VILLE LEVE UNDER SHARIA: Harry Sarfo, tidligere kriminell i Tyskland, i en propagandafilm laget av ekstremistgruppen i fjor. Han rømte etter kort tid fra Syria og ble pågrepet da han ankom tysk jord igjen. Foto: SKJERMDUMP

Tidligere IS-kriger: – De ønsker flere angrep i England, Tyskland og Frankrike på samme tid

Da Harry Sarfo i fjor ankom det selverklærte islamske kalifatet, fikk han kontrabeskjeden: Fremmedkrigere behøves heller til å utføre dødelige angrep i sine europeiske hjemland.

Fra fengselscellen i et høysikkerhetsfengsel hjemme i Tyskland, forteller den tidligere IS-krigeren i et lengre New York Times-intervju om terrorgruppens taktikk og metoder for å kunne utføre dødelige terrorangrep i europeiske land.

Selv om visse deler av Sarfos beretninger ikke kan verifiseres, skal uttalelsene hans stemme godt med hva andre rekrutter har fortalt i avhør. Også ledere i fengselet han soner tre år i, samt tysk etterforskning, mener beretningene hans er troverdige.

Var ikke trengt i Syria

Sarfo hadde så vidt rukket å komme på plass i IS-kontrollert territorie, da maskerte IS-krigere fortalte ham og hans tyske venn at de ikke lenger trengte at europeiske fremmedkrigere skulle komme til Syria.

Hvor det virkelig var behov for dem, var hjemme i sine respektive hjemland. Der skulle de hjelpe terrorgruppen i deres mål om å utføre terrorangrep over hele verden.

– Han snakket åpent om situasjonen, og sa at de hadde en drøss med mennesker som bare ventet på beskjed om å angripe europeere. Og det var før angrepene i Brussel og Paris, forteller Sarfo.

Se også: To menn fra Østfold dømt for IS-deltakelse

Mannen skal ha fortalt Sarfo at de spesielt trengte flere som kunne utføre angrep i Tyskland og Storbritannia. Sarfo skal ha fått beskjed om han kunne dra tilbake til Tyskland for å utføre angrep der.

– De ønsket flere angrep på samme tid i England, Tyskland og Frankrike, sier han.

Skal ha sendt hundrevis av krigere tilbake til EU

I takt med at IS er drevet tilbake flere steder i Syria og Irak, har terrorgruppen intensivert terrorangrepene sine. Sikkerhetsanalytiker Colum Stack ved IHS Conflict Monitor tror at IS' strategi i fremtiden vil skifte fra en mer konvensjonell, militær krigføring til mer typiske opprørstaktikker.

Mennene som kom med oppfordringen om at Sarfo burde dra hjem til Tyskland for å utføre angrep der, tilhørte en etterretningsgren av IS kjent på arabisk som «Emni», ifølge New York Times.

Dømt-drept-utvist: Slik gikk det med de norske islamistene

Gruppen jobber spesielt med koordineringen av terrorangrep i resten av verden, ifølge et omfattende datamateriale fra fransk, belgisk, tysk og østerriksk etterretning som den amerikanske avisen har fått tilgang på.

Ifølge ikke navngitte amerikanske etterforskere har gruppen sendt hundrevis av fremmedkrigere tilbake til EU for å utføre angrep på europeisk jord, skriver The Times.

Etterforskningsdokumenter viser også at gruppens fotsoldater blant annet er blitt sendt til Østerrike, Tyskland, Spania, Libanon, Tunisia, Bangladesh, Indonesia og Malaysia.

LEDER GRUPPEN: IS' talsperson, Abu Mohammad al-Adnani, leder også gruppen kalt Emni, som driver et komplekst nettverk som har ansvar for internasjonale terroroperasjoner. Foto: Handout/Afp

Kobler «ensomme ulver» med IS

Den siste måneden har både Tyskland og Frankrike blitt rammet av flere angrep som IS har påtatt seg skylden for. Fellesnevneren ved flere er at angrepene er begått av såkalte «ensomme ulver», ofte mennesker med en historie med psykiske problemer og som på svært kort tid har blitt radikalisert.

Europol: «Ensom ulv»-angrep øker i Europa

Ifølge Sarfo så kan det være en større sammenheng mellom hendelsene, enn europeiske etterforskere hittil har trodd.

I intervjuet forteller han at utsendinger fra Emni-gruppen bruker konvertitter som mellommenn. Deres oppgave er å koble folk som er villige til å utføre angrep med gruppen, som igjen kan gi instruksjoner fra alt fra å lage en selvmordsvest til hvordan de kan kreditere volden sin til IS.

VIDEO: Den 17 år gamle asylsøkeren Muhammad Riyad gikk til angrep med kniv og øks på et tog nær den tyske byen Würzburg i juli. Fire personer ble kritisk skadet. I denne videoen lagt ut på internett, hevder han følgende: – Jeg er en soldat fra kalifatet. IS tok på seg skyld for angrepet. Foto: Amaq/AFP

Frankrike særlig utsatt

Men Sarfo skal ha blitt fortalt av IS-ledere at det i Tyskland og England ikke var mange som var villige til å utføre angrepene.

– De fortalte meg at det var få mennesker i Tyskland som sa de var villige til å gjøre jobben. De som de hadde fått tak i, hadde feiget ut, én etter én, fordi de ble skremt. Det samme i England, fortalte Sarfo til tyske etterforskere i avhør kort tid etter at han ble arrestert i fjor.

Se også: Avsløring av terrorcelle gir økt OL-bekymring

I sterk kontrast, fortalte gruppen at de hadde «mer enn nok» frivillige til å utføre angrep i Frankrike.


– Vennen min spurte dem om Frankrike. Da startet de å le så mye at de fikk tårer i øynene. De sa at Frankrike var «null problem», sier Sarfo.

Den samtalen fant sted syv måneder før et koordinert terrorangrep tok livet av 130 mennesker i Paris.

Les også

 1. IS-magasin utpeker ny Boko Haram-leder

  Islamistgruppen Boko Haram har utpekt en ny leder, som lover å ikke angripe moskéer eller markeder som brukes av…
 2. Gislene forteller: Slik var kirke-terroren i Normandie

  Nonnene som ble holdt som gisler i kirken i Frankrike forteller at gjerningsmennene forsøkte å konvertere dem til islam…
 3. IS-ledere flykter fra Irak

  Mange prominente IS-ledere rømmer til Syria før den planlagte offensiven mot Mosul.
 4. Familien fanget av IS, ber for dem i hellig by

  LALISH (VG) Bortgjemt i fjellene i Nord-Irak ligger yezidienes hellige by.
 5. Merkel om angriperne: –Håner landet som har tatt dem imot

  BERLIN (VG) For første gang omtalte Tysklands statsminister gjerningsmennene bak de mange nylige angrepene i Tyskland.
 6. Dommer om norsk IS-avhopper: «Sterk, kriminell mistanke»

  ISTANBUL (VG) Den norske IS-avhopperen som sitter fengslet i Tyrkia har krevd å bli løslatt.
 7. Adel Kermiche (19) sto bak kirkeangrepet: Fortalte dommer at han ville ta livet sitt tilbake

  Hvordan kunne en radikalisert unggutt løslates fra fengsel og så gjennomføre et angrep i en kirke, iført elektronisk…
 8. Kampen mot IS: Dette er den «norske frontleiren»

  BATEWA HØYDENE (VG) Fra posten deres kikker de ut mot IS-kontrollert område.
 9. Islamistisk propaganda skal ha oppfordret til kirkeangrep

  Kirkeangrepet i Frankrike er en del av en bevisst strategi, mener terror-ekspert.
 10. Ansbach-bomber sverget troskap til IS

  Den syriske asylsøkeren som gikk til angrep mot en festival i Ansbach i Tyskland skal ha sverget troskap til IS i en…
 11. Tyske medier: Gravid kvinne drept av mann med machete

  Kvinnen som ble drept av en mann med machete i Reutlingen, var ifølge tyske medier gravid.
 12. Nice-helt: – Jeg var klar for å dø for å stoppe ham

  Helten på motorsykkel, som forsøkte å stanse dødsferden mot folkemengden i Nice, er ikke død slik mange trodde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder