Delegat etter e-postskandalen: – Frykter masseflukt fra partiet

STØTTER BERNIE Delegat Edgar DeLeon fra Nebraska frykter for ringvirkningene Hillary Clinton som nominert og epost-lekkasjene vil ha på presidentvalget i november.
FOTO: THOMAS NILSSON/VG

PHILADELPHIA (VG) Epost-lekkasjene har gjort Bernie Sanders-tilhengere forbannet. Mange nekter å stemme på Hillary Clinton i november.

Artikkelen er over tre år gammel

Førstedame Michelle Obama stod på scenen før ham, men stemningen var langt høyere da Vermont-senator Bernie Sanders (74) gikk på scenen i Wells Fargo Arena i Philadelphia i natt.

Applausen og ropene om «Feel the Bern» var så høylytte at det tok noen minutter før han kunne begynne å snakke.

Bernie-tilhenger: – Jeg er sint som faen

Slik som tidligere denne måneden, ga han sin fulle støtte til Hillary Clinton (68), som etter alt å dømme kommer til å bli Demokratenes nominerte presidentkandidat.

I talen nevnte han imidlertid ikke lekkasje-skandalen som preger Det demokratiske partiet i disse dager.

Bakgrunn: Lekkede e-poster truer Demokratenes forsoning

Tror det blir tap

Nettstedet Wikileaks lekket i helgen over 19.000 e-poster sendt og mottatt av syv ledere i Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC), der det kommer frem at ledelsen i komiteen forsøkte å undergrave valgkampen til Sanders – som var en sterk utfordrer til Clinton.

Lekkasjene har ført til store demonstrasjoner i Philadelphia de siste dagene. Flere demonstranter VG snakket med mandag sier at de ikke vil stemme på Clinton i november.

DEMONSTRERTE: Flere tusen Bernie Sanders-tilhengere tok til gatene i Philadelphia mandag for å vise sin forakt mot epost-lekkasjene. Foto: Thomas Nilsson/VG

Lest denne? Derfor tok ekspertene feil om Donald Trump

Bernie Sanders-delegat Edgar DeLeon fra Nebraska frykter for ringvirkningene.

– Det jeg frykter blir et resultat av dette landsmøtet, og når Hillary Clinton blir nominert, slik det ser ut, er en masseflukt fra partiet. I tillegg til at Det demokratiske partiet dessverre vil tape i november. De kan ikke vinne uten Bernie Sanders' tilhengere, sier DeLeon til VG og fortsetter.

– Og nå med lekkasjen av e-postene og trusselen om lekkasjer av flere e-poster: Det er den største trusselen mot dette partiet. Dersom Demokratene vil vinne må de velge den sterkeste kandidaten.

Se VG-fotografens bilder fra landsmøtet i Philadelphia

TALTE I NATT: Vermont-senator Bernie Sanders (74). Foto: Thomas Nilsson/VG

Stemmer på Bernie – uansett

Mange tilhengere av Bernie Sanders forsøker nå å få superdelegatene til å ombestemme seg under nominasjonen tirsdag. De færreste tror imidlertid at det er mulig å få nok delegater til å gjøre det.

– Kommer du til å stemme på Clinton dersom hun blir nominert?

IKKE BESTEMT SEG: Delegat fra New York, Emily Adams, er usikker på om hun kommer til å stemme på Hillary Clinton i november. Foto: Thomas Nilsson/VG

– I november vil min stemme si Bernie Sanders uansett om jeg må skrive navnet hans på, svarer DeLeon.

Delegat Emily Adams fra New York er ikke overrasket over at Sanders ikke nevnte lekkasjene i sin tale.

– Han er en elegant fyr. I debattene har han sagt at han ikke vil snakke om de forbannede e-postene til Hillary - at han vil snakke politikk i stedet. Det beundrer jeg ham for, sier hun og fortsetter:

– For velgerne betyr det noe, synes jeg, at man velger noen som jukser eller lyver, men jeg respekterer at han ikke tar det opp i denne settingen.

TEIP FOR MUNNEN: Angie Aker (37) fra Wisconsin var en av flere delegater som hadde teip for munnen med påskriften «silenced». Foto: Thomas Nilsson/VG

Adams sier at hun ikke har bestemt seg for om hun vil stemme på Clinton i november.

I salen satt det flere delegater og Bernie Sanders-tilhengere med teip over munnen hvor det stod «silenced» fordi de føler seg brakt til stillhet og ikke hørt. En av dem er delegat fra Wisconsin, Angie Aker (37).

– DNC får Bernies folk til å true med å ta akkrediteringen min hvis jeg ikke stopper. De vil at vi skal opprettholde løgnen deres om at det er et samhold.

Les også: Carl I. Hagen vil ha Trump som president

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder