USTABILT OMRÅDE: Et medlem av de kurdiske Peshmerga-styrkene går mens røyk og ild stiger til væres etter en angrep på oljestasjonen Bai Hassan nord-vest for Kirkuk i Irak 31.juli. Foto: Ako Rasheed Reuters

FN: IS kan ha tatt opptil 3.000 nye fanger i Irak

FN har fått rapporter om at IS-krigere denne uka har tatt opptil 3.000 internflyktninger til fange i Nord-Irak.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Irakerne kom fra landsbyer i distriktet Hawiga i Kirkuk-området, opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i en rapport publisert torsdag.

De ble bortført mens de prøvde å flykte fra byen Kirkuk. Tolv av de internt fordrevne flyktningene er blitt drept etter at de var tatt til fange, heter det fra UNHCR.

Det var nyhetsbyrået Reuters som først refererte til meldingen fra høykommissæren fredag.

Den oljerike byen Kirkuk ligger i provinsen med samme navn i Nord-Irak, åtte mil sør for Arbil – hovedstaden i den selvstyrte regionen Kurdistan.

Frykter masseflukt

Kurdiske styrker har hatt kontroll over storbyen siden den irakiske hæren flyktet fra IS' stormoffensiv sommeren 2014. En drøyt to timers kjøretur nordvest for Kirkuk ligger IS-bastionen Mosul, som er landets nest største by.

Røde Kors advarte nylig om at den varslede militæroffensiven for å gjenerobre Mosul kan føre til at opptil én million mennesker blir tvunget på flukt.

Regjeringshæren startet med støtte fra militser og den USA-ledede koalisjonen mot IS en større offensiv lenger sør mot ekstremistgruppa i vår.

3,4 millioner flyktninger

Mosul har vært kontrollert av IS de siste to årene. Irakiske regjeringsstyrker og regjeringsvennlig milits, støttet av den USA-ledede koalisjonen, har i lengre tid planlagt en stor militæroffensiv mot millionbyen. Trolig står slaget i løpet av de neste månedene.

3,4 millioner irakere lever i dag som internt fordrevne i landet sitt, der hele 10 millioner mennesker er avhengige av humanitær hjelp. ICRC frykter at tallene vil øke betraktelig i tiden som kommer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder