SÅRET: President Recep Tayyip Erdogan har over to tusen søksmål gående mot ulike presidenfornærmelser. Foto: Ozan Kose Afp

Erdogans nyeste søksmål: Krever erstatning fra politisk motstander

ISTANBUL (VG) Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan går til sak mot lederen av landets største opposisjonsparti, for å ha forårsaket ham «psykiske smerter» i en tale.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Onsdag formiddag ble det kjent at Erdogan vant en delvis seier i rettsstriden mot Jan Böhmermann, etter at en fersk dom forbyr den tyske komikeren fra å gjenta flere av verselinjene i et satirisk dikt med svært grov ordbruk om den tyrkiske presidenten.

Les også: Mener Erdogan-satire er rasisme

Onsdag ettermiddag ble et nytt søksmål fra Erdogan kjent her i Tyrkia. Denne gangen mot Kemal Kilicdaruglo, leder av Det republikanske folkepartiet (CHP), landets eldste parti.

Syria-kritikk

Erdogan krever en erstatning på 100.000 tyrkiske lira, nær 300.000 kroner, for å ha blitt påført «psykiske smerter».

FRYKTET TALER: Kemal Kilicdaroglu bruker ofte metaforer om at Erdogan tjener på blod og vold. Nå mener presidentens advokater at opposisjonslederen har gått for langt. Foto: CHP

Bakgrunnen er en tale der Kilicdaruglo hamret løs mot Erdogan med blant annet følgende kraftsalve:

«Ikke bare er dine hender dekket med blod, også dine tenner er fulle av blod. Hvorfor sendte du våpen til Syria? For å la folk bli massakrert. Bare du er ansvarlig for alle disse dødsfallene».

Våpentransporten til Syria som Kilicdaruglo viser til er avsløringen av at Tyrkia skal ha sendt våpen over grensen, noe som har ført til en dom på fem år til redaktøren i avisen som avslørte det.

BAKGRUNN: – Slik strammes grepet mot pressen i Tyrkia

Dødsfallene Kilicdaruglo viser til er de mange soldatene som er blitt drept i terrorangrep utført av PKK, etter at fredsavtalen med den kurdiske geriljaen kollapset i fjor sommer.

Kilicdaruglo beskylder nemlig Erdogan for å tjene på «blod, vold og utrygghet».

– Uten sidestykke

Dette mener Erdogans advokater at går langt utover retten til å fritt uttrykke kritikk og ytringer. Erdogan, som har over to tusen søksmål gående for ulike presidentfornærmelser, hevder i den nye klagen at talen har forårsaket ham «psykiske smerter».

«Uttalelsene mangler enhver humanitær og etisk verdi, og er uten sidestykke i tyrkisk politikk. Tiltalte har stadig styggere ordbruk», står det i uttalelsen fra presidentens advokater, som mener Kilicdaruglo har «mistet balansen».

Søksmålet ble fremmet dagen etter at det tyrkiske parlamentet har gitt støtte til en videre utredning av en omstridt lov som skal fjerne immuniteten til parlamentsmedlemmer, et vedtak som i hovedsak ses på som et angrep mot det kurdiske partiet HDP.

Les også: Masseslagsmål i Tyrkias nasjonalforsamling

Torsdag skal partiet til Erdogan, AKP, velge ny partileder og statsminister, etter at fungerende statsminister Ahmet Davutoglu overraskende trakk seg i begynnelsen av mai, etter å ha tapt en maktkamp mot Erdogan.

VG besøkte Erdogans nabolag: Hylles som et «skikkelig mannfolk»

STOLTE TILHENGERE: Sadiye Yosma (63) og moren Zeliha Engin (89) hadde Erdogan som nabo fram til 1994, og er fortsatt sterke i troen på Tyrkias president. Foto: Nilas Johnsen

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder