag ble det kjent at Kurdiske Frihetshauker (TAK) påtok seg ansvaret for det siste angrepet, og den kvinnelige selvmordsbomberen Seher Çağla Demir ble identifisert som én av de to som utførte angrepet.

TAK, som regnes som en utbrytergruppe av det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK, hevder også å stå bak et lignende selvmordsangrep mot en militærbuss i hovedstaden i februar, der mer enn 29 ble drept.

I oktober ble en fredsdemonstrasjon i Ankara angrepet, og over hundre mennesker døde, også det var et selvmordsangrep. Det moderate, kurdiske partiet HDP var arrangør, og mente at de var målet. Det angrepet fikk IS skylden for.

Går hardt ut

Det tyrkiske militæret har igangsatt en operasjon mot flere kurdiske byer i regionen Diyarbakir, og president Recep Tayyip Erdogan tar i bruk uvanlig sterk retorikk, selv til ham å være.

Alle «terrorister skal utslettes», sier presidenten i en tale gjengitt i storavisen Hurriyet.

– Vi kjemper en kompromissløs kamp mot terroristene, til det er over. Hvis noen får slippe unna, så vil sinnet til være brødre som kjemper i sørøst, der mange er blitt martyrer, bli vår ruin, sier Erdogan, om hærens aksjoner.

Den tyrkiske presidenten sammenligner offensiven mot PKK med slaget ved Gallipoli, som raste fra april 1915 til januar 1916, og blir sett på som innledningen på krigføringen som førte til staten Tyrkia da det Ottomanske imperiet kollapset.

SKAL VÆRE BOMBEKVINNEN: Dette er Seher Çağla Demir. Hun skal være én av de to selvmordsbomberne som drepte 37 mennesker i Ankara. Foto: Stephane Arnaud Afp

Bilbombe uskadeliggjort

Bombeeksperter har uskadeliggjort en bombe som ble funnet natt til fredag i en bil ved et regjeringsbygg sørøst i Tyrkia, ifølge kilder i den tyrkiske sikkerhetstjenesten, melder NTB.

Reuters' kilder sier fredag morgen at kjøretøyet var lastet med 150 kilo sprengstoff og funnet i småbyen Hani i den kurdiskdominerte provinsen Diyarbakir.

Området har vært åsted for harde kamper mellom tyrkiske soldater og kurdiske opprørere siden en skjør våpenhvile brøt sammen i fjor sommer. En rekke byer og bydeler sørøst i Tyrkia er underlagt døgnkontinuerlig portforbud.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder