Nord-Korea slik du neppe har sett det

Her får du se en annen side av Nord-Korea enn de offisielle bildene pleier å vise frem.

  • Camilla Bergland

Artikkelen er over fem år gammel

Vi er vant til å se oppstilte bilder av store militærparader, hvor befolkningen hyller sin folkehelt Kim Jong-un.

Strenge regler gjør det vanskelig for journalister og fotografer å dokumentere livet på bygdene, og få historier og bilder blir publisert fra landet.

I sommer fikk derimot én journalist og én fotograf fra nyhetsbyrået Associated Press lov til å komme å dokumenterer livet på landsbygda. Men de måtte følge strenge regler gitt av myndighetene.

I én uke la de ut på en kjøretur rundt i landet sammen med representanter fra myndighetene. De fikk streng beskjed om å ikke intervjue «vanlige» folk. De fikk heller ikke lov til å vike fra ruten som var blitt avtalt.

Bildene viser nordkoreanere som spiller fotball, lager mat og har piknik ved stranden.

Koser seg med middagen: Nordkoreanske menn koser seg med sushi og øl på veikanten ved Hwanghae-provinsen. Foto:David Guttenfelder,Ap

Ett av bildene viser også en dør hvor det er avbildet en hjortehov. Huset hvor hjortehoven henger, skal angivelig være fødestedet til den tidligere lederen Kim Jong Kim Jong Il, men dette er ikke bekreftet skriver AP i billedteksten.

Forsiktig åpning

I sommer publiserte Nord-Korea flere bilder av en smilende Kim Jong-Un iført stråhatt og oppkneppet jakke. Bildene er fra ulike visitter blant annet til sykehus, barnehjem og ulike anleggsområder.

VG snakket i juni med Korea-ekspert ved Universitetet i Oslo, Vladimir Tikhonov, som tror den nye stilen med stråhatt og oppkneppet jakke kan gjenspeile kursen Nord-Korea nå har tatt.

– De åpner veldig forsiktig for utenlandsk ekspertise. Kim Jung-Uns kurs for landet er en gradvis åpning av Nord-Korea, veldig gradvis og veldig forsiktig. Men hovedprioriteten er fortsatt å holde samfunnet stabilt.

Fravær

Det har den siste tiden vært massive spekulasjoner rundt Kim Jong-uns fravær på offentlige arrangementer. Etter førti dager med stillhet og fravær skal Nord-Koreas leder ha vist seg offentlig igjen for to uker siden.

Enkelte har hevdet at han skaden foten da han inspiserte en militærøvelse, mens andre har hevdet at han lider av urinsyregikt, diabetes og høyt blodtrykk.

Regimet tilbakeviste så ryktene om at statslederen er syk, og at det er grunnen til hans fravær.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder