Tilbyr sivile «fritt leide» for å tømme Øst-Aleppo

BÆRES BORT: Kroppen til en ung gutt som er dratt ut av et bombet bygg bæres bort av hjelpearbeidere i al-Shaer nabolaget i Aleppo på tirsdag. Foto: AMEER ALHALBI AFP, NTB SCANPIX

Dette er den brutale Syria-taktikken

ISTANBUL (VG) Massiv bombing brukes for drive sivile ut av opprørernes områder i Aleppo, slik at gjenværende motstand kan knuses.

  • Nilas Johnsen

Artikkelen er over tre år gammel

Den siste uken har hundrevis av opprørssoldater latt seg evakuere fra bydelen Al-Waer i Homs. Etter tre år med beleiring er motstanden i ferd med å bli knust. Etter en avtale fraktes både krigerne og deres familier til det fortsatt opprørskontrollerte området Dar al-Kubra.

Den syriske regjeringshæren har benyttet samme taktikk i Damaskus-forstedene Daraya og Moadamiyeh: Både sivile og stridende har fått valget mellom å overgi seg til regimekontrollerte områder, eller å bli flyttet til andre gjenværende lommer av motstand.

Rapport fra innsiden: Sultne, omringet og klare til å overgi seg

Tvinges fram

Nå forsøkes det å få på plass en lignende avtale for det syriske opprørets mest symboltunge og folkerike område: Øst-Aleppo. Foreløpig er det kun en «sivil korridor» ut til de regimekontrollerte områdene, som opprørerne ikke anerkjenner. Samtidig har bombarderingen av de sivile økt kraftig de siste dagene.

Les også: Drept da de skulle hjelpe sårede

– Den militære strategien er å ta hele Aleppo, så man dundrer løs med overdreven kraft på de siste områdene som opprørerne kontrollerer. Dermed har sivile valget mellom å bli boende og bli bombet, eller å overgi seg til regimet, advarer Flyktningehjelpens generalsekretær Jan Egeland, som er spesialrådgiver til FNs sjefmegler for Syria.

LAR SEG EVAKUERE: En opprørssoldat går forbi regjeringssoldater før en evakuering fra Al-Waer i Homs i forrige uke. Foto: Omar Sanadiki Reuters

FN er skeptiske til slike avtaler, selv hvis de får støtte fra begge sider i en konflikt, fordi de er «inngått under forutgående tvang»: Bombardering og sult gjør livet ulevelig, og å overgi seg er dermed ikke et fritt valg.

– Når man gir «fritt leide» og erklærer visse ruter som trygge for sivile, så kan det være positivt, men utelukkende dersom alle parter støtter opp om det, og det er reell frivillighet, legger Egeland til.

Kan redde liv

President i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, er for tiden i Syria, og har blant annet besøkt den totalt ødelagt gamlebyen i Homs. Situasjonen er verre enn noensinne, og «sivile korridorer» kan derfor være viktige humanitære tiltak, sier han.

TOTAL ØDELEGGELSE: Sven Mollekleiv og Ola Ulmo i Norges Røde Kors i gamlebyen i Homs. Foto: Foto: Olav A. Saltbones/Norges Røde Kors

– Forutsetningen er at det gjennomføres på en nøytral måte, som åpner opp for forsyninger og medisiner inn, og sårede og sivile som vil evakuere ut, sier Mollekleiv.

– Observerer dere at dette skjer på en nøytral måte, eller er det en militær taktikk for å overta opprørernes områder?

– Vi gir ikke karakteristikker, men konstaterer at internasjonal, humanitær rett brytes på bakken i Syria. Å bruke humanitær hjelp som redskap er galt, og å bruke flyktninger og sivile som skjold er også galt.

Røde Halvmåne har bistått i den praktiske gjennomføringen av evakuering fra Homs og Daraya/Moadamiyeh, og er ikke kjent med at de som overgir seg til regimekontrollerte områder er blitt utsatt for vold i etterkant.

– De internt fordrevne fra beleirede områder må bli tatt imot og tatt vare på. Syrias naboland har stengte grenser, og det enorme antallet som trenger hjelp inne i Syria er veldig bekymringsfullt, sier Mollekleiv.

BUSSES UT: Opprørssoldater og deres familier lar seg evakuere fra Al-Waer bydelen i Homs etter tre år med beleiring. Bildet er fra forrige uke, evakueringen har fortsatt de siste dagene. Foto: Omar Sanadiki Reuters

Les også

Mer om

  1. Syria

Flere artikler

  1. Ny forstad til Damaskus evakueres

  2. Egeland: – Nødhjelpen står klar utenfor Aleppo

  3. Skulle evakuere skadede i Syria - ble angrepet

  4. Aleppo: Flukten fra helvete

  5. Her blir opprørere og sivile kjørt ut av Aleppo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder