MALAYSIA: En ung gutt holder opp et skilt under en demonstrasjon mot forfølgelsen av den muslimske Rohingya-minoriteten i Myanmar onsdag. Foto: Mohd Rasfan AFP

Rohingya-folket demonstrerer mot volden som har drevet tusenvis på flukt

Minst 6000 medlemmer av rohingya-folket er strandet i grenselandet mellom Myanmar og Bangladesh. Mer enn 18.000 har flyktet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Mer enn 18.000 medlemmer av rohingya-folket har flyktet fra den verste volden Myanmar har sett på minst fem år, melder Reuters. Mange syke og sårede, etter at volden nordvest i Myanmar blusset opp igjen fredag.

Onsdag samlet hundrevis av rohingya-muslimer seg i Malaysia for å demonstrere mot Myanmars blodige militæraksjoner mot minoritetsgruppen.

FNs kommissær for menneskerettigheter sier at systematiske overgrep fra myanmarsk side har mye av skylden for oppblomstringen av voldshandlingene i Rakhine.

Militæraksjonene fredag kom etter at militante rohingya-grupperinger gjennomførte angrep mot Myanmars sikkerhetsstyrker i området. Det samme skjedde i fjor da militante rohingya-grupper gjennomførte flere koordinerte angrep mot sikkerhetsstyrkene, som svarte med en blodig motoffensiv i Rakhine. FN sier at denne militæraksjonen grenset til etnisk rensing.

Slått, voldtatt, drept og brent: Dette må du vite om rohingyaene

FANGET: Medlemmer av Rohingya-stammen flykter fra kamper i Myanmar, men slipper ikke inn i nabolandet Bangladesh. Foto: Mohammad Ponir Hossain Reuters

6000 strandet i ingenmannsland

Rundt 6000 rohingyaer har klumpet seg sammen i ingenmannsland siden fredag, da det brøt ut nye kamper mellom sikkerhetsstyrkene i Myanmar og militante rohingyaer i delstaten Rakhine.

FN oppfordrer innstendig myndighetene i Dhaka til å la flyktningene slippe inn i Bangladesh; Så langt har de ikke fått gjennomslag.

– De er i en veldig, veldig desperat tilstand. Deres største behov er mat, helsetjenester og tak over hodet, sa Sanjukta Sahany, som leder det internasjonale mmigrasjonskontoret i Cox' Bazar nær grensen til Reuters.

Sahany sier mange av de som krysset grensen hadde skuddskader og brannskader.

– Folk er traumatiserte, og det er veldig synlig, sa hun.

FNs høykommissær for flyktninger sier at rundt 3000 personer har klart å snike seg inn i Bangladesh i løpet av de tre siste døgnene, men de langt fleste er blitt stanset av styrker fra Bangladesh.

FN avslører: Barnedrap og voldtekt av jenter ned i elleveårsalderen

Fastlåst situasjon

Rohingyaene er et muslimsk folkeslag som er spredd over flere land i regionen.

Kampene mellom militante grupper og sikkerhetsstyrkene i Myanmar blusset opp igjen fredag, da rundt 30 politiposter ble angrepet av militante rohingyaer i de tidlige morgentimer. Et titalls betjenter ble drept med kniver, skytevåpen og hjemmelagde bomber.

Situasjonen var tirsdag helt fastlåst, men lokale tjenestemenn frykter at nye tusener kan komme til i løpet av få dager, dersom kampene på myanmarsk side fortsetter. Mange tusen skal angivelig gjemme seg i skogene ved grensen for å slippe unna krigshandlingene.

Myndighetene i Dhaka er ikke innstilt på å slippe inn flere rohingyaer. Det bor allerede rundt 400.000 i provisoriske leire.

Regjeringen i Bangladesh har snarere tilbudt seg å slåss sammen med myanmarske styrker mot de militante rohingyaene i håp om å redusere antallet flyktninger og presset mot grensene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder