Skal lede forhandlingene sammen med Frankrike

Her starter Sundtofts klima-maraton

PARIS (VG) Etter en frisk joggetur søndag morgen, ble klimaminister Tine Sundtoft (H) bedt om å lede klimaforhandlingene sammen med Frankrike de nærmeste dagene.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

Dette ble avklart etter et møte med Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius søndag formiddag.

Sundtoft har fått ansvaret for å skape enighet bak de langsiktige visjonene som er men å bli en sentral del av klimaavtalen som ventes ferdig neste helg.

– Det aller viktigste er å få 196 land enige om et rammeverk, slik at det ikke er tvil om hvilken retning verden skal gå. Vi skal ha fastsatt målet om klimanøytralitet, om 2050 og om å justere utslippsmålene hvert femte år. Og så må vi få til et solid rapporteringssystem at vi kan titte landene i kortene, at de gjør det de skal sagt at de skal gjøre, sa Sundtoft til VGs medarbeidere i Paris før møtet med Fabius.

Les også: Lover enda dyrere flybilletter

Havnet midt i fasanjakt

KLIMA-OPPVARMING: Klimaminister Tine Sundtoft fikk følge av rådgiver Erik Aasheim (nærmest) og politisk rådgiver Jens Frølich Holte tidlig søndag morgen. Foto: Kristofer Sandberg , VG

Klokken tikket mot ni søndag morgen i skogene ved Charles du Gaulle-flyplassen utenfor Paris da Tine Sundtoft, i blå løpejakke, la i vei innover skogen. Da var hun tydelig utålmodig etter å komme i gang med sluttspurten mot en klimaavtale.

To timer senere skulle hun møte Fabius for å legge opp forhandlingsprosessen videre.

Men først skal det jogges med rådgiverne Jens Frølich Holte (H) og Erik Aasheim.

Men så kommer tre lokale fyrer med helt andre planer: De skal på fasanjakt og vil ikke ha joggere i siktlinjen.

Sundtoft understeker at hun også er friluftsminister, men blir smånervøs av jaktlaget med kamuflasjeklær, jaktvåpen, hund og en mink i bur.

Utsatte jakten

De blir enige om å utsette jakten i 15 minutter, så når Sundtoft kommer ut av skogen igjen, smeller det første skuddet ute i terrenget.

Fredag sa Tine Sundtoft selvsikkert at hun ikke ville forlate Paris før hun har en internasjonal klimaavtale med seg hjem. Konferansen er offisielt slutt på fredag, men det skjer sjelden noe stort før på overtid. Så Sundtoft har bestilt retur til Norge neste søndag kveld.

– Åpen billett, understreker hun.

Fire års arbeid

– Men hva skal skje i Paris i dagene fremover?

– Klimaforhandlerne har vært i Paris i en uke, men de har jobbet i fire år med denne teksten. Nå har de levert teksten til oss politikerne, og nå må vi rigge en prosess slik at vi får lagt de store spørsmålene til politisk behandling.

Les mer: Bill Gates avslørte gigant-satsing

Fra søndag er det Frankrike og Fabius som skal lede forhandlingene fram til mål, gjennom det en småløpende Sundtoft kaller for klima-maraton.

«Fossil of the day»

De norske forhandlerne ble fredag tildelt den tvilsomme prisen «Fossil of the day», dagens dinosaur, fra de frivillige organisasjonene etter det norske ønsket om å ta ut tekst om menneskerettigheter i avtalens formålsparagraf.

Det bryr ikke Sundtoft seg spesielt mye om. Hun har fokus på prosessen fremover og de store målene:

– Frankrike har en tanke om å lage et stort bord med om lag 80 ministere, og så organisere grupper ved siden av. Men alle 196 landene må få følelsen at de er med nå. Det vil skjære seg dersom noen få skal sitte i et lukket rom.

– Blir målet at vi skal slutte med all fossil energiproduksjon, eller blir det klimanøytralitet?

Klimanøytralitet

– Endringen fra fossil til fornybar energi må vi igjennom uansett. Klimanøytralitet, da snakker vi om alle klimagasser og ikke bare de som kommer fra olje og gass. Det må tas fra to kanter: Redusere utslippene, og binde karbon, blant annet med å ta vare på regnskogen. Vi vil aldri komme dit at det er null utslipp.

Fikk du med deg denne? Ser for seg Hurtigruten på batteri

– Det har vært et voldsomt uvær hjemme i Norge i helgen. Gjør været inntrykk på klimaforhandlingene?

– Vi ser at vi får kraftigere og kraftigere uvær også i Norge. Dette har Meteorologisk Institutt varslet. Det gjør at flere kjenner på kroppen at de neste døgnene er helt avgjørende for hvordan verden blir fremover.

– Hvordan forbereder du deg til klima-maraton?

– Det er viktig å ha nok energi, og jeg forsøker å få tid til litt trening også. Min største bekymring da jeg ble statsråd, var om jeg ville ende opp i dårlig form og venneløs. Jeg har klart å få trent noe, jeg passer på at jeg får nok søvn, og så har det heldigvis blitt tid til litt sosialt liv også, sier Tine Sundtoft.

Vil ha større utslippskutt

Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, mener at hennes oppdrag de nærmeste dagene forplikter, og at hun må sørge for at løftene om utslippskutt i avtaleutkastet blir forterket:

– Sundtoft må sikre at målene om utslippskutt blir store nok til å unngå de farligste konsekvensene av klimaendringene, sier Haltbrekken i en epost til VG.

– Vi vil også advare mot Norges tankegang om klimanøytralitet. I verste fall vil det gjøre oss avhengig av en massiv skogplanting som vil gi store konflikter med matproduksjonen. Målene som Sundtoft skal få enighet om, må sikre at utslipp fra fossil energi kuttes innen 2050, sier Haltbrekken.

Mer om

 1. Klimatoppmøtet
 2. Tine Sundtoft

Flere artikler

 1. Akkurat nå: Paris: Norsk mål om 1,5 grader er inne

 2. Sundtoft: Slik blir klimaavtalen

 3. Klimakonferansens siste timer: Ba om Norges hjelp i natt

 4. Bellona om avtaleforslaget fra FNs klimakonferanse: – Betyr full stopp for norsk olje og gass

 5. Klimatoppmøtet: Norge gir etter i Paris

Fra andre aviser

 1. Norge skal lede forhandlinger i Paris

  Aftenposten
 2. Parisavtalen er vedtatt

  Fædrelandsvennen
 3. Nye regnskogmilliarder til 2030

  Bergens Tidende
 4. Nytt avtaleutkast lagt frem

  Bergens Tidende
 5. Endelig i mål med klimaavtale

  Bergens Tidende
 6. Norge skal lede forhandlinger i Paris

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no