BERYKTET FENGSEL: Fengselet i Gaziantep har over 3.500 fanger, flere av dem dømt for å tilhøre terrornettverk. Den norske 32-åringen (innfelt) risikerer tiltale for det samme, men kan også slippe med utvisning fra Tyrkia. Foto: Nilas Johnsen / privat

Nå har den norske ambassaden besøkt IS-avhopperen

ISTANBUL (VG) IS-avhopperen tryglet Norge om hjelp, men ambassaden var ikke klar over besøkstillatelsen. Etter VGs omtale av saken har han nå fått «konsulær bistand» i fengselet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Da VG i forrige uke kunne fortelle at det var i fengselet i Gaziantep at den norske desertøren fra terrororganisasjonen IS satt fengslet, fortalte han til en tyrkisk advokat som møtte ham i fengsel at han fryktet for sitt liv bak murene. Han ba innstendig om at han fikk besøk fra den norske ambassaden i den tyrkiske hovedstaden Ankara.

Dette sa nordmannen i avhør: Slik var livet som IS-kriger i Syria

Tillatelsen lå klar

Da saken om IS-avhopperen først ble omtalt i Adresseavisen skrev norsk UD at de jobbet med å få besøkstillatelse til mannen. Det samme fikk VG skriftlig fra pressevakten onsdag i forrige uke.

Men da VG oppsøkte fengselsresepsjonen i Gaziantep dagen etter, lå det allerede en skriftlig godkjennelse til å besøke nordmannen, sendt fra innenriksministeriet i Ankara til både den norske ambassaden og til fengselet, datert 9. juni – altså en uke i forveien.

Denne er nå benyttet at to personer fra ambassaden i Ankara, får VG opplyst fra fengselet.

– Jeg kan bekrefte at representanter for vår ambassade i Ankara har besøkt fengslede, svarer informasjonssjef Frode Andersen i UD på et skriftlig spørsmål fra VG.

– Hvordan var hans tilstand i fengselet?

– Av hensyn til taushetsplikten kan vi ikke kommenterer dette.

Kan søke om fri rettshjelp

På spørsmål om hvilken bistand norske myndigheter kan gi, og om nordmannen kan få fri rettshjelp til å betale for en tyrkisk advokat, svarer Andersen slik:

– Utenrikstjenesten yter bistand i saken i henhold til de retningslinjer og rammer som gjelder for bistand til fengslede nordmenn i utlandet. De som ikke ønsker å benytte seg av tilbud om offentlig forsvarer, og ikke har egne midler til å engasjere privat advokat, kan søke Fylkesmannen i Oslo og Akershus om fri rettshjelp.

UD vil ikke svare på hvordan de vurderer den norske fangens sikkerhet i fengselet, der han selv frykter at det finnes IS-sympatisører som vil hevne seg på ham.

– Som for andre nordmenn som sitter i fengsel i utlandet er det lokale myndigheter som er ansvarlige for den innsattes helse og sikkerhet så lenge han er i deres varetekt, svarer Andersen, og sender det samme svaret på spørsmål om nordmannens sikkerhet i den urolige regionen under fengslingsmøter og en eventuell rettssak.

VG i grenseområdet: IS angriper med rakettild

Vil bli utlevert

Nordmannen håper selv å bli utlevert til Norge, har han fortalt til bekjente i Norge og til den kjente norske advokaten Steinar Wiik Sørvik, som hjalp ham å planlegge flukten. Norge har en utleveringsavtale med Tyrkia, men for å søke om soningsoverføring må det foreligge en rettskraftig dom.

Nordmannen risikerer å bli tiltalt for å ha tilhørt en terrororganisasjon, men trolig er utvisning fra Tyrkia det mest sannsynlige utfallet, mener advokater som har vurdert saken på spørsmål fra VG.

– Hvordan vurderer UD rettssikkerheten i Tyrkia?

– Ønsker ikke å kommentere denne saken spesifikt, men på generelt grunnlag så tar vi fra utenrikstjenestens side opp spørsmål om fangers grunnleggende menneskerettigheter og humanitære hensyn der hvor vi mener det er grunnlag for dette. Den konsulære bistand vi yter har blant annet slike hensyn for øye, svarer Andersen.

Bakgrunn: Hele historien om tre trønderes ferd til Syria

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder