RYSTET: Den engelske byen Rotherham ble tirsdag rystet av en overgrepsskandale der 1400 barn har blitt seksuelt misbrukt. Foto:Sylvia Hui,Ap

Rotherham-advokat til VG: - Ofrene stoler ikke på noen

ROTHERHAM (VG) Advokaten til 15 kvinner som vurderer å gå til gruppesøksmål mot de lokale myndighetene i Rotherham, sier de sviktede overgrepsofrene har mistet tilliten til nesten alle.

David Greenwood er advokat med barnemishandlingssaker som spesialfelt. Han representerer 15 kvinner som ble seksuelt misbrukt av gjenger med menn i Rotherham mellom 1996 og 2012.

VANSKELIG JOBB: Advokat David Greenwoodskal representere 15 kvinner i overgrepsskandalen. Foto:SWITALSKIS SOLICITORS,

- I hver av sakene jeg behandler, er det blitt begått feil av enkelte sosialarbeidere, men viktigst av alt er det at vi har funnet ut at byrådet i Rotherham og politiet i South Yorkshire har mislyktes i å handle på bakgrunn av informasjon som kunne ha ført til at flere overgripere ble pågrepet, sier advokat David Greenwood til VG.

- Lokale myndigheter og politi skuslet bort opplagte muligheter for å hindre seksuell utnyttelse av titall jenter i Rotherham, mener han.

På vegne av 15 av de minst 1400 ofrene i Rotherham krever han nå økonomisk oppreisning fra de lokale myndighetene og politiet.

- Vi håper å få til et forlik uten å måtte gå rettens vei. Men hvis et forlik ikke er på plass innen seks måneder, vil vi gå til søksmål, sier Greenwood til VG.

Har relasjonsproblemer

Tirsdag kom rapporten som konkluderer med at minst 1400 barn ble utsatt for grove seksuelle overgrep som voldtekter og menneskehandel i perioden 1997 til 2013, og at lokale myndigheter og politi sviktet.

- I kjølvannet av rapporten er jeg blitt kontaktet av tre ofre. Problemet er at mange av dem har mistet nesten all tillit til sine medmennesker på grunn av sviket de har opplevd, og de fleste stoler ikke på politiet eller myndighetene. Derfor har vi en egen hjelpelinje hvor ofre kan ringe inn for å få veiledning og hjelp, sier Greenwood.

- Ofrene sliter med å ha tillit til andre, de har relasjonsproblemer og psykiske problemer. Enkelte har symptomer på posttraumatisk stressyndrom. Vi må huske at de er blitt utsatt for forferdelige, gjentatte overgrep fra flere personer over flere år, understreker advokaten overfor VG.

- Trenger mer åpenhet

Han har holdt på med overgrepssaker siden 1998, og sier dette ikke er noe nytt for ham.

- Dette foregår i en hvilken som helst by i England. Noen er bedre enn andre. Det som gjør Rotherham-saken spesiell, er den totale mangelen på tiltak fra de ansvarlige myndigheter, sier Greenwood.

Han mener det er opp til nasjonale myndigheter å vurdere hva som skal skje med de som har sittet i leder posisjoner i Rotherham i den aktuelle perioden.

- Alt tyder på at bystyret og politiet har vært klar over det som har foregått. Nå må de virkelig våkne opp, for det går ikke an å holde på sånn. Ressurser må settes inn for å bringe gjerningsmennene for retten og hindre at slikt får skje igjen. Dette må være et eksempel for de lokale myndighetene i Rotherham og andre byer at man trenger mer åpenhet, sier advokaten.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder