LIVSFARLIGE BÅTER: 6500 flyktninger er reddet av den italienske kystvakten i løpet av fire dager utenfor Libya. Her fra en redningsaksjon i Middelhavet forrige uke. Foto: Santi Palacios/AP

IOM: 50 prosent flere omkomne flyktninger i Middelhavet

På fire dager har den italienske kystvakten reddet 6.500 personer utenfor Libya.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det virker som om mange mennesker i EU tenker at alle som kommer, er terrorister, og at vi bør la dem dø. Vi befinner oss i et virkelig skamfullt kapittel i europeisk historie. Vi greier ikke engang å behandle folk som mennesker, sier norske Kim Clausen til The Independent. Han er prosjektkoordinator på Leger Uten Grensers (MSF) Bourbon Argos.

Søndagens redningsoperasjoner berget flere enn 1.100 flyktninger og migranter fra overfylte båter. Det totale antallet personer som er reddet fra torsdag til søndag, endte dermed på 6.530, opplyser den italienske kystvakten, som koordinerer redningsoperasjonene i Middelhavet.

Søndag ble fem personer funnet omkommet. To ble hentet opp fra havet av det italienske skipet Vega. Den tyske hjelpeorganisasjonen Jugend Rettet fant to omkomne i en gummibåt med 130 personer om bord. Båten var overfylt og i ferd med å ta inn vann da redningsskipet kom til stedet.

En femte person ble funnet død i en fiskebåt der det befant seg om lag 470 personer.

Bakgrunn: Dette må du vite om flyktningkrisen

HELLAS: Lettbåten som tilhører redningsskøyta Peter Henry von Koss. Mannskapet har reddet mange flyktninger fra Middelhavet siden de ble satt inn i Frontex-operasjonen. Foto: Tore Meek/NTB scanpix

Færre prøver - flere dør

Omkring 90.000 personer er kommet fra Nord-Afrika til Italia med båt hittil i år, noe som er litt færre enn tilsvarende periode i fjor, opplyser Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). De fleste kommer fra land sør for Sahara.

Men samtidig har langt flere mennesker druknet. Dødstallet på over 3000 er en økning på 50 prosent sammenlignet med samme periode i 2015, ifølge IOM.

Mange av dem har druknet, andre er blitt kvalt etter å ha blitt stuet sammen i overfylte rom under dekk.

Den nederlandske legen Erna Rijnierse jobber for Leger Uten Grenser (MSF) på redningsskipet MV Aquarius og SOS Méditerranée. Hun sier til The Independent at hun har opplevd en rekke tragedier de siste månedene.

Fikk du med deg denne? Laveste asyltall på 19 år

– En grusom død

– Jeg har behandlet mennesker som i sitt forsøk på å nå Europa er blitt torturert, slått eller voldtatt, og jeg har funnet omkomne som ser ut til å ha lidd en svært smertefull død.

20. juli gikk hun ombord i en båt som drev utenfor kysten av Libya. Der fant hun 22 døde mennesker, de fleste kvinner.

– Båten var gått i stykker, og drivstoffet hadde lekket ut og blandet seg med vann. De døde en grusom død, du kunne se det på ansiktene deres. Noen av de var blitt kvalt, andre hadde druknet i 30 centimeter vann. Det er noe jeg håper at jeg aldri vil se igjen, sier Rijnierse til den britiske avisen.

Både hun og andre redningsarbeidere mener at situasjonen har blitt verre og verre etter at EU inngikk en avtale med Tyrkia om tilbakesendelse av asylsøkere, noe som har ført til at bare et fåtall forsøker å reise fra Tyrkia til de greske øyene.

Les også: Syv flyktingfloker som EU må løse

Nå har menneskesmuglere i Nord-Afrika også begynt å bruke gummibåter i stedet for trebåter.

– Disse båtene er overhodet ikke sjødyktige. De er farlig overfylte, og personene som kjører dem aner ikke hva de gjør, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder