«ALT KOMMER»: Morgendagens utgave av Charlie Hebdo tar et oppgjør med terroristene, lover sjefredaktør Gérard Biard. Bildet er tatt i Berlin i september. Foto: , Afp

Charlie Hebdo-redaktøren til VG: – Terroristene angrep menneskeheten

Forsiden: «De har våpen. Faen ta dem, vi har champagne»

PARIS (VG) Charlie Hebdo slår tilbake mot terroristene i morgendagens utgave av satiremagasinet. Budskapet er krystallklart: «Vi aksepterer ikke dette».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

FORSIDEN: Morgendagens Charlie Hebdo lyder: «De har våpen. Faen ta dem, vi har champagne». Foto: PDF: Charlie Hebdo-redaksjonen ,

Det er bare ti måneder siden tolv av kollegene til Gérard Biard (59), den nye sjefredaktør i satiremagasinet Charlie Hebdo, ble drept da to bevæpnede menn åpnet ild inne i redaksjonslokalene deres i Paris sentrum. To dager etterpå ble fire personer drept i en jødisk matbutikk.

På fredag rammet terroren Paris på nytt – blant annet i konsertlokalet Bataclan, bare 200 meter fra Charlie Hebdos gamle kontor. Totalt 129 personer ble drept på de seks ulike åstedene, og over 350 mennesker er skadet.

Les også: Derfor blir Paris angrepet av terrorister

– Dette er ikke annerledes, det er den samme tingen. Alt begynte med 11. september. 13. november var fortsettelsen, det siste steget. Og du skal være sikker på at det kommer et steg etter dette, sier sjefredaktøren til VG på telefon fra en hemmelig adresse i den franske hovedstaden.

Samtidig er han klar på at Paris, Frankrike og verden ikke må knele.

– Vi må ikke forandre oss. De vil at vi skal forandre oss. De vil at vi skal gi slipp på våre demokratiske verdier. Vi må ikke falle i denne fellen.

Mer enn anti-vestlig

Bare én uke etter angrepet 7. januar, var Charlie Hebdo-gjengen klar med en ny, nådeløs utgave der de harselerte både med jihadister og paven. Den forrige sjefen var en av de drepte, og Biard måtte overta styringen etter over 20 års fartstid i redaksjonen. Under selve angrepet var han på et møte i London.

Den første utgaven etter terrorfredagen kommer i onsdag.

VG har fått tilsendt førstesiden av redaksjonen. Her ser vi en franskmann som drikker champagne, og champagne som renner ut av kulehull i franskmannens kropp.

«De har våpen. Faen ta dem, vi har champagne», står det skrevet.

Førstesiden er tegnet av Corinne «Coco» Rey, som var til stede under angrepet i januar.

SLO TILBAKE: Charlie Hebdo ble angrepet fordi de hadde publisert karikaturer av Muhammed. En uke etter terroren, tegnet like godt Luz (som holder avisen) denne forsiden: Muhammed med plakaten «Je suis Charlie». Redaktør Biard sitter til venstre i bildet. Foto: Helge Mikalsen , VG

– Vi prøver å reagere på den riktige måten. Ikke bli aggressive, men heller prøve å sende et budskap. Budskapet er følgende: Vi aksepterer ikke dette. Disse menneskene, disse terroristene, angrep ikke bare et land, et symbol eller en livsstil. De angrep essensen av menneskeheten, mener han.

Biard forklarer at terrorangrepene sist fredag inntraff i et av de mest hektiske uteområdene i Paris, der folk flest, særlig de unge, møtes for å være sammen. Angrepene rammet det generelle livet, ikke konkrete plasser som representerer vestlige verdier enkelte mener er syndige; som den kjente nattklubben Moulin Rouge.

– Plassene de angrep var bare vanlige barer og kulturarenaer. Dette finnes over hele verden. Dermed angrep de ikke bare vestlige land. Det er en misforståelse å tenke det. Dette er ikke en sivilisasjonskrig, det er noe mer. Det er en krig mot menneskeheten i en ideologisk kamp.

Å forstå terroristen

Syv av de åtte gjerningsmennene døde under terrorangrepet på fredag. Seks sprengte seg selv i luften, mens én ble skutt av politiet. Samtidig er det en intens politijakt på en av de mistenkte – Salah Abdeslam (26). Alle er de menn i 20-årene. Flere av dem er franske. På spørsmål om hvordan det er mulig å havne der – som radikalisert ekstremist med mord som eneste våpen, svarer Biard:

– Jeg ser det som en ideologi. Det er det samme om de er franske, belgiske eller hva de enn er. Det som betyr noe er hva de tenker og hva de planlegger å gjøre. Tidligere i historien var det i marxismens navn, mens nå er det i religionens navn. De vil forandre islam til også å være et levesett og et styresett. Dette er en politisk kamp. Hvis vi ikke forstår det, tror jeg ikke vi kan forstå dem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder