Forskere om Trump: – Ødeleggende for forholdet mellom USA og Australia

Donald Trumps reaksjoner på Obamas løfte om å ta imot 1250 australske asylsøkere følger ikke diplomatisk etikette. Det kan få konsekvenser, mener NUPI-forsker.

Hilde Sandvær
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Trump skal ha blitt sint og avbrutt en telefonsamtale med den australske statsministeren Malcolm Turnbull, da Turnbull ønsket å få bekreftet avtalen om at USA skal ta imot 1250 australske asylsøkere som bor i australske mottak på avsidesliggende øyer i Stillehavet.

Reaksjonen til Trump skal ifølge Washington Post ha vært å kalle det hele for «tidenes verste avtale». Han reagerte også med en twittermelding hvor han skriver: «Kan du tro det? Obama-administrasjonen har gått med på å ta inn tusenvis av illegale immigranter fra Australia. Hvorfor? Jeg skal se nærmere på denne dumme avtalen»

– Uventet oppførsel

NUPI-forsker Patrick Cullen forsker på USAs utenrikspolitikk og spesielt Trump-administrasjonen. Han forteller at Trump ikke følger etablert diplomatisk språkbruk når han reagerer på denne måten.

– Det internasjonale samfunnet forventer at Trump lever opp til de lovnadene den forrige administrasjonen avtalte før han. En slik reaksjon vil da være ødeleggende for USAs forhold til Australia, sier Cullen.

Flere eksperter mener at den hete telefonsamtalen med den australske statsministeren kan føre de nært allierte nasjonene mer fra hverandre.

– Jeg tror det kan få langvarige konsekvenser, sier John Warhurst professor ved Australian National University School of Politics til CNN.

Kan ødelegge et spesielt nært forhold

USA og Australia har vært nære allierte i over 70 år. Forholdet bygger på samarbeid om militære, militærteknologi og kulturelle bånd.

– Det er en kulturell allianse og en militær allianse, og dermed en av Australias nærmest allierte. Jeg tror ikke noen andre land har et så nært forhold, sier Warhurst.

Selv om det ikke gjør forholdet noe godt, tror ikke Cullen at det kommer til å ha påvirkning på de store politiske linjene som handel og sikkerhetspolitikk, hvor USA og Australia har sterke allianser.

– Trump er uforutsigbar og hans handlinger er uforutsigbare. Innsettelsestalen hans har ført til mye usikkerhet og det samme gjør temperamentet hans.

– Striden kunne vært feid stille unna

Han forteller at med en ny president følger også et stort myndighetsapparat, som ville vært i stand til å stille feie unna uenigheten.

Les også: Donald Trump til USAs fungerende justisminister: – Du har sparken

– Ettersom avtalen kun sier at asylsøkerne skal behandles, og ikke uten videre mottas, kunne søknadene ha blitt avslått på stille vis, isteden så velger Trump å lage en stor sak ut av det som kunne forbigått i stillhet, sier Cullen.

NUPI-forskeren har to teorier om hvorfor Trump reagerer som han gjør.

Gjør han det med vilje?

– Det kan være at han ikke har blitt godt nok forberedt, at informasjonen kom som en overraskelse, og han dermed reagerte utilsiktet av overraskelse og sinne, sier Cullen.

Den andre teorien er at han han godt visste om avtalen, at han reagerte med vilje for å igjen peke på Obamas politikk som uakseptabel og at Trump igjen lever opp til valgløftene sine.

Les også: Slik reagerer verden på Trumps innreiseforbud

– Hvis han gjorde det med vilje kjente han muligens til de diplomatiske kostnadene ved å reagere på den måten, men da har han nok inntrykk av at han likevel har det amerikanske folket med seg på sin side, og at en slik reaksjon kan skape politisk gevinst hjemme, sier Cullen.

Han mener det selvfølgelig også kan være en miks av disse, og forteller at det å avslå avtalen er på linje med Trums asylpolitikk.

– Med tanke på innreiseforbudet og Trumps generelle asylpolitikk kan man forstå hvorfor Trump vil stoppe denne avtalen. Det er snakk om immigranter som ulovlig har prøvd å entre et land, noe Trump er sterkt imot prinsipielt, sier Cullen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder