I FULL FYR: Nasjonalforsamlingen i Libreville er i flammer onsdag kveld. Foto: Marco Longari AFP

Demonstranter har tent på nasjonalforsamlingen i Gabon

Nasjonalforsamlingen er påtent, kjøpesentre er vandalisert og banker plyndret etter at myndighetene i Gabon annonserte at president Ali Bongo med små marginer vant presidentvalget.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– De kom seg inn og tente på. Hele bygningen brenner, forteller et vitne til nyhetsbyrået AFP.

Demonstrantene tok til gatene like etter Bongo ble erklært som vinner av lørdagens presidentvalg. Han slo opposisjonsleder Jean Ping med marginale 1,57 prosentpoeng.

Vitner forteller om dramatiske scener. Parlamentsbygningen og andre bygninger er satt fyr på, kjøpesenter er vandalisert og banker blir plyndret. Politiet har avfyrt tåregass mot demonstrantene.

HARDE KAMPER: Tilhengere av Jean Ping demonstrerer foran sikkerhetsstyrker i hovedstaden Libreville. Foto: Marco Longari AFP

Begge hevder de er valgvinnerne

– Dette valget var eksemplarisk, sa Bongo i sin første uttalelse etter at resultatet ble kunngjort.

Søndag hevdet derimot begge sider at de hadde vunnet valget, men tirsdag kveld mente Ping at han hadde vunnet etter at hans støttespillere har samlet inn valgresultater i de fleste av landets regioner.

– Det er ingen grunn til å tvile over seieren lenger, sa Ping, som hevdet at han har fått 59,32 prosent av stemmene i åtte av ni provinser, skriver Reuters.

Myndighetene i Gabon fordømte Ping og anklaget ham for å true den demokratiske prosessen.

HARDE KAMPER: Store styrker ble sendt ut mot demonstrantene. Foto: Marco Longari AFP

Lovbrudd

Det regjerende Sosialistpartiet i Frankrike erklærte også Pings seier søndag, noe som har fått Bongo til å bli rasende. Myndighetene advarer nå Frankrike mot å intervenere i landets anliggende.

Myndighetene har også varslet at det er et lovbrudd om noen offentliggjør vinneren før valgkommisjonen, og Ping har blitt beskyldt for å prøve å destabilisere landet.

Bongos familie har hatt makten i landet, en kyststat som ligger i Guineabukta i det vestlige Sentral-Afrika, i nærmere 50 år.

HARDE KAMPER: Gabonesiske soldater løper i dekning. Foto: Marco Longari AFP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder